© Rootsville.eu

Miloga sin Corte (Arg)
Argentijnse Tango & Zang
Stamineeke Webbekom
(15-07-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke

© Rootsville 2022


Een zomerse vrijdagavond en dan in de fauteuil liggen, dat kan niet of eso no es posible om het in het Spaans te zeggen. Tijdens de festivalitis periode is het altijd wel wat zoeken naar een interessant concertje in de omgeving. Gisteren nog richting 'Pallieter Café' getrokken waar we toch enigszins op onze honger bleven zitten. Even surfen dan naar 'Stamineeke' in Webbekom waar er een dubbele affiche aangeboden werd.

Een eerste helft met de Poolse formatie 'Somethinkski' en een tweede gedeelte met de Argentijnse inbreng van 'Miloga sin Corte' en dan hebben we het over de meest passionele dans ever, onze eigenste kuskesdans uiteraard niet meegerekend ;-). Ooit was er een kleurrijke minister in het Belgische parlement die de al even geanimeerde uitspraak de wereld instuurde van 'trop is teveel' en net die quote indachtig besluit ik pas tegen 09.00PM af te zakken richting die voorstad van Diest. Na een weekendje tussen de gekte van punk en hardcore op 'Sjock' moet een avondje Argentijnse tango ook nog wel tot de mogelijkheden behoren.

'Milonga sin Corte', of vrij vertaald een plaats waar de liefhebbers van Argentijnse tango samenkomen om dan zo deze dans ten uitvoering te brengen zonder ook maar aan een pauze te denken, is een Argentijns trio dat voor de vierde maal op rij op doorreis is door Europa. Het trio ontstond in 2011 in de stad 'Córdoba', gelegen in het centrale gedeelte van dit Zuid-Amerikaans land. Tijdens de vlucht richting Europa werd het trio helaas gereduceerd tot een duo en is la guitarra gewoon meegereisd via de smartphone. Zangeres Verónica Bie en violist Benshi Dron vormen de basis ervan. Uiteraard staat dit tweede deel van vanavond in schril contrast met de prettig gestoorde chaos van 'Somethinkski' en zal je door het toedoen van het strenge handhaven van Maaike zelfs het hondje van de buren niet horen blaffen.

Passie, passie en nog eens passie, zo kan je 'Milonga sin Corte' omschrijven. Het is een cocktail, een mix van het beste uit Argentinië. Neem een deeltje Franse chanson, voeg daarbij een deel Portugese Fado en vul het glas met Argentijnse expressie van tango en passie en je bekomt deze 'Milonga sin Corte'.

Zo was er de original 'Que Nos Pasó' van de hand van Veronica Bie zelve en als certitude de 'Libertango'. Een beleving die je zelden ziet op het podium in 'Stamineeke' waarbij de Argentijnse passie zo op je wordt overgebracht. Om de skills van Benshi op viool tot zijn recht te laten komen brengt hij solo 'Se Dice De Mi' van componist Tita Merello, een actrice, danser en vocals uit de periode van de gouden jaren van de Argentijnse cinema (1940-1960).

Passioneel is zonder meer het ons allen bekende 'Amor de mis Amores' dat een bewerking is uit 1936 van 'Que nadie sepa mi sufrir', een Peruaanse wals met Argentijnse oorsprong die werd gecomponeerd door Ángel Cabral op tekst van Enrique Dizeo. In Frankrijk kreeg Edith Piaf er een hit mee met 'La Foule'. Mede door het wereldsucces ervan kreeg 'Amor de mis Amores' een nieuw leven met ook een wereldhit in 1991 voor de Gipsy Kings. Hier vanavond in een uitstekende versie van Verónica en deze 'Milonga sin Corte'.

Verónica, dat is een brok passie en vuur waarbij de liefhebbers van Fado ook meteen op verliefd zouden op kunnen worden. Gevolg was meer dan één bisser zoals met 'El Choclo' maar met ook nog een bruggetje richting Poolse toendra en ook al bleef het volk vragen om meer toch kwam ook hier een eind aan vanavond en dit net nu ik een Argentijnse tango wilden dansen met Kristel met een K was die er niet :-).

Weerom een meer dan geniale zet van Maaike waardoor ze nogmaals bewijst dat alles hier moet kunnen in 't Stamineeke' te Webbekom en dit na de geslaagde hommage van Remko Van Damme en Dirk Poel aan Wannes Van de Velde...Todos Colores Del Mundo!