© Rootsville.eu

Remko Van Damme & Dirk Poel (B)
Hommage aan Wannes Van de Velde (1937-2008)
Stamineeke Webbekom
(04-07-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke

© Rootsville 2022


In eerste instantie is de maandag volgend op een festival weekend er eentje om lui in de zetel te liggen. Helaas Pindakaas, zouden onze Noorderburen zeggen want het programma van 't Stamineeke' in Webbekom was intrigerend genoeg om die luie zetel achter me te laten. Een tribute over Wannes Van de Velde (1937-2008) dat is eens wat anders dan de zovele tribute bands waarvan je dan nog eens met een teleurstelling terug thuis komt.

Een hommage aan de ereburger van 'Klein Antwerpen' dan weet ik zeker dat het hier vanavond respectvol zal plaatsvinden. Een perfect avondje dus om het hoofd eens vrij te maken en naar de toekomst te kijken en daar moeten dan Remko Van Damme en Dirk Poel voor gaan zorgen. We kennen Remko Van Damme allemaal van zijn 'Robert Johnson Songbook' met 'Black Label' en ook met de groep 'Gutbucket' zitten de wortels van de blues diep verankerd bij Remko. Ook zijn kompaan voor vanavond Dirk Poel is een meer dan geoefend gitarist in jazz en folk en woende daarenboven zelfs in dezelfde blok als Wannes. Dit samen met zijn fingerpickin' kennis vormen ze dus een gepast duo om de Antwaerpse blues op ons los te laten...en stilletjes ook maar hopen op de Napolitaanse tarantella, Comme Facetta Mammeta, om daarna zo deze nacht in de straten van Webbekom te verdwalen.


en ons Kristel dan...

Samen, met mijn gezelschap van 'Gevarenwinkel' hadden we ons rustig neergevlijd op een bankstel en maakten ons op voor een avondje kleinkunst en hits uit ver vervlogen tijden. Allée dat was dan de bedoeling toch tot de delegatie van 'be-MINE Blues' de binnenkoer betraden en zo onze 'stammtisch' gevoelig werd uitgebreid. Ondertussen kwam de soundcheck, de cameraploeg van 't Stamineeke' ter wille, plaats te vinden en die stemde ons al meer dan tevreden.

Wannes Van de Velde dat is naast kleinkunst in de eerste plaats ook volkse muziek en zo stonden bluesman Remko en jazzman Dirk voor de taak om deze iconische persoon in woord en beeld terug te brengen naar het Vlaams-Brabantse Webbekom.

Het Antwaerpse songbook ter hand opende Remko volledig a capella met 'k Sta Al Jaren in de Regen' en kwam de volledige binnenkoer zo terecht in de era van volkse liederen uit vervlogen tijden. Ook met 't Vlaams trekt op geen kl*ten' kon je jezelf letterlijk inbeelden wat Wannes ons die tijd kwam voor te schotelen. Dat Remko een beëdigd volksverteller was verbaasde me toch enigszins. De soms jazzy maar uitstekende begeleiding op de akoestische gitaar van Dirk vormde zo een perfect match.

Volgde vervolgens het relaas over een Gents restaurantje en het entertainende 'Herder met 1 Schaap'. Een epos der liefde kregen we dan met 'Josefien' waarna het stilaan tijd werd om de grote hits van Wim aka Wannes Van de Velde boven te halen. Op 'Mijn Mansarde' werd toen al lichtjes mee geneuried en met 'De Brug Van Willebroek' werd de eerste schuchtere sing-a-long van het volkskoor van Webbekom een feit. Met 'Jaar van het Milieu' verdwaalden we ook in Griekenland al bleef het servies van Maaike van dat bekende Grieks ritueel gespaard. Remko liet dan ook zien dat de 'Sirtaki' ook voor hem geen geheimen meer kende. Hoppa...

Via 'Kafé Zonder naam' uit het album 'De Nomaden van de Muziek' dat Wannes in 2000 samen met Roland Van Campenhout kwam op te nemen kwamen we toen terecht in het echte schipperskwartier met het nummer 'Bitter Zeemanslied' en zo ook het einde van deel 1. Tijd om meteen ook naar adem te happen want die hadden we met z'n allen ingehouden onder het meesterschap van volksverteller Remko Van Damme en de geniale begeleiding op de 6 en 12 string van Dirk Poel.

Ook deel 2 werd met 'Ei Wa Neuze" volledig a capella geopend door Remko. Dirk kreeg dan ook zo weer het woord met eentje van 'The Ramblers' uit Nederland en hun met humor gespekte 'Hij Wel' uit 1997. Gewoon verder gaan met enkele actuele nummers dachten beide en zo brachten ze dan 'Het jong Soldaatje' met de lugubere tekst...dan komen al die maskes, al ùp mij graf ston schriêwen en a is de wêreld af en a leed in 't duister graf faldera...

Volgens de aloude legende was Dirk ook getuige van de babbel van Wannes Met songsmid Bod Dylan over het gebruik van de tekst 'Masters Of War' van begin jaren 60-tig wat dan weer resulteerde in het Antwaerpse 'Oorlogshelden'. Ergens uit het einde van het tijdperk 'de middeleeuwen' werd dan ook de traditional 'Jan Broeder' door Wannes weer onder de mensen gebracht en kregen we ook het auto-biografische 'Zijn Grootmoeder was van den Doel'. Stilaan voelde we dan zo de apotheose naderen en kregen we die mega hit uit 1997 'Ik Wil deze nacht in de straten Verdwalen'...De klank van de stad maakt mijn ziel amoureus, Al heb ik geen geld om plezier te betalen, Ik vind wel een vrouwke heel net en genereus, en ja hoor dat kende het inheemse volkskoor ook.

Ik had er een ganse avond op zitten wachten op het grote examen van Remko Van Damme en Dirk Poel en ja hoor het kwam er. Die Napolitaanse Tarantella en oeroude erotische traditional 'Comme Facetta Mammeta'. Een nummer dat in Napoli en omstreken bekend werd door de entertainer Massimo Ranieri. Van Wannes kan je het terug vinden om het album samen met Roland Van Campenhout met de alles onthullende tekst...'k eb gin zigeunerin vandoeng of gin waarzeggerij, óe dad oe móeder oe mokte weet ek beter schat dan gij...

Akkoord het Italiaans van Remko was er van het soort met haren op, maar toch ons diepste respect voor wat hier vanavond werd gebracht. Een terugblik naar de Antwaerpse volksheld Wanne Van de Velde werd hier met grote onderscheiding gebracht door Remko Van Damme en Dirk Poel. Misschien hadden we de kennis van de Flamenco van Dirk ook nog willen testen en had de meezinger van Bobbejaan Schoepen over de lichtjes van de Schelde ook nog een voltreffer geweest maar het is en blijft een hommage aan Wannes Van de Velde en dat was er dan weer boenk op. De reprise van "De Brug Van Willebroek' werd dan ook uit volle borst meegezongen. Een meer dan entertainende avond en dat weerom dank zij Remko, Dirk en gastvrouw Maaike. Het was groots in zijn eenvoud!