© Rootsville.eu

Gary Clark Jr. (US)
Bluesrock
AB Brussel
(22-06-2022)

info club: AB
info artists: Gary Clarck Jr.

© Rootsville 2022


Tijdens de festival periode is het niet de gewoonte om in de week ver van huis te gaan maar door omstandigheden maak ik dan voor 'Gary Clark Jr.' maar eens een uitzondering. Met de quote in gedachte van 'Met de trein zou je er al zijn' kan een ritje 1st klas dan zeker geen kwaad, als er geen ooievaar op de lijn zit tenminste ;-)

Door het mooie weer was het over de koppen lopen in onze hoofdstad en belanden we zo eerst op een gezellig terrasje waar we werden verwelkomd door een Jazz combo die ons voornamelijk Latin Jazz brachten maar ons ook even in de 'Big Easy' deden verdwalen. Even verder in de 'Music Village' werd trouwens ook een tribute voor 'Aretha Franklin' afgewerkt. Meteen was het ook even afwegen tussen AB en de rest maar we waren hier uiteraard voor 'Gary Clark Jr.', dus het programma maar afwerken en dus een paar honderd meter verder richting 'AB' voor de hoop van de Texaanse bluesrock. In de korte tijdspanne van beslissing had ik niet meer de tijd gehad om een foto pas aan te vragen en dus deed ik maar beroep op enkele Chinese vrijwilligers.

Gary Clark Jr. stond hier al op het podium van de 'AB' in het pre-Corona tijdperk en ook nu werd het concert al eens uitgesteld. Gary Clark Jr. is een Amerikaanse muzikant uit Austin, Texas. Hij staat bekend om zijn fusie van bluesrock, rock- en soulmuziek. In 2011 tekende Clark bij Warner Bros Records en bracht de EP 'The Bright Lights' uit. Het werd gevolgd door de albums Blak en Blu (2012) en The Story of Sonny Boy Slim (2015).

Gedurende zijn hele carrière is Clark een productieve live-artiest geweest, wat is gedocumenteerd in twee releases: Gary Clark Jr. Live (2014) en Gary Clark Jr Live/North America (2017). Zijn laatste album 'This Land' kwam uit in 2019. In 2020 won hij de Grammy Award voor "Best Rock Song" en "Best Rock Performance" voor het nummer "This Land" van zijn gelijknamige album.

Zo goed als klokslag 09.30PM verschenen Gary Clark Jr. en zijn band ten tonele en opent hij bijzonder hoopvol met 'Ain’t Messin’ Round'. Meteen werd een volle 'AB' moeiteloos ingepakt. De band dat zijn Jon Deas aan Hammond en keyboards, King Zapata op gitaar en een rime sectie die bestaat uit drummer JJ Johnson en bassist Elijah Ford.

Van stevige gitaar solo's met nummers als 'Next Door Neighbour Blues' of het mooie 'Stay' met een link naar het leven van Sonny Boy Slim tot het soulvolle 'Stay', het is een beleving dat voor sommige fans dansen is op een dunne koord. Met in het achterhoofd de Texaanse bluesrock wordt het voor mezelf toch enigszins moeilijk dat Gary Clark Jr. soms afdwaalt richting 'His Royal Badness' aka Prince. Zonder verpinken haalt hij moeiteloos de hoge noten maar het is juist dat waardoor ik wordt afgeleid van de bluesrock.

Met 'When My Train Pulls In' krijgen we dan een schoolvoorbeeld van uitstekende bluesrock en wordt dit door het meestal jongere publiek met hoge onderscheiding gequoteerd. Ook meteen het aantreden in de 'AB' voor Gary Clark Jr. al is het duidelijk dat het publiek meer wilt. Dat krijgen we dus met een knipoog naar Prince met 'Pearl Cadillac'. Time for a drink!

Wat opviel is dat het showgehalte van Gary Clark Jr. bijzonder laag is en dat hij en King Zapata hun gitaren lieten spreken, soms ook met het indrukwekkend beroeren van de black & white keys van Jon Deas. Dus geen babbel over 'This Land'. De technicus aan de belichting die heeft zich wel voor de volle 100% kunnen uitleven net als de man aan de PA. Toch ook raar dat de youngsters hier massaal aanwezig waren en op onze festivals niet eens komen genieten...