© Rootsville.eu

Kaai Man (NL)
Blues
Missy Sippy Gent
(31-05-2022)
report: Marcel & photo credits: Marc Blues Photography


info club: Missy Sippy
info artists: Kaai Man


© Rootsville 2022


Het was al een eeuwigheid geleden dat ik naar Gent en de Missy Sippy was afgezakt. Tijd om daar verandering in te brengen mijn gedacht. Moeilijke tijden voor Marie en Jelle, net nu na het jammerlijk heengaan van hun goede vriend Tim. Maar ze houden zich sterk en de concerten blijven komen, en dat zou Tim ook zo wel hebben gewild.

Vandaag kregen ze het bezoek van Kaai Man ofte Fred Verhaegen, nog gekend van zijn periode bij onder andere Mambo Chillum en Durango. Hij is op ronde door Vlaanderen om zijn nieuwste telg “Overkant” voor te stellen. Ik had Fred de eerste keer gezien in de Missy Sippy, als voorprogramma voor Elmore D. en toen had hij mij al een geweldige indruk achtergelaten. Hij brengt Nederlandstalige, zompige liedjes doorspekt met hoop en geloof. Het geheel volledig geworteld in de rijke traditie van blues, gospel en kleinkunst.

Je kan het zonder moeite nederswamp noemen met een hoog blues gehalte. Muziek recht uit het hart, doorspekt met hoop en geloof en een vleugje medeleven. Kaai Man laat zonder enige moeite de Schelde samenvloeien met de Mississippi. Wat het nog specialer maakt vandaag is dat de nieuwste van Fred op “Sing My Title”, het label van Tim, werd uitgebracht. Draai het of keer het zoals je wil, Tim blijft steeds aanwezig.

Er was redelijk wat volk afgezakt naar de Missy Sippy voor dit toch wel speciaal optreden. Fred begon met op zijn eigen manier en met een “story” , een eerbetoon aan Tiny Legs Tim. Het is duidelijk dat Tim bij iedereen een geweldige indruk heeft achtergelaten. Hiervoor bracht Fred dan een song dat hij normaal enkel voor zichzelf speelt, mooi en ontroerend. Met ‘Eenzaat’ kregen we er meteen eentje uit de nieuwste cd. Rustig en donker. Dit werd gevolgd door het verhaal van ‘Zeemeermin’ en het onderschatten van de ‘Wind’.

‘Zuster zuster’ was er dan weer eentje uit de nieuwe schijf en ik werd bekoord door ‘5 voor 24 uur’.
Het is moderne kleinkunst met een zeer hoog blues gehalte, over: de zee, eenzame nachtwandelingen in de grote stad, stress bij volle maan. De warme stem van Fred houdt iedereen in de ban en zijn fingerpicking is schitterend, voeg daarbij de sound van een snerpende harmonica en je krijgt er kiekenboellen van. Ik was alweer degelijk onder de indruk.

Fred leidt zijn liedjes in met het gepaste verhaal en af en toe een kleine vleugje humor. Het publiek is stil en geniet ten volle. ‘De Klok Tikt’ gaat over oud worden en met ‘Op Zoek’, ‘Hou je Klaar’ en ‘Overkant’ (die meteen het optreden afsloot) kregen we drie van zijn spiksplinternieuwe songs. Er volgde een daverend applaus en Fred diende wel terug te komen en serveerde ons ‘Duivel’ als toemaatje.

Alweer lekker genoten daar in Gent met de muziek en de straffe teksten van Kaai Man.

Marcel