© Rootsville.eu

David Ronaldo & The Dice (B)
Herdenkinbgsrit 2022
Blauberg-Herselt
(26-06-2022)
report & photo credits: Freddie


info artist: David Ronaldo

© Rootsville 2022


Onder de noemer 'Herdenkingsrit Jens 2022' worden tevens alle verongelukte motorrijders herdacht tijdens een jaarlijkse ride-out op de 'Blauberg' (Herselt). We schrijven 24 juni 2013 toen Jens Lahey op 21-jarige leeftijd in Langdorp het leven liet tijdens een motorongeluk. Die dag wordt sinds dan in het leven gehouden door de jaarlijkse herdenkingsrit met zijn naam. Een ride-out waar steeds weer talrijke motorijders op af komen en ieder jaar wordt afgesloten met een 'Live' concert.

Zelf meer dan 20 jaar motor gereden vind ik dat ride-outs niet meer het zelfde zijn als weleer. Toen waren 'Motards en Balade' nog een belevenis op zich en beleefden we een event als dusdanig tot aan het gaatje. Vandaag de dag lijkt het eerder op een verplicht afwerken van een zondag namiddag maar lijkt het erop of ze met z'n allen voor de koffie al terug thuis moeten zijn. Iets wat van weinig respect betuigd voor de organisator en zeker ook niet voor de aantredende band. Motor rijden is en moet een way of live blijven en niet om de madam te laten zijn dat je een bike tussen de benen hebt. But times they are a-changing zong Dylan ooit.

Normaliter stond de coverband 'Joe Pilar' op de affiche maar wegens ziekte van één van de bandleden moesten die verstek laten gaan. Reddende engel bij uitstek was niemand minder dan 'David Ronaldo & The Dice'. Vandaag de dag is David Ronaldo niet meer weg te denken op onze agenda, zij het solo, in trio met of zonder de 'Black Sneakers' of met de volledige formatie 'The Dice'. Vandaag staat David Ronaldo op het podium geflankeerd met zijn trouwe compadres Charly Verbinnen en Dirk Lekenne AKA a masterclass guitars.

Een optreden bestaat meestal uit 2 sets maar door omstandigheden was de eerste set aan me voorbij gegaan maar toch besloot ik me nog te haasten om aanwezig te zijn. In het eerste gedeelte spelen 'David & The Dice' hoofdzakelijk eigen nummers waarbij 'Free' zowat de obligate opener is. Nummers als 'Midnight Sun' en het hedendaagse 'Refugee Blues' kan je terug vinden om de albums "Citizen of the World" (2019) en "Shoot The With Word" (2021).

Nog een song die nooit ofte nimmer zal en mag ontbreken op David's setlist is 'Gunslinger', een ode aan zijn overleden vader. Meteen ook de omschakeling naar het einde met covers, de weinige luisterende bikers ter wille. Eentje is dat machtige nummer 'The Weight' van de iconische 'The Band' en wie kan daar aan weerstaan. 'Almost Cut My Hair' is nog weinig van toepassing op David en mezelf maar is een hit van 'Crosby Stills Nash & Young' uit het album 'Déjà Vu' uit 1970 , een album dat tot de echte klassiekers behoort.

Wanneer David Ronaldo de mandoline ter hand neemt denken de blues rockers aanwezig dadelijk aan die Ierse halfgod Rory Gallagher maar het wordt iets totaal anders. Van Steve Earle krijgen we dan 'Copperhead Road'. Naar het einde toe krijgt Jimmy Page en diens 'Led Zeppelin' ook nog hun momentum met het afsluitende 'Black Dog' en Alzheimer ten spijt moesten we toch even te rade gaan bij Lesley ;-) Tot de volgende zou ik zo zeggen...en komt 'Gevarenwinkel' ook alsmaar dichter.