© Rootsville.eu

Sara Della Santa (I)
Singer-songwriter
Stamineeke Webbekom
(06-06-2022)
report: Freddie & photo credits: Elke VDV


info club: 't Stamineeke
info artist: Sara Della Santa


© Rootsville 2022


Ondanks een loodzwaar weekend te hebben afgewerkt verplaatste ik me met dochter Elke als fotograaf op pinkstermaandag toch richting "Stamineeke" te Webbekom. Blijkbaar waren we niet alleen want naast de muggen uit natuurgebied 'Webbekoms Broek' zat het gezellige café ook weerom vol. Zelfs de PR man van 'Gevarenwinkel' was komen afzakken en dit alles voor de Italiaanse singer-songwriter "Sara Della Santa".

Voor mezelf nog een onbeschreven blad deze 'Sara Della Santa', maar geeft toe haar naam alleen al triggert je om kennis te maken. Sara is reeds enkele jaren verhuist van het land van 'La Mama' richting België en met een tussenstop in Gent leeft ze nu al een paar jaar in Antwerpen. Eerlijk toegeven ze spreekt al goed Nederlands, zelfs beter dan sommige van 't Stad.

Haar inspiratie haalde ze bij soortgenoten zoals de Zweedse singer-songwriter Daniel Norgren. Haar repertoire bestaat uit covers en eigen werk waarbij de originals van deze Sara zonder moeite naast het al bekendere werk kunnen standhouden. Ikzelf en de muziekliefhebbers van 't Stamineeke waren dus klaar voor Sara Della Santa.

Als instrument heeft ze een Fender bij zich, nee geen Strat of Telecaster maar gewoon een akoestische six string. Een klein beetje verlegen neemt ze plaats op de voor haar voorziene barkruk om ons, wat later zou blijken, een meer dan aangename avond te bezorgen. Openen met JJ Cale's 'Magnolia' getuigd toch al van een zekere zelfzekerheid en jawel hoor haar stemgeluid was crystal clear. Straffer nog er was niet in het minst een Italiaanse tongval te bespeuren alsof ze in het Engels is opgevoed.

Alsof het voor haar niets betekent komt ze vervolgens met 'Valerie'. Origineel is het nummer van de Indie-rock band 'The Zutons' uit 2006 maar uiteraard kennen we het allemaal wel van de vefsie van Amy Winhouse die er door toedoen van producer Mark Robson in 2009 een wereldhit mee scoorde. Vanavond scoort Sara Della Santa er mee. Wanneer ze dan nog eens 'I'm On Fire' brengt van Bruce Springsteen is het voor iedereen hier aanwezig zo klaar als pompwater. Dit is geen ruwe diamant meer, dit is een heel zuivere en zo is het gans café meteen on fire.

Nu nog bekijken wat ze in haar koffer zitten heeft van eigen werk en met de original 'I Surrender' krijgen we zo ook meteen een inkijk in haar liefdesleven. Om het met een paar woorden te verduidelijken, straffe kost en een bewijs dat ons Maaike ook een neus heeft voor talent. Nog zo een eigen pareltje is 'Lost Identity' al kunnen we stellen dat deze Sara Della Santa absoluut geen identiteitscrisis heeft, nee ze staat er gewoon. Zelfs een klein opstootje met een glas water kan ze niet van de wijs brengen en zoals het spreekwoord zegt, I frammenti portano fortuna, als is mijn Italiaans niet zo goed natuurlijk.

Feilloos brengt ze nog voor de pauze ook 'Fast Car' van Tracy Chapman en omdat België haar gastland is krijgen we ook nog 'Mad About You' van Hooverphonic en jawel hoor Geike Arnaert zou het niet mooier kunnen brengen. Wanner je dan nog eens afsluit met haar eigen 'Lost In Translation' ontluikt bij vele aanwezigen hier de kreet, jawadde.

Na deze eerste inbreng van deze Sara Della Santa nemen we vlug de tijd om even adem te halen want die hadden we al reen tijdje moeten inhouden. Erger nog het wordt meteen ook weer muisstil tijdens het 2de gedeelte met zo maar losjes uit de mouw 'Talkin' Bout About A Revolution' uit 1988 van Tracy Chapman. Ook nu worden sterke covers en eigen nummers moeiteloos in elkaar verweven en krijgen we zelfs een portie soul met 'Sexual Healing' van Marvin Gaye. Nog zo een ster die heil vond in ons kleine landje.

Het werd alsmaar straffer zeker voor de blues adepten onder ons wanneer ze 'All Along The Watchtower' brengt van diene Nobelprijs winnaar voor Literatuur in 2016. Natuurlijk mogen we bij deze song ook niet Jimi Hendrix vergeten en zo brengt Sara na Amy Winehouse al een tweede nummer van de 'Club 27'. Met 'Freed From Desire' moet ook Sara Della Santa zich hier bevrijd voelen na dit excellent optreden in café "Stamineeke" en staat ze hier met stip vermeld om nog eens terug te komen...en bedankt ook Maaike voor een mooie Pinkster maandag