© Rootsville.eu

Black Cat Biscuit (B)
CD "The Way It Is" release
Move2Blues Hasselt
(13-05-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Move2Blues
info artists: Black Cat Biscuit


© Rootsville 2022


Na een mooi maar uiterst vermoeiende editie van "Moulin Blues" wordt het op deze "Black Cat Friday" stilaan tijd om weer terug de draad op te pakken. Vandaag opletten om niet onder een ladder door te lopen of verdoken blijven aan één of andere plaag. Gelukkig is het "Move2Blues" café maar op de eerste verdieping en zijn de zwarte katjes hier aanwezig voor ons bekende blues muzikanten. Voor de rest steekt de konijnenpoot veilig in mijn broekzak en heb ik de foto van diene Viking god "Loki" met zijn smoel richting muur gedraaid en nu nog zorgen dat ik straks net niet als 13de binnen ga. Voor de rest genne stress...

Het zal wel niets met bijgeloof te maken hebben maar eerder met hun groepsnaam dat "Black Cat Biscuit" uitgerekend op vrijdag de 13de hun officiële release gaan houden van hun nieuwe album "The Way It Is". Moest er nu toch iets onheilspellend gebeuren dan is het allemaal de schuld van dat stom bijgeloof waarmee we na al die eeuwen nog opgezadeld zitten. Alvorens naar Hasselt af te zakken voor alle veiligheid toch nog vlug een kaarske gaan aan branden in de Basiliek van Scherpenheuvel, kwestie van gewapend te zijn tegen verder onheil, en anders...anders moet het zo maar zijn zeker.

"Black Cat Biscuit" dat zijn Bart 'Yasser' Arnauts, Mark Sepanski, Patrick Indestege, Raffe Claes en de jongste van de Gijbels dynastie, Jeff 'Junior'. De warming up voor deze release party wordt verzorgd door "Big D & Captain Keys", en zo blijven ze gezellig in het zelfde huis van vertrouwen. Nico en Edwin "Bluesbones" zagen we in februari nog op een editie van "Sunday Evening Blues" ingericht door "be-Mine Blues" in het Muzecafé te Zolder en openen op 6 augustus ook "Oetsloven Blues" in het hinterland van Wellen.

De keys en de cabasa aan het woord dus en voor dit laatste instrument hoef je zelfs geen notenleer te hebben gedaan. De avond ingezet met het 12-bar bluesje "Everyday I Have The Blues", een nummer dat door de blues liefhebbers vereenzelvigd wordt met "BB King" maar waarbij de geschiedenis terug gaat tot in 1935 toen de broers Pinetop en Milton Sparks het kwamen op te nemen. Met nummers als Otis Redding's "Dock Of The Bay" of het Vaudeville bluesje uit 1923 "Nobody Knows When You're Down and Out" van Jimmie Cox kan je stellen dat er voor Nico De Cock aka "Big D" na het leven van de Bluesbones nog zeker een carrière als crooner is weggelegd.

Zijn vingers smoothly bewegend over de black & white keys weet Edwin Risbourg aka "Captain Keys" het instrumentale aspect van dit optreden volledig naar zich toe te trekken en komt het ritme van de cabasa bijna op de achtergrond te verzeilen. Het mooie "Whiskey and You" van Chris Stapleton of het pre-war bluesje "Crossroads" van de vader van de blues Robert Johnson ging er hier in als zoete koek.

Million selling hit "Have A Little Faith In Me" van John Hiatt of met "IRS Blues", de ode aan Luke Walter Jr, deed het geroezemoes gedeeltelijk afnemen in het "Move2Blues" café. Van meester songsmid Tom Waits kregen we ook nog "Ol'55" uit "Closing Time" van 1973 en zo mochten deze "Big D & Captain Keys" besluiten met de original "Devil's Bride" en zag Katrientje van "Oetsloven Blues" dat het goed was. Tijdens de change-over konden de affiches van "Hookrock", "be-MINE Blues" en "Blues Peer" geëtaleerd worden aan de muur. De spots op de muzikanten van "Black Cat Biscuit" richten, die inspanning was net dat ietsje teveel gevraagd aan de technisci van dienst. Het zijn nochtans die van "Black Cat Biscuit" die vanavond in de spotlights moeten staan. "MOD" techniekers van school aan de volle pot, je moet maar durven.

Doorheen de jaren van kennismaking met deze "Black Cat Biscuit", en dat is voor mezelf 2018, is deze band uitgegroeid tot een sterk geheel. Ongedwongenheid en Limburgse grappen zijn twee van hun ingrediënten tijdens de concerten en zo openen ze hier met de swingende titeltrack van hun album "The Way It Is". Even zat Bart 'Yasser' Arnauts ernaast met de volgorde van nummers maar dat zullen we dan maar op de "13de" verhalen.

Op het stompende "Let The Blues Heal You" deinen de harmonica vibes richting van deze van Lester Butler al zal Mark zeker niet het leven vol rock 'n roll leiden zoals Lester dat heeft gedaan. Met de shuffle "Say Hello To Godot" kiezen deze "zwarte katjes" resoluut voor een dosis aangename West Coast blues, en het werkt. Samen met blues shuffler Jeff 'Junior" Gijbels, de aan de zware snaren trekkende Patrick Indestege en de nieuwste telg van de band, Raffe Claes is het een bevestiging dat deze "Black Cat Biscuit" on stage een wel geoliede machine is .

Met "Dr Boogie", de ode aan de enige echte radio presentator van "Classic 21" zullen deze "Black Cat Biscuit" hun plaatsje wel meer dan verdiend hebben bij onze zuiderse landgenoten. Doordrenkt met boogie kan dit bluesje als een floorfiller' worden bestempeld daar waar "What You Say" dan weer doordrenkt is van een rumba ritme. Of "Heart Is Burning" is gericht aan het adres van Howlin' Wolf of aan die legendarische spinner "Wolfman Jack" is niet geweten dus zullen we het maar houden als een tot Bart's geliefde howlin' message. Wel staat vast dat ze op gebied van diversiteit in hun blues hier alles uit de kast halen.

Op "Wheels" mag dan Raffe Claes beginnen met een ritmische intro op zijn sixstrings maar deinen we helaas ook richting einde van deze release-party en zo heeft Hasselt en omstreken kunnen kennismaken met "The Way It Is", de nieuwe legacy van deze "Black Cat Biscuit". "Don’t Need Your Love No More" en het in Fabulous Thunderbirds stijl afsluitende "Two Seconds Man" maken het een geslaagde avond. Uiteraard is er ook een encore maar voor de rest wordt het werk nu doorgeschoven aan "Big D" van het gelijknamige bookings agentschap. Werk aan de winkel dus.

Hier sluiten ze bij "Move2Blues" een geslaagd seizoen af met toch namen als Anson Funderburgh, Mike Morgan, Shwan Pittman, Johnny Main, Erik Von Herzen, John Primer en Dana Gillespie, om er maar een paar te noemen en maken ze zich zo al op voor 2022-2023 met op 8 september de Deense formatie "Big Creek Slim Band". Wij zouden ons klaar maken voor de 14de en "Keb'Mo" ware het niet dat deze morgen zijn "zwarte kat" stuurt richting "De Casino" in St-Niklaas. Hoe Corona, wat Corona...