© Rootsville.eu

Goes & Goes
Blues 'n Roots
De Kleine Notelaar Dendermonde
(20-07-2022)
report: Marcel & photo credits: Marc Blues Photography


info club: De Kleine Notelaar
i

© Rootsville 2022


Op de vooravond van de Nationale feestdag, toch maar de regenbuien getrotseerd en trok ik richting kunstenaarsdorp Vlassenbroek bij Dendermonde, alwaar vader en zoon Goessens, de avond zouden opvrolijken, gelijk ze zeggen. Ondanks de slechte weersvoorspellingen hadden toch zo’n èà-tal muziekliefhebbers zich op het gezellige terras genesteld om, met een drankje in de hand, te genieten van wat alweer een fijne muzikale avond zou worden.

Michel ‘Goes’ Goessens, gekend van Aardvark maar ook als de presentator van More Blues Festival,  is een dichter die de wereld door zijn eigen bril bekijkt en op een fijnzinnige wijze weet weer te geven. Nooit choquerend maar steeds raak. Hij is echt een meesterverteller. Michel schildert het Vlaamse dorpsleven zoals het is. Hij balanceert op een slappe koord tussen drama en humor en dit in zijn moerstaal: het Sleins . Voor wie zich afvraagt wat dat is, wel het dialect van Sleiding bij Gent. Zoon Natan, de tweede Goes in het duo, weet op subtiele wijze de songs in te kleuren op drums. Natan, is één van de betere drummers in ons Belgenlandje en is dan ook te zien in tal van bezettingen, denken we maar aan Neal Black & The Healers. Vandaag echter, is dit een zuiver vader en zoon gebeuren. We waren er allemaal klaar voor.

In de regen en onder de parasol genesteld klonk ‘Bij Uw Pietje’ door de boxen. Sorry, dit is de gekuiste titel want mijn “Sleins” is niet van topkwaliteit. Dit dus om in schoonheid te starten zoals Goes senior placht te zeggen. Met ‘Leegganger Blues’kregen een verhaal over bakker Pol en zijn schurft en de kleine mannen die bij “Noedels” het één en ander kwamen halen zonder betalen. Wat dacht u van het verhaal van een serie moordenaaar, de Kurt begot. Het werd een leuke country song waarin awa “Ghostriders In The Sky” werd verwerkt, maar in dit geval was dat “Heel Lembeke Klapt Er Van”. ‘Sony Boy’ ging dan weer over een café in Sleidinge waar het duo zonder verpinken een stukje ‘Foxy Foxtrot’ van Nico Haak doordraaide.  Michel wist ieders aandacht te trekken met zijn humoristische bindteksten , af en toe durfde een koppel het aan om een danske te placeren, maar er werd vooral goed gelachen met de fijne humor die in de teksten was verwerkt.

De show ging verder met ‘America Here We Come’, en het knappe, op de tonen van ‘Drunken Sailor gespeelde ‘Wat Moet Ik Doen Als Ik Met Pensioen Ben?’. Nummer dat mooi op gang werd getrokken met een stevige drumintro. De lijst fijne songs groeide gestaag aan met ‘Ma, Ik Heb Jezus Gezien ‘ of het donkere bluesy ‘Blues Voor Altijd Kwijt’ en als dat gebeurt, dan heb je echt de blues.

Het mocht dan weer wat luchtiger met een song over “beffen”, waarbij Michel enkel zijn duim en wijsvinge gebruikte, volgens zijn zeggen. Heb je hem? ‘ Lang In Landegem’ dus, waarbij iedereen het refrein zonder probleem mee hernam. Met ‘Mie Pijpt Veur Wa Toebak’ en het verhaal van het dronken duo ‘Blare En Tak’ was het al tijd voor de bissers met ‘Toeval Bestaat Niet’ en het aan de Jehova getuigen (alweer met een knipoog natuurlijk) opgedragen ‘De Wereld Zal Vergaan’. Bij deze kon Natan zijn drumtalent nogmaals laten bewonderen met een knappe solo. Doek en applaus over dit zeer fijn optreden, enfin dachten wij toch, maar na enige tijd kwam het duo er nog twee serveren met het hilarische ‘Als Ze Je Besnijden’ (dan zit je zonder vel, ah ja) en een aan Luc De Vos opgedragen song. En toen, toen, zat het optreden er echt op.

Jammer van het weer, maar dit was een avond genieten geweest in een prachtig kader aan de Scheldedijk. Bedankt Michel en Natan voor de fijne muziek en bedankt Eli, de kroegbaas van De Kleine Notelaar, om deze fijne mensen naar Dendermonde te halen.
Bij deze wens ik iedereen een fijne Nationale feestdag toe ! Cheers !!!

Marcel