© Rootsville.eu

Handkerchief (B)
"Ghosts of This Town" Tour
't Stamineeke Webbekom
(03-06-2022)
report & photo credits: Rootsville


info club: 't Stamineeke
info artist: Hankerchief

© Rootsville 2022

Onwaarschijnlijk straf dat Maaike deze Antwerpse formatie naar haar koerke van "'t Stamineeke" wist te halen. Al vanaf mijn eertse contact in "De Roma" op 12 mei 2015 ben ik fan vanop de eerste rij. Al diverse keren stond ik op de eerste rij met als laatste optreden vorige vrijdag als opwarmer voor 'Duvelblues'. Daar, in JH Kabal, die avond stond de keet op zijn kop en dus mogen we ook het beste verwachten in het cultuurcafé te Webbekom City. Dat de koster aan de overkant zijn klokken al maar laat luiden want hier zijn "Handkerchief". "Hankerchief" bestaat uit Christof Annaert (Vocals, Guitar, Blues Harp), Tijs Bonner (Double Bass), Tom De Wilde (Drums), Rein Reggers (Tenor saxophone), Lies Vandeburie (Trumpet) en Nele Paelinck (accordeon) en Floris De Smet (Baritonesax) . Ons stalen ros aan de haak and all aboard voor een rondje zakdoekleggen met hoog muzikaal niveau.

Op tijd beginnen was hier vanavond de boodschap om de buren al niet te lastig te gaan maken. Met m'n compagnon de route nog vlug wat flyers droppen van "Hookrock", be-MINE Blues", "De Sortie" en uiteraard ook van "Gevarenwinkel" waar deze "Handkerchief dit jaar het festival zullen opfleuren tijdens het laatste weekend in augustus.

Het opzwepende weten ze tot het laatste te onthouden maar met een music minded publiek hier bij Maaike weten zonder meer ook de rustigere nummers te waarderen. Nummers als het met rumba gevoede "Human Sense" of wat gezegd van een intiem beleefde tango op "Rubber Man", het ging er hier meteen in als zoete koek. Met "Rain" geeft hoogstaand ensemble een knipoog richting balkan daar waar de zeeman sfeer kan worden opgesnoven met "Congo Rain". Een eerste energieke opstoot volgt er dan met "Barbershop Bruno" uit hun debuutalbum "Dancing Bones" uit 2015, het jaar dat ik ook m'n hart verloor aan deze uitbundige 'bende'. Een masterclass ook van hoe je kan genieten van klasbakken in een hoog entertained jasje als dit.

Met "Ontsnapping" brengen ze hier dan het relaas over wat zou kunnen zijn een dag uit het leven gegrepen van dat buurtgebouw in de Begijnenstraat te 'E'ntwerpen. "Matilda" valt dan weer onder de categorie "Love Songs" om maar te bewijzen dat je niet Tom Waits, C.W. Stoneking of Cookie and The Cupcakes moet noemen. Tijd ook om Lies aan het woord te laten en met "Basement" bewijst deze dame dat ze zonder meer haar plaatsje kan innemen in de wereld van toneel en cabaret. Kiekebisj...
Sinds 'Duvelblues' kennen we ook al het glorieus moment van diezelfde Lies Vandeburie inhaar reïncarnatie van een meeuw en zo kunnen we na deze kreet ook het epos volgen van een schip dat de haven verlaat. Naast het excellente werk bij "The Bonnie Blues" kan je hier bij "Handkerchief" ook nog genieten van de zalige accordeon klanken van Nele Paelinck. Ook
de ritme sectie bestaande uit contrabas speler Tijs Bonner en drummer Tom De Wilde zijn van onschatbare waarde voor deze band. Met het hitgevoelige 'Lucky Day' verdwijnt voor een momentje de rauwe en schurende stem van Christof Annaert en vergeten we dan ook even het ruwe zeemansleven op zoek naar wat een dansvloer zou kunnen zijn. Een knap nummer uit het album "Ghosts of This Town" waarbij de accordeon ook kan laten horen dat het funky kan zijn.

"Jungle Fever" is een nummer waar de interactie met het publiek een nieuw hoogtepunt bereikt door de gevraagde sing-a-long. Deze keer een speciale versie want voor de beste meezinger is er een prijsje voorzijn, en, die winnaar was...jawel "Half Blind Willie". Trouwens ook een dikke fan van deze "Handkerchief". Met "El Corazon" steken ze wat surf erin en zo wordt hier de climax naar het einde toe alsmaar opgebouwd. "It's Good" brengt ons nog een serieuze baritonesax solo van Floris en een Nele die dartelend de binnenkoer verkent met haar tamboerijn. Nog net voor val avond is er dan het met ska geïnfiltreerde "All Aboard" met een laatste keer het kunnen van Lies en haar Mariachi trompet. "Cuban Jail' is dan het startschot om iedereen hier van zijn stoel te halen en kunnen Vic en ikzelf onze danskunstjes, voor wat ze zijn, eindelijk etaleren.

De piraten van "Handkerchief" hebben ook hier in Webbekom zonder al teveel moeite 't Stamineeke weten te enteren en zo hun joie de vivre moeiteloos overgebracht naar Vlaams-Brabant. Ship ahoy, and what a way to start the weekend...duizend bommen en granaten nog aan toe zou kapitein Haddock zeggen ;-) Volgende afspraak op "Gevarenwinkel"...wij verlieten zo de veilige haven van 't Stamineeke.