© Rootsville.eu

Frans Pelgrims Quintet
Blue Rooster Event - Jazz
Hanewijk Werchter
(26-05-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Blue Rooster Event
info band: Frans Pelgrims

© Rootsville 2022


Wanneer de haan zeven keer kukeleku heeft gekraaid is dat niet om de kippen naar zijn hok te lokken maar betekent dit in de 'Hanewijk' te Werchter dat er een 'Blue Rooster Event' zit aan te komen. Het zou onbegrijpelijk zijn geweest dat ze na het overdonderend succes van 'Bruno Deneckere en Nils De Caster' op 31 maart ons tot in de herfst op onze honger zouden laten zitten. Pienter als ze zijn in de 'Hanewijk' zagen ze door het succes ook de vraag gesteld om nog een stukje breder te programmeren en dus kwam Kris Bries met een voorstel op de proppen om de local hero 'Frans Pelgrims' in de schijnwerpers te gaan zetten met een jazzconcert.

Links en rechts kwamen zich de voorhoofden te fronsen maar kijk, het bordje 'Sold Out' kon ook nu aan de deur worden gehangen. Dit maakt meteen dat de bewoners van de Hanewijk en omstreken zich de button mogen opspelden van 'Music Lovers Pur Sang'. Ook bij de blues fanaten van 'Gevarenwinkel' werd de interesse opgewekt en dus werd het van saddle up our horses richting Werchter, voor een avondje jazz maar ook voor die lekkere 'Hanewijk Tripel'.

Even op het net surfen om wat info over Frans Pelgrims maar ook dit blijkt geen sinecure te zijn. Een website gevonden met enkel '1' foto en that's it. Nu is Frans niet de man om voortdurend in de spotlights te staan maar dit is toch minimalistisch te noemen. Komen we toch uit bij een affiche van het iconische 'Jazz Bilzen' uit 1967 waar deze Frans Pelgrims toen al werd geprogrammeerd. Dedjuu dus geen primeur voor het 'Blue Rooster Event'. Mijn oor dan maar te luisteren leggen bij een plaatselijke fan die me wist te vertellen dat Frans ook een uitzonderlijk knappe accordeon speler is. Maar zo ene kenden we in de buurt van Diest ook onder de naam van Jefke 'Piot' Vanderperre, heel andere stijl dus en dan maar vergelijken met Gwen Cresens, ook een virtuoos op den trekzak.

Het 'Frans Pelgrims Quintet' bestaat verder nog uit andere klasbakken zoals toetsenist Fred Boyen, bassist Dennis De Maeyer, op trompet en bugel Chris Vandeweyer en met de vocale inbreng van Isabelle Fouyn. De naam Vandeweyer deed onmiddellijk een belletje rinkelen en is familie van de trompettist Kim Vandeweyer bij de "Blue Chevys" en die kennen ze hier allemaal. Die andere blazer van de 'Chevys', saxofonist Koen Desloovere die was dan weer van corvee achter den toog. Isabelle en Kris kennen elkaar dan weer van bij de 'Swingtimers Big Band' uit Tienen en zo begint de puzzel langzaam maar zeker in elkaar te vallen. Frederic 'Fredje' Boyen is dan weer de bezieler van de Landense formatie 'Jamfred' waar ook Isabelle maar tevens ook bassist Dennis De Maeyer deel van uitmaken en zo is er de quote van ons kent ons. Nog enkel de link met de Frans weten te vinden. Die is er en dat is 'Jazz'.

Tot zover enige info en dus nu verder met het agendapunt van de dag en dat is het concert. Openen doen ze hier vanavond speciaal met 'Fred's Blues' ;-). Meteen ook de aanzet dat Cool- en Latin Jazz de ingrediënten zullen zijn van deze 'Blue N(o)ite Enchanted Evening'. Het 'Hanekot' was ondertussen goed vol gelopen en de flessen 'Hanewijk Tripel' werden al even vlot ontkurkt. Fred Boyen kreeg dan maar als Chineze vrijwilliger de titel van dirigent opgespeld al heeft dit uiteraard ook te maken mede door de tonnen ervaring die hij als bagage meebracht naar Werchter. Ook met 'Bossa For Someone' kwam de eerste twee nummers bugelspeler Chris Vandeweyer op het voorplan en was meteen ook iedereen onder de indruk van zijn kunnen. Bescheidenheid siert een mens natuurlijk. Met het smoothly gebrachte 'Just For You' was het dan de beurt aan Issabelle Foyen om een stapje voorwaarts te zetten.

Met 'Don't Knwo Why' van Norah Jones uit 2002 weet dit ensemble duidelijk iedereen in te pakken waarna het volgende nummer wordt ingezet door een bassolo van Dennis De Mayer en het finger knipping gevolg van alle aanwezige haantjes. Ook Frans kon zich al shufflend in de kijker spelen door een knappe solo met als gevolg een daverend applaus en al even respectvolle vingerfluiten. Ja de Hanewijk, die leeft voor deze jazz. Tijd ook om een nieuwe lading 'Hanewijk Tripel' te ontkurken...

Stuk voor stuk weten deze muzikanten de waardering van het publiek op te wekken en zo ook met 'Stella By Starlight' van Victor Young uit alweer 1944. Sommige 'standards' wordt je nooit beu, zeker niet wanneer ze op een verbluffende wijze worden gebracht. Mooi is ook 'They're Will Never Be Another You' ons aller wel bekend in de versie van Chet Baker. Nog beter wordt het wanneer dit 'Frans Pelgrims Quintet' zich gaat verdiepen in de Latin jazz met nummers als 'Corcovado' en de bossa nova 'So Danco Samba' van de Braziliaanse componist Antonio Carlos Jobim. De Hanewijk nu in een delirium. Het leven kan toch 'Sunny' zijn met een avondje vol van deze toegankelijke jazz...en ja, ook jazz zal ook hier voortaan op het menu staan.