© Rootsville.eu

Kathleen Vandenhoudt & Bruno Deneckere (B)
Americana
't Stamineeke Webbekom
(20-05-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: 't Stamineeke
info artist: Kathleen Vandenhoudt - Bruno Deneckere

© Rootsville 2022


Bij dag en dauw al uit de veren op vrijdag 20 mei en de reden daarvoor is het optreden van "Kathleen Vandenhoudt" en "Bruno Deneckere" in het cultuurhuis van Webbekom-City. De vraag is of ik al in de vroege morgen moet gaan posten aan café "t Stamineeke" om me een plaatsje te verzekeren voor dit singer-songwriter duo pur sang. Die toestanden zullen we maar overslaan en laten aan de moeders die hun kind willen inschrijven in de plaatselijke school, arm België.

Zoals haar fans al een hele tijd kunnen volgen op smoelenboek is "Kathleen Vandenhoudt" al geruime tijd met een Belgische word-tour bezig waar een Robert Zimmerman enkel jaloers op kan zijn. Geen opgefokte "Live Nation" toestanden maar gewoon een succesvolle tour mede door eigen uitstraling, altijd wel met aan haar zijde een of andere muzikale compagnon. Vanavond is dat niet minder dan onze meester-songsmid en leeftijdsgenoot "Bruno Deneckere".

Kathleen speelt hier een thuismatch omdat haar roots liggen in het naburige Diest. Gevolg de ganse familie zal wel present tekenen voor dit lang verwachte concert. De Bruno diene komt helemaal alleen afgezakt van Ghent. De samenwerking tussen beiden heeft al zo een mooie momenten opgeleverd dat je ze moeilijk kan gaan opsommen. Denk maar eens aan "The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra", iets van een wonderbaarlijke verwezenlijking. Americana ten top dus hier vanavond bij Maaike. 'La mama' aanwezig en na de vele beezekes aan vrienden en familie wordt het rond de klok van 08.30PM het moment om het café te vullen met hun aangename muziek en dito humor.

Naast de harmonie van twee prachtige stemmen krijgen we ook het huwelijk tussen een Martin en een Gibson, twee prachtige akoestische gitaren. Geen egotripperij hier in het café maar het om beurt vertolken van zijn en of haar nummers buiten enkel uitzonderingen en dan spreken we van een close harmony. Met "Diamond" opent Bruno Deneckere hier met een nummer uit zijn in 2007 uitgebrachte album "Someday" en daarmee is de toon gezet. "Remember" is dan weer weggelegd met Kathleen in de hoodrol.

"Captain Of My Ship" is een staaltje prachtige Americana dat je kan terugvinden op het album "Walking On Water" uit 2021. Bij het prachtige "Lies" is het de beurt aan Maaike om op het voorplan te treden om zo haar "Live" streaming uit het Stamineeke te verzorgen, en dat er nu nog eens iemand met zijn stoel durft te schuiven;-). In première voor zo wat gans Diest en omstreken staan er ook een paar nieuwe nummers op het programma zoals het daaropvolgende "Moonlight (in the city)" waarbij je bij de samenzang hier een speld hoort vallen, of juist niet.

Voor "This Wild Woods on Fire" werd er assistentie gevraagd om het instrumentarium met een percussie instrument te gaan uitbreiden en de keuze viel op een doosje "Tic Tac" welk uit een sjakosj van een madam werd naar boven gehaald. Perfecte balans voor dit nummer en al meteen een hoogtepunt in de interactie met de talrijke fans. Hi Hay, een square dance werd niet toegelaten, laat staan dat er line-dancers naar voren zouden treden. Ambiance die was er wel!

Kathleen Vandenhoudt bracht dan heer titeltrack uit het in 2009 uitgebrachte album "Gracious" en zo was iedereen meteen in een tedere bui hier in Webbekom-City. Kathleen wist nadien ook nog op subtiele wijze te zeggen dat hier in 't Stamineeke" een sing-a-long de normaalste zaak van de wereld is. Benieuwd wat dit zou geven op "Rockin Right". Eerst aarzelend maar daarna uit volle borst mee kelend en zo werd dit nummer er eentje met een nooit stoppend refrein, If they ain't rockin' right, it must be rockin' roll en zo hadden ze hier geen tornado nodig om het dak er af te laten gaan.

Er stond nog een nieuw nummer is de stijgers maar de start daarvan verliep even hobbelig. Niets te verwijten want achteraf bleek dit één van de mooiste ballads te zijn van de avond. Met Bruno's "Lost in The Shuffle" en Kathleen met "Don't Ever Stop Caressing" werd het gaspedaal even losgelaten en volgde daarna ook nog het mooie "Three Chord Love Song". Nummers als "I Bet The Moon Would Bleed" en "American Roulette" lieten ze horen dat ook Belgische muzikanten hoogstaande Americana kunnen brengen, iets waar ze over de plas alleen maar jaloers op kunnen zijn. Net zoals we hier met "Peace Train" weerom vertrokken zijn voor een dosis onvervalste ambiance. Some People Call It Poison! Ja bissers kwamen er ook zoals het mooie "Blue Sky Over Nashville" uit alweer 2007.

Om de liefhebbers nog eens te doen likkebaarden komt Kathleen nog eens afgezakt naar "t Staminkeeke" op 10 juni met haar Rielemans neefje Geraldo aka Luiz Marquez. Zeker ook aan te stippen is het concert bij "Koning Ezel" te leden waar ze samen met Jan de Bruijn hopelijk het repertoire zal opdiepen van de zo geweldige Americana band "Blues Angels". Voor andere concerten even gaan piepen op haar facebook of website ;-)