© Rootsville.eu

Roots in 't Park
Festival
Aarschot
(21-07-2022)
photo credits: Ronny Van Casteren


info organisatie: CC Het Gasthuis - Rootstown

© Rootsville 2022


Zomer en nationale feestdag dat betekent in Aarschot ook al jaren 'Roots in 't Park', een organisatie van 'CC Het Gasthuis' met de samenwerking van concert promotor 'Rootstown'. Dit jaar hadden ze 5 bands op de affiche staan met zowel nationale als internationale bands.

Openen deed 'Small Water'. Een Nederlands duo dat Delta blues, dixie en country komt te mixen tot hun eigen sound. Teksten in hun moerstaal over ongepolijste zaken zoals liefde, angst, feesten en alleen zijn. De rauwe stem van Smal en zijn brullende snare. Water met zijn opzwepende ritme en euforische melodieën. Dans, drink, lach en huil met ze mee.

Nederlandstalige teksten die uit het leven gegrepen kunnen zijn zoals opener 'Huil Niet, Ik Lach'. Deze band komt uit het Nederlandse Arnhem en de zet is om op z'n mooist te zeggen hemeltergend dat net op onze nationale feestdag de zon niet meer schijnt. Alsof de duivel er mee gemoeid is en daarom brengen ze misschien ook wel 'Duivel op m'n Hielen'. Ook al zijn het Nederlandse teksten toch kunnen liefhebbers van countryblues hun zeker vinden in deze 'Smal Water'. We krijgen ook nog 'Drank en Rol', eentje uit hun in 2014 verschenen mini EP.

Ook al is Armand Pien ons niet gezind dit jaar toch kan dit se sfeer bij de aanwezigen niet verbrotten en maken velen van de nood een deugd te maken en zo belanden we met de tweede band bij de Belgische formatie 'Go!Go!!Durango!!!'

Go! Go! Durango! is het project van de Antwerpse singer-songwriter Thomas Meeuwis. Thomas is een Belg maar misschien ook een beetje een Nederland, het is maar de vraag aan welke kant van de straat hij zich bevindt. Thomas komt uit Baarle-Hertog en dit is dus de Vlaamse kant van de noordelijke enclave in de provincie Antwerpen. Hij treedt al sinds 2012 op onder deze naam en was vorig jaar ook te gast op het 'Buskerfestival' hier in Aarschot.

Sinds 2012 speelt muzikale duizendpoot Thomas Meeuwis sporadisch zijn eigen liedjes onder de naam Go! Go!! Durango!!!. Vorig jaar bracht deze troubadour zijn debuutsingle "The Face That You Were" uit. Een nummer waarmee Thomas aanvangt wanneer de eerste groep bezoekers zijn podium komen te betreden. Ook door het brengen van zijn 2de single "Yours To Ruin" kunnen de luisteraars ervaren wat een singer-songwriters talent deze Go!Go!!Durango!!! Beide nummers krijgen we dan ook te horen hier op 'Roots in 't Park'. Een eigen singer-songwriter repertoire met hier en daar toch ook heerlijke Americana invloeden en soms een kippenvelmoment. Afsluiten doet Thomas hier met 'Afterglow'.

Ook de volgende band 'Everyone is Guilty' is voor het Aarschotse publiek geen onbekende. Ook frontman Micro Gasparrini stond vorig jaar op datzelfde busker event. Ze brachten het ook al tot op het podium van "Gevarenwinkel". Samen aan de zijde van Slim Cessna werd het album "A Wolf & A lamb" ingeblikt en uiteraard staan nummers als "Dust To Dust" en "Fire Horses" op het programma hier van namiddag.

Nummers als 'Firehorses' en 'Mother' maken de sound van deze 'Everyone is Guilty' al wat specifieker voor de modale rootsliefhebber hier aanwezig. 'Everyone is Guilty' is het reisdagboek van een reis doorheen het mystieke alternatieve land van Denver, de dorre folk van de Appalachen en de spookachtige blues van de Gun Club. 

Een band die ook al op het 'Gevarenwinkel' festival stonden is de volgende 'Hymn For Her'.  Dit Amerikaanse trio bestond eerst als duo uit Lucy en Wayne en worden bestempeld als “Hells Angels Meets The Amish” en daar zit wel wat verschil op. Vandaag de dag is dochter 'Diver op keys een vast geheel bij de band en spreken we dus alzo van een trio.

In de 'early years' stond 'Diver' ook met regelmaat op het podium met haar ouders maar nu is ze steeds prominenter aanwezig en zo zal bij de familie 'Smoking Flames' de 'Silver Airstream', die dienst doet als woning al vlug te klein gaan worden. Hun woonplaats die ze bewieroken op hun in 2010 uitgebrachte album 'Lucy & Wayne and the Amarican Stream'. 

Openen doen ze met het nummer 'Roadsong' en zo behouden ze nog de trend van hun laatste album 'Pop-n-Downers'. Van Bluegrass over Folk naar Honky Tonk brengen ze ook eentje uit 2011. Mede door toedoen van dochterlief op de keys krijgt 'Sunshine Ride' zelfs een tintje NOLA met zich mee en ontpopt Driver zich als een volgeling van John Rebenack Jr. AKA Dr. John The Night Tripper. Wat uiteraard een pluspunt is.

We zijn toe aan de aflsuiter van deze 'Roots in 't Park'. Wie deze 'Somethingski' niet kent is de laatste decennia niet meer in de buurt van Aarschot en omstreken geweest. Het ontstond ooit voor Nikodem Soszynski als 'Freeborn Brothers' en zo heeft hij zich dan toch wonderwel eens kunnen afscheuren van zijn "Freeborn Brother" Mateusz Plesniak die sinds 2013, toen nog als duo, Aarschot en omstreken zouden gaan bestormen. 

Het doel van deze 'Tour' was om het 'volk' met zijn solo album "Things" te laten kennismaken, welk werd uitgebracht in 2021 maar door Corona werd de toen geplande tour de das omgedaan. Als basspeler werd Jan Migdal bijgevoegd en het talent op de fiddle was Magda Slosarz en geloof me die gaven onverwacht een meerwaarde.

Als hun muziek op Poolse folk lijkt ga ik daar van gaan houden want ook al verstond ik het niet toch was het meer dan aangenaam, en dit viel te bevestigen door het applaus dat hun telkens weer te beurt viel. Een nummer als "Na Dolinach" zou hier ongetwijfeld de Vlaamse hitparade bestormen als het in het Nederlands wordt vertaald uiteraard. Engelstalige nummers zijn er ook nog bij zoals 'i Know I Don't Know' en "Lord Have Mercy' met een knipoog naar gospel. Met 'Darkness' is ook het liedje van 'Somethingski' uitgezongen en gaat het licht hier uit tot de nationale feestdag van 2023.