© Rootsville.eu

Turnhout Royale
Festival
Grote Markt Turnhout
(21-07-2022)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: Grasshopper int.

© Rootsville 2022


Onze nationale feestdag vieren we dit jaar terug op de grote markt van Turnhout. 'Turnhout Royale' zoals dit event al van bij de start noemt heeft ook in 2022 een pracht van een affiche. Deze dag wordt tevens ook aanzien als een familie event ontstond in 2014 als mini editie van het ons aller geliefde 'Rockin' Around Turnhout' AKA 'World Famous Bar Crawl' dat helaas uit de tabellen is verdwenen. Een minmuntje bij de start het blijft grijs en miezerig maar gelukkig bleef het voornamelijk droog en eerlijk? De meesten onder ons konden deze afkoeling wel gebruiken. Ik zou deze 'Turnhout Royale' afwerken in het gezelschap van guitarra man Eric Schellens, althans als onze ruggen het niet begeven.

Peter Van der Flaes van 'Grashopper' heeft nooit de feeling verloren en zo was er eerder dit jaar ook de start van 'Sloeber' als 'Rockabilly Night'. Vandaag is er naast het aantreden van 5 bands en een DJ set is er ook de alom gekende 'Car Show'. Uiteraard een event dat in schril contrast staat met het miljoenen gebeuren in onze Brusselse hoofdstad waarbij we als 'Belg' weerom diep in onze al lege portemonnee moeten tasten. Hier in Turnhout is deze 'Turhout Royale' volledig gratis. Op de tribune hier geen politieke poenpakkers maar gewoon de koning van het rock 'n roll gebeuren in Turnhout, 'Peter Van der Flaes', oewek goe!


De beide koningen van de rock 'n roll...

Na een vlucht van 14 uur stapten de youngsters van de punk 'The Wenzdaze' rechtstreeks vanuit het vliegtuig het podium op om de aftrap te geven van deze editie 2022. Dus als opener krijgen we 'The Wenzdaze' en dit gewoon op een thurzday ;-) 'The Wenzdaze', voorheen bekend als 'Wild Youth', is een driekoppige, met punk doordrenkte band. Ze zijn sterk beïnvloed door de klanken van first wave punk en hedendaagse door punk beïnvloede bands. De band bevat hun interpretatie van punknummers samen met hun originele composities. Het is maar de vraag of deze gasten, zonder begeleiding doorheen Europa mogen cruisen. Deze band bestaat uit Hayden Kennedy, Lucas Jordan en Ruben Barajas en hebben hun nest in de 'City of Angels' CAL. Hun gezamenlijk leeftijd bevindt zich nog steeds onder de grens van de pensioen leeftijd, al gelden er in sommige landen andere regels. Volwassen genoeg om zelfs de 'MC Frantic Frankie' even buiten schot te zetten en er zowaar zo maar aan te beginnen.

Engeltjes waren het allerminst want met hun punk pakken ze hier meteen iedereen in. Zelfs de 'preases' van Sjock, Gunter zette meteen een stap voorwaarts. Met nummers als 'Without You' en 'My Love' ziten we nog in het bravere gedeelte van hun repertoire en zelfs 'My Love' doet me denken aan een Ritchie Valens met wilde haren. Hun 'punk' komt er wel stilaan aan. Alsof Johnny Rotten aan zijn zoveelste ressurection is begonnen. Recht tegenover het soms op melancholie geschoeide 'My Love' krijgen we met ''5.0' de zo ophitsende beats van punk galmend hier over de 'Grote Markt'.

Of 'Papier-Mâché' hun koninklijke link met Prinses Delphine is weten we niet maar ook bij deze dochter van onze Albert zit diezelfde rebellie als in deze song. Wij zijn in alle geval brainwashed met 'You're Dead' van bij het gelijknamige album uitgebracht wij 'Wild Records'. Er was zelfs een opening voor een Ska-punkje. Voor 'Sjock' zijn ze misschien nog een ietsepietsje te jong al moet het kunnen. Die van 'Grasshopper' zullen daar wel voor au-pair garant staan zeker. Tijd nu voor DJ Rudy en that's good lovin'.


some beauties...

Tijdens de change-over konden we vlug een glimp gaan opvangen van de geweldige 'Car Show' welk een onderdeel uitmaakt van deze 'Turnhout Royale'. Verder op de dag zullen vijf gelukkigen de winnaar worden van een drankbon voor hun bolides. Miezerig of niet de kids lieten het niet aan hun hart komen en de springkastelen waren dicht bevolkt. Ook 'Pipo de Clown' had handen te kort om zijn creaties aan de jeugdige 'Grasshoppers' door te geven.

Als tweede act op de affiche krijgen we 'Belle Star & The Boot Jacks'. "Belle Starr & The Boot Jacks" leerden we voor het eerst kennen op "Goezot in 't Hofke" in 2018. Toen nog als nieuwe band die nog uit de startblokken moest schieten. Ze bestonden destijds uit vier man maar is nu uitgegroeid tot vijf. De band bestaat nu uit Arianne Van Hasselt, Bouke Cools, Lajos Tauber, Dennis De Gier en Wim Geysels. En ja ja, die van 'Goezot' waren er ook ;-)

Na enkele change-overs in de band lijken ze nu in het juiste maatpak te zijn gegoten en in dit keurslijf konden we ze dit jaar ook al bewonderen op 'Rolmo's Roots Rock', je weet wel van diene andere Peter. Recentelijk nog te bewonderen op 'Sjock' waar ze de 'Bang Bang Stage' wisten te veroveren. Vandaag hier dus op de 'Grote Markt' van Turnhout voor de rock 'n roll ministers hier aanwezig.

De klankkleur van Arianne aka Belle Starr past als gegoten bij deze van Patsy Cline, om een voorbeeld aan te halen. Hun nummers bestaan uit een mix van originals en niet voor de hand liggende covers. Haar favoriete instrument naast haar akoestische western-swing gitaar is zonder meer de autoharp. Openers zijn 'Gone Gone Gone' en 'Got a Lot of Rhythm' en ritme heeft ze, maar nog veel meer de bijval hier in Turnhout.

Mede door hun vrolijke sound werd het droog en de dansvloer kende meteen een groot succes met nummers als 'Please, Mama Please' en 'Train With That Rhumba Beat' en zo ontstond voor de eerste keer vandaag een massale stroll. De samenzang tussen Belle Star en Wim Geysels werkt heilzaam en verder hebben we niets meer nodig om er een succesvolle dag te gaan van maken. Of toch? Nog even vermelden dat Lajos een voorbeeld van een goede gitáros , ook al heeft hij vandaag geen Guttlin in zijn bagage :-) en de rest van de band, die past deze deze 'Belle Star' als een gegoten boot.

Fris en...oei ik dacht jeugdig te zeggen maar Patsy Cline is al sinds 1963 naar een ander hemelrijk verhuist, wij doen het gelukkig nu toch nog met 'Belle Star'. Uiteraard kon MC Frantic Frankie deze formatie niet laten vertrekken zonder bisser en zo kan daarna weerom DJ Rudy het beste van zichzelf geven, cause mama need a drink.


let's stroll...

Net voor de change-over waren met de local heros van Turnhout en omgeving even wat kiekjes gaan nemen. Tenslotte bestaan het boppin' combo 'Moonshine Reunion' als sinds 2004, en dit is een extra vermelding waard.

'Moonshine Reunion' dat is country en roots nostalgie uit de streek. Deze rockin' roots band bestaat uit frontman  Clark Kenis (zang en contrabas), Wan De Brabander (gitaar), Joris Govers (drums) en Piet Vercauteren (gitaar) en doen al mee sinds 2004. Net als bij de buren van 'Goezot' stonden ze ook hier in Turnhout met regelmaat op de affiche.


18 jaar on the road, God zal het jullie lonen...

Ze brengen een mix van rockabilly, blues, country en honky-tonk die zeker en vast op de dansspieren werkt. Met ‘I’m Desperate’ en 'Enough is Enough' wordt de markt hier zonder moeite ingepakt. Duidelijk is ook dat, ondanks al wat jaartjes op de teller, deze 'Moonshine Reunion' nog altijd fris en monter komen te klinken en dat zie en hoor je ook aan de talrijke fans in voor de bandstage. Chris Kenner zijn 'Something You Got' uit 1961 kennen we misschien beter als het duet van BB King met Koko Taylor maar ook de rootsy versie van 'Moonshine Reunion' doen rillingen ontstaan bij mij.

Twee Telecasters on stage met Pete Vercauteren en Wan de Brabander, what can go wrong? Niets bedomme en zo worden de aanwezigen nog eens aangepord om de 7inch vinyl van 'Keep on Askin' aan te schaffen. Een nummer dat net voor Corona werd opgenomen.

Ook al hebben we deze 'Moonshine Reunion' al meermaals kunnen bewonderen toch blijft hun 'Truckers Rock 'n Roll' steeds weer aanstekelijk, gewoon 'A grip on reality'. Ze gaven ons nog een schitterende versie van ‘Dirty Old Town’ mee als cadeau en mochten dan gaan rusten, maar niet zonder er nog eentje bij te doen onder lichte dwang van MC Frantic Frankie. Hun bisser als 'Quit Drinkin', tja, dat zal voor een andere keer zijn. We genieten zo terug van spinner 'DJ Rudy'. Ondertussen worden ook de laureaten van de car show beloond met een benzine bon en zelfs een gewoon Fiat bolleke viel onder de prijzen. De hoofdprijs was weggelegd voor een groene Hot Rod.

Tijd ook om een babbel te slaan met de headliner van vandaag, Mr. Earl Jackson en dat wordt als gewoonlijk lachen geblazen. Sommigen ook onder de indruk dat Earl al de ganse dag rondliep met een 'Duvel' in de hand, wel het geheim werd al vlug ontrafeld. Gewoon hardcore willen zijn stelde ons Earl Jackson want in het glas zat gewoon een frisse Stella, en zo kregen we gelukkig geen herhaling à la 'Agnostic Front' zoals op Sjock want dat was zonde van het Sjock geld.

Met 'Rockin' Around Turnhout' stonden ook al heel wat jaartjes op de teller en is de volgende band ook al geen verrassing meer. In 2017, de 22ste editie van de 'World Famous Bar Crawl', maar helaas ook de laatste editie ervan stonden deze Nederlandse 'Mischief!' ook toen op de affiche. De roots van dit rock 'n roll trio ligt in Utrecht en zij houden vast aan de 'true spirit' van rock 'n roll en brengen ons via hun muziek terug naar de fifties.

Deze 'Mischiefs' are 'Doin' it Allright' met onvervalste rock 'n roll zoals met nummers als 'Trapped Love' en 'Hey Mae'. De broertjes Dave en Pat weten de vocals eerlijk te verdelen geruggesteund door Richard aan de drums. Tijdens de gitaarsolo's gedraagt Dave zich als een hyperkinetische rocker en beweegt over gans het podium. Met 'I'm Leaving It All Up To You' van Don Harris en Dewey Terry uit 1957 lassen deze 'Mischief' even een rustpauze in maar wat kort erna is het weerom pure rock 'n roll met 'Pretty Girl'. Het complete retro gevoel geven ze hier met het oud country nummer 'Heartaches By The Number' van Harlan Howard. Nu eens horen welke 7 inch singles nog in de bagage zitten van DJ Rudy.

We zijn op deze nationale feestdag al aardig wat in de tijd teruggekeerd en ook met deze afsluiter is het niet anders. in 2017, en ik val in herhaling, stond toen ook deze 'Earl Jackson' op de affiche van 'Rockin' Around Turnhout'. Het is alsof we zo de herinneringen kunnen ophalen uit die laatste editie. Sterker nog in 2015 stond hij hier tijdens de 'Bar Crawl' in het Theater 1900. Earl's grote voorbeeld is niemand minder dan 'Chuck Berry', maar dat wisten jullie al, en zo komt dit optreden goed van pas om er een echte feestdag van te maken. De begeleidingsband is die van 'CC Jerome's All Stars en daarin bevinden zich onder meer in ook de 'Jakke' op bas en dat is ene van ons.

Van 'Maybellene' over 'Back In The USA' via 'Little Queenie' tot 'You Never Can Tell', met deze Earl Jackson komen de goede jaren van rock 'n roll terug naar boven alsof hij echt de 'baby' is van deze legende, dus 'hail, hail for Earl!. 

Met 'Flip, Flop & Fly' werd meteen de aanzet gegeven voor een 'Happy Days Party' pur sang. Deze All Stars bestonden uit maar liefst 6 muzikanten en zo werd het een prettig gestoorde chaos op de bühne. Geen nood want nummers als 'Boney Maroney' en Doc Pomus and Mort Shuman hun 'Little Sister' uit 1961 maakte dat alles goed kwam.

Dan toch ook nog een stukje history met Chuck Berry's nummers als 'Little Queenie', You Never Can Tell' en 'Johnny B Goode'. De stemming bleef opperbest en zo kregen we ook nog een stukje Little Richard. Ondanks dat we niet meer in een volle zomer stemming waren hebben we toch kunnen genieten van deze zorgeloze muziek uit vervlogen era. Met als earworm van...Deep down in Louisiana close to New Orleans, Way back up in the woods among the evergreens, There stood a log cabin made of earth and wood, Where lived a country boy named Johnny B. Goode gaat het terug huiswaarts. Peter het was gewoon weer goed...it was rock 'n roll! Nog even vermelden dat deze Earl Jackson van 9 t.e.m. 12 september zijn 'Blues & Boogie' Festival organiseerd in het Britse Bournemouth.

Goezot en Gevarenwinkel...A perfect match!

hoe Punk, waar Punk...


They shoot horses, Don't They?


Ghentse Fieste, gewoon hier in Turnhout...geft ma buzze!


gewoon genieten kan ook hoor...

er is genieten en genieten?


hiese daase de Kris van Swing en zijn madam

Alain, Alain, wo bist du, het Duracell konijn in action


Stella bring people together

and the winnar is...

Leustert ollemoal iszier...'Turnhout Royale', das teen en taander zelle.