© Rootsville.eu

Kroegentocht Aarschot
DC Snakebuster & Half Blind Willie - The Catsmokes
Café De Garde (Gijmel) - 't Schuurke (Gijmel)
(30-04-2022)
report & photo credits: Rootsville


info café: Café De Garde - 't Schuurke
info artist: DC Snakebuster - The Catsmokes


© Rootsville 2022


Post-Corona en daar verrijst als een feniks de Aarschotse kroegentocht. Door het in de armen slaan van de Osschotse Horeca namen maar liefst 15 etablissementen deel aan deze "Kroegentocht". Door de organisatie werd er zelfs een (bus)verbinding ingelegd om zo verder onheil te voorkomen. Er werd zelfs gewerkt met stempelkaarten om zo als extra nog een gratis vat te kunnen winnen. Ons leven staat al een gans jaar in het teken van een kroegentocht, zolang er maar "Live" muziek bij te pas komt. Niet op de fuel van bier maar eerder in een waas van Tramadol besloot ik me aan te sluiten bij de groep van "Gevarenwinkel" die dit event natuurlijk als een bijkomende feestdag zouden gaan vieren.

Om gezondheidsredenen werden er twee kroegen in de Gijmel (Langdorp) geselecteerd, mede ook omdat de suggesties van de groepen vanuit onze hoek waren gekomen en dus ook op één been zou het dan gedeeltelijk gaan lukken.

Rassemblement van het Hageland werd zo geblazen in "Café De Garde", een nog niet zo lang bestaand café dat wordt uitgebaat door Tamara en Davy. Meteen ook de eerste verrassing van de avond en dat was dat "Gevarenwinkel" boegbeelden op Spa en Cola de avond zouden beginnen. Yep, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Een wel zeer hoog aantal tooghangers kwamen met de fiets en dat zal de "Groenen" dan weer komen te plezieren. Alleé, "Tooghangers" was veel gezegd want sommigen jeugdige deelnemers was het enkel te doen om de deelnemende stempel te bekomen.

Opmerkelijk was dat ondanks het vroege uur het café al gezellig vol kon worden genoemd en den tap openstond, en dat is toch de bedoeling van een "Kroegentocht". De muzikale omkadering hier in "Café De Garde" kwam niet van de fanfare van het politiekorps maar van "DC Snakebuster & Half Blind Willie". Normaliter zou het startsein rond 09.00PM worden gegeven maar een beetje aarzelend begonnen vader en zoon er dan toch maar aan. Een kroegentocht zonder "Live" muziek is als een "café zonder bier" vraag het maar aan wijlen Bobbejaan Schoepen.

De sfeer er onmiddellijk inbrengen is voor Frank aka DC Snakebuster a peace of cakeen met nummers van de Beatles en de Rolling Stones werd dit meteen een certitude. Sinds de inbreng van vader Willie is de interactie met het publiek gestegen en kan deze DC Snakbuster haast niet meer zonder zijn "Half Blind Willie" die bijna ieder concert een nieuwe percussie instrument uit zijn hoed komt te toveren.

Vorige maand stonden deze "DC Snakebuster & Half Blind Willie" nog op het podium van de benefiet voor Oekraïne, een succesvolle zondag waarvan het eindresultaat nog onbekend is. Naast de twee eerder vermelde iconische bands komt ook Tante Tina aan bod met "Proud Mary" en "Steamy Windows". De sfeer blijft evenwel opperbest zelfs als dit duo de Gevarenwinkel bluesmannen komt te plezieren met Canned Heat en jawel hoor, zelfs voor de verzamelende stempel-scouts was dit geen onbekend stukje muziekgeschiedenis. Hier in "Café De Garde" was de kroegentocht al meer dan geslaagd te noemen dus op naar numero dos.

De tweede selectie was bij Monica en Danny die een paar honderd meter verder café "t Schuurke" uitbaten. Hier vierden ze nog recent het drie jarig bestaan dat door Corona al vijf jaar betekent. Danny kwam al een tijdje geleden te vragen of ik geen groep wist voor deze "Kroegentocht". En jawel hoor, geen Inca's die werden overgevlogen en nee zelfs geen "Country Boys" maar oer echte rock 'n roll en country rock van de uit Averbode afstammende "The Catsmokes". Als viertal vieren ze dit jaar hun 20-jarid bestaan en zelfs als "trio" doen ze het voortreffelijk...LOL.

Dat hier al dadelijk de beentjes werden los gesmeten was niet moeilijk onder de tonen van "Texas Sun" en "Good Day For The Blues". Vorig weekend konden we ze nog bewonderen op "Hookrock Indoor" en 26 augustus komen ze zelfs het "Gevarenwinkel Festival" te openen. De dag ervoor krijgt de buurt zelfs "Cooking With Knopfler" op hun bord, dus niet te missen.

Geen Blue Suede Shoes die hier het mooie weer maakten maar gewoon de scoutsbotinneke's die hier het nog maar pas aangelegde terras kwamen in te wijden. De pastoor van Gijmel die was het vergeten. Voor Danny waren deze "The Catsmokes" geen verrassing want in het verleden speelde ze ook in de tent aan de camping. De toog die hier recent aan de buitenkant werd aangebouwd was geen overbodige luxe.

Een beetje "Cash" kan nooit kwaad en dus met "Cry Cry Cry" werd het eerder kirren van blijdschap. De Bettes die had zoveel fun dat zijn drumsticks er moesten aan geloven. Ook met Elvis zijn "Burning Love" bleef dit retro feestje hier meer dan levendig, I'm just a hunk, a hunk of burning love. De paar pintjes en de Tramadol misten hun uitwerking niet en dus ging het voor mij helaas richting bedje, al dan niet vol met stro. En daar kon de "Marie" van "The Blasters" niets aan verhelpen, Bye Bye Baby Good Bye...Y Monica, ella vio que era bueno...Wanneer is het Gijmel Kermis? De fanfare van het politiecorps hebben we niet gemist want die spelen toch nie just moa hèt.

DC Snakebuster & Half Blind Willie @ Café De GardeThe Catsmokes @ Café 't Schuurke