© Rootsville.eu

Hymn For Her (US)
Hillbilly , Country, Blues
Stamineeke Webbekom (22-07-2022)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke
info band: Hymn For Her

© Rootsville 2019


Voor Lucy Tight en Wayne Waxing begon het leven pas echt toen ze hun 'Vintage 1961 Airstream-Trailer' als hun echte thuis begonnen te aanschouwen. Deze home on wheels en de liefde voor muziek maakten dat ze altijd samen en thuis waren waar ook in het grote Amerika en zo ook later in de rest van de wereld. Leaving the Everglades was voor dit duo a peace of cake geworden. Een levenwijze die ze dan nog eens bezegeld zagen met de geboorte van een dochter Diver. Of ze nu doorheen Amerika trekken of ze een trip doorheen Europa maken, Wayne en Lucy blijven trouw aan hun way of live.

Hun naam 'Hymn For Her' moet zo ook het absolute summum betekenen als groep en zo kon Diver, zo jong als ze was, al meteen aan haar carrière als muzikante beginnen. In 2008 brachten ze met 'Year of the Golden Pig' hun debuutalbum uit en zaten toen ook nog volledig in de hippie cultuur.. In 2010 volgde dan hun presentatie van 'Lucy and Wayne and The Amairican Stream' en zo maakte sinds toen ook hun thuis deel uit van hun rondreizen als troubadours.

Bij 'Baby Gas Mask Records' brachten ze in 2013 'Lucy and Wayne's Smokin' Flames' en in 2016 het toepasselijke 'Drive Till U Die' uit. In 2018 vonden 'Hymn For Her' onderdak bij het befaamde 'Rhythm Bomb Records' en volgde er het eerder met poppy aangedreven ritmes album 'Pop-N-Downers', een album met als producer Vance Powell, en voor je vraagt van who the f*ck is Vance Powell, diene werkte ook met namen als Chris Stapleton en Jack White. Meteen ook een aanzet voor de algemene bekendheid hier in onze contreien en zo stonden ze in 2019 op 'Gevarenwinkel' en is het na Corona tijd voor hun 'European Tour 2022'.

Hun instrumentarium is sinds het begin nog altijd hetzelfde met een basdrum, een hi-hat, mondharmonica, een akoestische gitaar en last but not least een 'lowbow' cigarbox, banjo en ukelele. Daar destijds deze 'Hymn For Her' werd beschreven als duo is dit anno 2022 een totaal ander gegeven. Met een 'Roland' in haar gezelschap verschijnt nu ook Diver ten tonele, opgegroeid als een jonge en zelfstandige dochter. Het zingen had ze op jonge leeftijd al wel mee toen ze met regelmaat op het podium verscheen met haar ouders. Nu, samen met haar black & white keys, is ook haar stem volwassener geworden en is ze in die mate geëvolueerd dat ze zelfs al een solo tour in elkaar zou kunnen steken, dit als voorprogramma van 'Hymn For Her'. Grapje hoor!

Het midsummer night gebeuren zijn we al stilaan achter ons aan het laten en zo werd ik gisteren op onze nationale feestdag nog ondergedompeld in het rock 'n roll gebeuren op 'Turnhout Royale'. Een periode dat ook bij mij thuis de jaarlijkse foor zich komt te manifesteren maar alvorens min afspraak met 'Stella' kon ik het toch niet laten om ook nog eens naar Maaike en haar cultuur café 'Stamineeke' te trekken voor een kort intermezzo met deze 'Hymn For Her'. Sinds hun aantreden in het 'Pallieter Café' te Herselt is 'der Hans' zo ook ingewijd in het beroep als professionele roadie en na 'Somethingski' is hij nu ook de hort op met deze band uit Florida. Ons moe zal wel tappen ;-)

Nummers als 'The Road Song' uit het album 'Drive Till U Die' en 'Ramblin' Man' zijn een vast gegeven op de setlist van 'Hymn For Her'. Dochter Diver wordt zo ook van in het begin betrokken en na 2 eerdere concerten kan ik ze ook al niet meer wegdenken. Haar samenzang met zowel papa als mama is perfect te noemen en zo ontstaat bij wijlen ook een prachtige close harmony, al mis ik het rebelse het vroegere aantreden van Lucy en Wayne wel een beetje. in een vorige recensie beschreef ik het als bye bye Ramones, hello Partridge family, dit zonder afbreuk te willen doen aan het nieuw gegeven. Mooi maar anders. Times They are a-Changing zou den Bob zeggen.

Een ander gegeven is dat het er iets luidruchtiger aan toe gaat dan wat we anders hier gewoon zijn. Maar een country bluesje over de liefde voor een treinbestuurder leent zich uiteraard voor een sing-a-long, alleen...Maaike was juist in het café :-) 'The Mountain' is er dan eentje uit hun eerste album 'Year of The Golden Pig' al zijn we nu volgens de Chinezen nog in het 'Year of the Tiger' maar dat konden Lucy en Wayne in 2008 nog niet weten.

We krijgen ook nog een psychedelisch getint bluesje en zo gaan we toch ook even terug naar de 'Hymne For Her' van voor 2018. Eentje recht uit de swampy Everglades met erin een bruggetje naar 'The Doors'. Graag had ik ook nog dat stukje NOLA gehoord waar Diver zich ontpopt als een echte Dr. John en ik dacht dat dit 'Shine' werd genoemd maar de plicht roept. Het is trouwens maar één keer kermis in 't dorp en deze 'Hymn Fo Her' was reeds de 3de maal in deze tour. Morgen pas ik en zondag verdiepen we ons terug in de 'Skiffle' à la Ferre Grignard. CU.