© Rootsville.eu

Goezot in 't Hofke #18
Festival - Roots in 't Hofke
Oud Turnhout
(04-06-2022)
report & photo credits: Rootsville


info club: Goezot

© Rootsville 2022


Begin juni en tijd om in de hof te gaan werken en wel bepaald den hof van Goezot in Oud-Turnhout. Niet meer op de vertrouwde locatie aan het "Hofke van Chantraine" maar aan de Oud-Arendonkse baan waar het waarschijnlijk zal blijven ook. Zaterdag is zoals steeds voorbehouden voor de roots liefhebbers al kunnen we ook enkele namen onder de blues noemer plaatsen.

Aangekomen werden we in de statige aanloopdreef hartelijk verwelkomd door een enorme banner en voelden we ons al even thuis als op de oude locatie. Een oase van rust volkomen omringd door groen alsof we al bij de vrienden van "Sjock" op bezoek waren. Eénmaal voorbij de inkom werd den hof al even vertrouwd als de voorbij jaren. Een locatie die iedereen hier onmiddellijk in het hart kwam te sluiten.

Een plaats waar iedereen onder ons wel een zen moment kan beleven door de kalmte en rust die je komt over te nemen. Uiteraard maar voor een enkel moment want zo meteen zal dit alles veranderen en zijn we toe aan de eerste groep op deze "Rootsdag in't Hofke"...

De aftrap van deze 18de editie wordt gegeven door het "The Mean Devils" en daarmee kiezen ze die van Goezot resoluut voor rockabilly. Deze uit Porto afkomstige band ontstond in 2000 en verzekerde zich al vlug van hun plaatsje in de rockabilly wereld. In die wereld begeleidden ze ook 50’s legende als Billy Lee Riley. De band speelt nu terug in hun originele bezetting: Pedro Serra (zang en gitaar), Nuno Gomez (drums), Oscar Gomes (lead gitaar) en Frank Abbed (contrabas). 

Hun rockabilly is van het soort van het meest verteerbare en op deze zonnige zaterdag is het meteen lekker toeven met nummers als 'Long Tall Sally', 'My Girl Is Red Hot'. Onze groep is tamelijk aangegroeid en zo kan ook de tap open op vol debiet. Het was moeilijk te zeggen wat er nu het vlugst kwam, de op speed aangedreven en swingende nummers als "Hoppin' On A Saturday Night" en de vele originals die deze "The Mean Devils" in hun bagage hadden meegebracht of de fris getapte Stella in een glazen pint. Soit allebei waren ze welkom vanaf de start. ook aan het opzet was er enige verandering in gebracht en hadden die van 'Goezot' ook gekeken naar hun vrienden van Sjock en kwamen we voor het volgende optreden terecht in hun versie van de 'Titty Twister'.

Lovesick Duo is de volgende band die hier op de affiche staat en daarvoor moeten we doorsteken naar de kleine tent. Paolo Roberto Pianezza begeleidt hun twee harmonieuze stemmen met elektrische, semi-akoestische en akoestische gitaar, evenals lapsteel en resonatorgitaren. Francesca Alinovi speelt contrabas en ook brush pad, een ingebouwde percussie waarmee ze tijd kan spelen met een drum brush.

In hun concerten word je helemaal ondergedompeld in de Amerikaanse sfeer van de jaren '40 en '50: met hun geluid, hun outfit, hun instrumenten en hun liedjes raken ze aan de meest populaire thema's van country en rock 'n' roll muziek zoals liefde, Betrayal en ongebreideld plezier. Hun laatste album 2021 "All Over Again" werd zeer geprezen door de media en critici.

Hun binnenkomer 'Good Old Oklahoma' deed meteen het beste verhopen. Swingend en aangenaam om horen lieten we hun songs als 'Second Change' en 'Black and White Light' ons best wel gevallen. Voor de fans staat dit "Lovesick Duo" nog eens geprogrammeerd tijdens de change-overs op het grote podium.

Met een mix van garage rock en rock 'n roll komen we uit bij het Franse trio "Howlin' Jaws".Vorig jaar kwam hun album 'Strange Effect' uit met hulp van de befaamde Liam Watson. Meteen kregen we ook een dosis 'High Energy Rock 'n Roll' over ons heen. Nummers als 'Heartbreaker' en 'Long Gone The Time' stonden er meteen. De rock 'n roll was er, nu nog de sex en de drugs (grapje uiteraard).

Met 'I'm Comin' Home' leek het erop of deze youngsters voelden zich enorm thuis hier op den hof van 'Goezot'. Iedereen uit de bol dan mar met hun versie van 'Down Down' van Status Quo en zo kwamen toch bij velen onder ons de herinneringen boven, dus dan toch sex, drugs en r 'n' r ;-) en all hell break loose met hun versie 'Hip Shake Baby' van Slip Harpo, of moeten we zeggen Chilly Willy...tijd voor DJ Rudy in de tent.

Met "Chickenbone Slim & The Biscuit" zijn we toe aan de grote legumen zoals ze dat in het dialect plegen te zeggen. Rechtstreeks van uit San Diego Cal. wordt Larry Teves aka Chickenbone Slim bijgestaan door het blues fenomeen Laura Chavez, die we vorige maand nog aan het werk zagen aan de zijde van Nikki Hill. Laura was hier al te zien samen met Nikki Hill en de betreurde Candey Kane. Verder hebben we nog drummer Marty Dodson en bassist Justice Guevara. Voor "Goezot" zijn deze "Chickenbone Slim & The Biscuit" een Europese primeur. Het was Scottie Blinn van 'Black Market III' die me er deze week nog op attent maakte dat ik deze Chickenbone Slim zeker gedag moest gaan zeggen.

Met Laura Chavez aan 'CB's zijde werd het blues niveau net juist dat tikkeltje opgesmukt. Back in time openen ze met 'Sugar Coated Love' van 'Lazy Lester' daarna door zo velen gecoverd waaronder ook Lou Ann Barton. Met 'Serve It to Me Hot' zitten we meteen bij de titeltrack van hun in 2021 uitgebrachte album met de gelijknamige titel. Outstanding West Coast met nummers als "Daisy Mae', 'Red Light' en 'City Girl' maar ook met een gepaste hommage aan 'The Paladins' met hun 'Kideo', en zo staat meteen ook België aangevinkt bij deze Chickenbone Slim.

Nu we toch bezig zij met iconische namen uit de rockabilly scène komen nu die van "Restless" aan het woord. Dit rockabilly trio zag reeds het levenslicht in 1978 en waren hier reeds te gast als headliner in 2017 en staan er nu terug met de originele line-up met Mark Harman (zang, gitaar), zijn broer Paul Harman (bas) en Ben Cooper (drums).

Een rock 'n roll train die onmogelijk ontsporen kon met nummers als 'Pumpt It Up' en 'Ice Cold' is dit de bezetting die het niet zo braafjes komen neer te zetten en zorgen dat er in de eerste rijen aan het podium bijna geen doorkomen meer aan is. Het lijkt wel of iedere vrouwelijke aanwezige is bevangen door hun 'My Baby is A Hot Dog' en 'Shake Your Body' en 'Love Like A Bullit' wordt het hier zeker en vast ook party, 'All Night Long'.

Het leek allemaal veel belovend maar naar het einde toe ebte het toch wat weg door langdradig te worden in de nummers en een jam gevoel en daar konden hits als Big Joe Williams zijn 'Baby Please don't Go, Golden Earring hun million selling hit 'Radar Love' en '16 Tons' van Tennessee Ernie Ford nog weinig aan veranderen. Al bisser brachten ze nog 'I'm On The Rock 'n Roll Train', onze treinbestuurder was toen richting toog...

Ook 'TT Syndicate' zijn hier voor "Goezot" geen vreemden en passeerden reed op den hof in 2014 en 2016. Are you ready voor some soul shoutin'? Hier zijn TT Syndicate. Ze komen uit Portugal en werden opgericht in 2012 en brengen onvervalste rhythm ’n blues en Nothern soul met een vleugje 60’s beat.


Met nummers uit hun laatste album als 'Busy Loving You' en 'Jungle Eva' en 'Sinner Man' brachten ze de klassieke soul weer tot leven. In hun versie van 'Fever' staken zedan weer een beetje madness in. Bij de opener was ook 'Last Night' en dan zitten we bij hun legacy uit 2013. TT Syndicate dat zijn Pedro Serra (vocals), Nuno Riviera (guitar), Nuno Gomez (drums), Manuel Oliviera (bass) en een blazers sectie die bestaat uit Joel Rocha (baritonesax), Hugo Lopez (Tenor) en Bruno Rocha (trompet). Voornamelijk brachten dit ensemble singles uit als 'Movin' and A Groovin', 'Abu Dhabi Twist' met een dosis rock 'n roll en 'Seven Veils'. Ook met hun 'One Night Stand' wisten ze hier hun vrouwelijke fans te verleiden.

En nu een afsluiter om duimen en vingers van af te likken, als dit voor zover nog niet gebeurd is. Ik herinner het me nog alsof het gisteren was toen deze "The Domestic Bumblebees" den hof op stelten kwamen te zetten. Danny Kordelius (zang en gitaar), Johan Svensson (drums) en Tobias Einestad (bas, gitaar) zijn hier goed thuis in 't hofke want dit al hun vierde aantreden hier op Goezot en bestaan in deze bezetting al sinds 2004. De alles uit je lijf sleurende energie met nummers als 'I'm Ready' van deze Domestic Bumblebees zullen zeker diegene die hier ook in 2018 aanwezig waren tot een delirium brengen.


foto © Alain Broeckx

Met hun nummers als "No More Crying' en 'Summer Nights' halen ze hun drive als nooit tevoren. Hun laatste digitale afdruk is alweer 'Mathilda' uit 2007. Net als destijds spelen ze ook nu weer de pannen van 't dak al moet ik er eerlijk bij zeggen dat het rootspubliek pas echt genieten als er soul of blues toestanden worden aangevoerd. A Strange effect...

hoe geen drummers?
Nu nog hopen dat die van 'Goezot' voor morgen nog eieren naar de Zusters Clarissen van Turnhout gaan brengen voor morgen, wij daarentgen hebben onze eigen toevoer van talismannen..bij 'De Sortie Blues' uit Oud-Heverlee zorgen ze al meteen voor de juiste opvoeding...

ook aanwezig waren die van...