© Rootsville.eu

Forever Amy
The Amy Winehouse Band
Het Depot Leuven
(24-04-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Het Depot
info artist: Forever Amy


© Rootsville 2022


Londen, 14 september 1983, een klein meisje wordt geboren waarvan we toen nog niet konden verwachten dat ze een ster zou gaan worden. Londen, 23 juli 2011, sterft een jonge vrouw bekend als een ster in de muziekwereld. Haar naam Amy Winehouse en zo nestelde ze zich in de club "Forever 27". In deze club staan ook namen als Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en Kurt Cobain, allemaal stuk voor stuk personen die geschiedenis kwamen te schrijven in de muziek. Net ook als Brian Jones, van de Rolling Stones en nog alvorens er sprake was van deze "Forever 27" was er ook Robert Johnson, de godfather of the blues, die op 16 augustus 1938 kwam te overlijden. Uiteraard zijn er nog wel enkele namen lid maar we focussen ons hier op deze die hier ons muzikaal leven kwamen te veranderen.

Op zondagavond 24 april werd in "Het Depot" te Leuven de "Amy Winehouse Band" ontvangen met hun "Forever Amy" tour. Ik ben altijd een beetje sceptisch geweest over het brengen van een tribute over die personen die ons met hun muziek diep kwamen te raken. Er waren er goede bij maar helaas zag ik er ook tal van slechtere. Deze "Forever Amy" lig er bij mij ergens tussen in. De muziek was er maar de soul van Amy Winehouse heb ik gemist. Toch was het de muziek die me over de schreef trok om richting "Het Depot" te trekken.

Deze "Amy Winehouse Band" bestaat uit Bronte Shande, Dale Davis, Hawi Gondwe, Nathan Allen, Ben Edwards en Jim Hunt, dit voor zover de vermelding juist is uiteraard. Verifiëren is haast onmogelijk dus zullen we het maar voor waarheid aannemen, net als we dat vroeger deden met Sinterklaas. Opener werd "Tears Dry On There Own" uit haar album "Back To Black". De muziek was goed, de vocals van Bronte was goed maar het werd gewoonweg koud gebracht zonder de soul en het was net dat waarbij ik van Amy Winehouse was gaan houden.

Nummers als "Moody's Mood For Love" en Sam Cooke zijn million selling hit "Cupid" voldeden voor mij aan dezelfde criteria. De meeste fans van Amy hier aanwezig waren echter al maar wat blij de nummers nog eens te horen.

In het tweede gedeelte nam de nostalgie dan maar de overhand met de nummers "Losing Game", "Back 2 Black", "Rehab" en "Wondering Now". Op het laatste van haar leven smulden de paparazzi uiteraard van Amy's levensstijl zonder nog maar even terug te denken hoe haar soul, ska en retro nummers moeiteloos de wereld hadden veroverd. Persoonlijk heeft iedereen zijn voorkeur uiteraard maar zo was voor mij het nummer van Toots & The Maytals met "Monkey Man" een albiance plaat toout court. Hier eindigde deze "Amy Winehouse Band" zoals verwacht met haar internationale doorbraakhit "Valerie" en keerden sommigen voldaan huiswaarts. Bij mij blijft de herinnering aan deze iconische zangeres levendig op plaat. Het is wat het is...my tears, they dry on their own.