© Rootsville.eu

Maxwell Street - Little Hook
Blues - The Maple Feesten
The Maple Ertvelde
(27-06-2022)
report: Marcel & photo credits: Marc Blues Photopgraphy


info club: The Maple

© Rootsville 2022


Druk, druk, druk…een meer dan gevulde agenda deze maand en ik die dacht dat het rustig zou worden. Nope dus... Na 2 dagen festivalitis in Antwerpen en Boechout trok uw Rootsville-reporter naar Eddy Wally-town en meer bepaald naar The Maple. Lang geleden dat daar nog iets was te doen geweest, maar kijk, nu ter gelegenheid van The Maple feesten, zowaar een dubbelconcert op een maandag met 2 Belgische topbands. Wijlen weg...

Nog eens tijd voor Blues daar in Ertvelde en men had een goede keuze gemaakt, beginnend met Little Hook. Ondertussen al een vaste waarde op de podia ten lande. De band met Renaud Lesire (zang en gitaar), Bart Mulders (gitaar) “Big” Dave Reniers (harmonica) en Steve “Dynamite” Wouters (drums), staat al een hele tijd garant voor een stevige portie blues. Een straffe cocktail met twee gitaren, een soulvolle stem, een harmonica en een recht-voor-de-raapse drum. En niet vergeten beste vrienden, dit is blues van bij ons. Voor mij was dit de derde keer in evenveel dagen dat ik Big Dave in aktie zag en telkens in een andere bezetting. Bezige bij dienen Dave.

Zoals verwacht kregen we rauwe en zompige blues gepresenteerd,  die recht uit de klei van de Mississippi Delta was getrokken. Little Hook is ondertussen een goed geoliede machine geworden onder leiding van Renaud Lesire, waarbij de zang geregeld werd afgewisseld met Big Dave en Bart. Jammer genoeg was er niet zoveel volk komen opdagen vanavond, vermoedelijk een gebrek aan publiciteit. De die hards die wel aanwezig waren lieten het niet aan hun hart komen en genoten volop. ‘Shake It Baby’, ‘Little School’, ‘Fireman Ring The Bell’ of ‘Sadie’ van Hound Dog Taylor het klonk allemaal top en het was genieten geblazen. Alvorens het podium te verlaten kregen we nog een extra met ‘Hooked’.

Topprestatie van dit viertal en laat ons toch even chauvinistisch zijn beste mensen, dit is blues van bij ons en de mannen bewezen dat er niet altijd naar het buitenland dient te worden uitgeweken om beregoede bluesmuziek op een podium te brengen.

Na een kleine change over was het dan tijd voor Maxwell Street. Het geesteskind van Marino Noppe en altijd een gokje wie hij deze keer zou meehebben. De jaren dat frontman Marino Noppe (zang en gitaar) in het wereldje ronddwaalt zijn al lang niet meer tellen en dat is ook zo wat de bezetting van de band betreft. Een schare van muzikanten is hier al gepasseerd. Het was dus ook afwachten wie Marino deze keer had meegebracht. Feit is dat Maxwell Street staat voor doorleefde Chicago-blues over opzwepende funkblues tot mes scherpe ballads.

Voor vanavond had Marino volgende toppers meegebracht: Dominique van Tomme op de toetsen, Carlo Van Belleghem aan de bas, Dries op gitaar en Didier Feys op drums. Fijne schare topmuzikanten mijn gedacht. Vanaf de eerste noten was de Maxwell Street express vertrokken voor een enkele reis naar blues heaven, met doorleefde verhalen. Chicagoblues van het zuiverste soort. Af en toe een boogie zoals bij ‘My Baby’  zelfs af en toe even funky.

De overgang tussen slowblues en het snellere werk verliep perfect en na al die jaren is op het gitaarwerk van Marino geen sleet te bespeuren. Marino, de eeuwige sigaret tussen de lippen schoot ‘Everything I Do’ en ‘Two Trains Running’ op ons af. We hoorden een schitterende Dominique op de keys en wat te denken van de geweldige solo’s van Dries, zonder het fantastische werk op de basgitaar van Carlo te vergeten.  Klasbakken gewoon! Het volledige blues gamma moest er aan geloven en als Marino de slide bovenhaalt is het hek volledig van de dam en stelden we ons voor dat Hound Dog Taylor op het podium van de Maple stond.

Enig nadeel, het was veel te snel voorbij. Aan alle mooie liedjes komt jammer genoeg een eind, echter slingerden ze er nog eentje bovenop alvorens wij huiswaarts keerden. Alweer een fijn optreden daar in Ertvelde en het bewijs dat Belgische blues bijlange niet dood is en van hoge kwaliteit kan zijn.

Marcel