© Rootsville.eu

Summerfest
Benefiet t.v.v. Pinocchio
Hamme
(30-07-2022)
report & photo credits: Freddie


Een organisatie van 'vzw. Blues Oan Daa Stoazze'

© Rootsville 2022


De vorige benefiet voor de vzw Pinocchio die werd georganiseerd door 'BODS' viel op 29 december 2019 en werd geprogrammeerd als 'Winterfest'. Een dag die de meeste aanwezigen toen nog lang in het geheugen gegrift zal blijven, en dit omdat de 'Blauwe Chimay' van 't vat hier toen rijkelijk vloeide.

Deze "vzw Pinocchio" is een nobel doel en behartigt de belangen van kinderen met brandwonden. Anno 2022 werd deze dag omgedoopt tot 'Summerfest', een dag die weerom gehouden wordt op het Koning Albertplein in Hamme waar zo veel jaren 'Blues Oan Daa Stoazze' plaats vond die als vzw ook dit event komen te organiseren. Dit jaar werd de muzikale omlijsting verzorgd door The Boll Weevils, Little Man, One Time Blues Band en Blue Riot Combo, en als MC is er natuurlijk onze Marcel aka Marc Bouillon. Uiteraard willen ze stellen dat dit een gans nieuw event zal worden meer de beleving op dit plein en het verleden van 'Blues Oan Daa Stoazze' loeren toch daadwerkelijk om de hoek.

Vroeg waren allenzins m'n compagnon de route van Gevarenwinkel en Kris van Swing zodat de nodige affiches en flyers hun plaatsje vonden. Later kwam daar nog het werk van Ivan Bonne bij. Zo vinden we op het Koning Albertplein natuurlijk ook vaste bezoekers van het festival terug welk hier 15 jaar de plak kwam te zwaaien. We noemen onder meer Ivan Bonne van de 'Zelzate Blues Happening' die plaats zal vinden op zaterdag 13 augustus, en uiteraard ook Paul en Lydia van 'Goorblues'. We zijn klaar voor het 'Summerfest' en uiteraard ook de 'Chimay Blue'. Eentje had zelfs z'n truitje van 'BODA' aangetrokken.

Diegene die de eer hebben om dit event op gang te trappen zijn 'The Boll Weevils'. Deze snuitkevertjes hun warm nest ligt in Stekene met uiteraard een link naar 'SR&BC' de plaatselijke blues club. In hun midden krijgen we Luc (zang & gitaar), Wim (harmonica's), Geert (drums), Rudy (bas) en Erik (gitaar). Wij zijn klaar voor hun rock 'n blues.

'Threat Her Right' was hun opener en we weten nog niet of het over de 'Blauwe Chimay' of ver de 'Stella Artois' ging. Wij hadden ons voorgenomen om beiden te zullen degusteren. Mysterieus is ook waarom ze een katoensnuitkevertje er bij halen als groepsnaan. Ze duiken alvast die in het blues arsenaal zoals met Little Walter's Just Your Fool'. Zo werd 'Ridin' On The L&N' van de Bintangs uit 1970 door vele in het verleden gecoverd, zo ook dus door deze "The Boll Weevils'.Het nummer kreeg zo ook zijn eigen leven bij 'Nine Belwo Zero'. 'Playing in The Dirt' uit 1999 is dan weer eentje van Robert Cray, eentje zonder peper en zout, maar dat zijn voor mij de meeste nummers van deze blues man.

Uit de blauwe klei kwam toen Wouter Verhelst en zijn trekzak voor een beetje vuur en vlam te zorgen en zo belanden we meteen in de 'Big Easy' met het onverslijtbare 'My Girl Josephine' aka 'Hello Jospehine' en nieje dat gaat niet over Napoleon zijn madam want die was van voor 1960. Tussen de PR mannen van Gevarenwinkel en Swing ontstond toen het debat om terug een zydeco bandje op een affiche te kunnen plaatsen, helaas kende deze discussie al vlug een snelle dood want ze vonden geen :-)


Mooi is alvast nog Ry Cooder zijn gospel 'Jesus On The Mainline' en verdienden ze zo ook een extra bisser. Trouwens geen van de bands moest achteraf langs de kassa passeren want ze deden het hier allemaal ten voordele van 'vzw. Pinocchi', Hey Joe? Ze deden het allemaal voor wat Kip in wijnsaus met kroketjes.

De volgende op de affiche is 'Little Man'. Deze 'Americana Band' bestaat naast gitarist 'Little Frankie Daelman' ook nog uit double bass speler en vocals Tonio Tbas en drummer Hugo De Windt. Een ietwat moeilijke gegeven want Tonio & co speelden zonder setlist en omdat ik geen Teddy ben was het een paar keer gissen naar de titel. De pinup jurkjes waren ook niet van de partij, enkele dansers dan weer wel.

Het werd dus een happy days ritme machine hier op het podium van dit 'Summerfest'. Er volgden nummers als 'Cucaracha' en 'She's A Fox'. Een groot Stray Cat gehalte minder Americana. In een concert passend bij dit mag uiteraard ook geen Johnny Cash ontbreken en dus werd dit 'Folsom Prison Blues'.

Rockabilly, dat zijn ook nummers aan een hoog tempo en zo mochten deze 'Little Man' alvast meer dan een bisser brengen alvorens bij de 'Rico' een kippetje naar binnen te werken. Het werd dan maar Bye Bye Irene. Mede door de warmte werd er omgeroepen dat 'Stella' schaars begon te worden en schakelden wij dan maar over naar 'Blauwe Chimay', wat het uiteindelijke doel was.

Met de 'One Time Blues Band' krijgen we een band die ontstaan is in 2017 op de vraag van het 'Wokkel Festival' in Nederland. Het werd een mix van muzikanten uit bands als 'Chilly Willy' en 'Cora Lee Blues Band' en 'The Catsmokes'. Het doel was om maar eenmalig op te treden maar dit pakte ondertussen wel anders uit. Deze 'OTBB' is nu op regelmatige basis terug te vinden op affiche's.

Als laatste toevoeging bij deze 'OTBB' was er onze vrouwelijke smoelschuiver pur sang, Geneviève Dartvelle. Naast het frontduo Cora Lee en Den Huibe krijgen we ook nog guitarslinger Andy Aerts, bassist Ronald Burssens en batteur Robert Theys aka de Bettes. 

Met de aanvang van 'Rock This House' zouden zo ook bijna het voltallige camperpark aanwezig op dit 'Summerfest' de dansvloer gaan innemen en kon het feestje pas echt van start gaan. De 'die hards' van deze band kunnen nummers als 'Who's Been Talking', 'make It Rain' en 'Who is my Daddy' bijna allemaal luid mee kelen en yep het gebeurde (met dank aan Chimay).

Door de soulvolle klankkleur van Cora Lee leent het soul-repertoire zich uiteraard ook tot deze muziek en met een nummer als 'Chain of Fools' kan er zowaar geen danstempel in Hamme op tegen dit Koning Albertplein oan daa staozze. We genieten ook nog van 'Spoonful' en 'Wang Dang Doodle' en zo cruisen ze eruit voor een meet & greet met Rico.

Als er een opener op een affiche staat is er uiteraard ook plaats voor een afsluiter. Deze eer valt de beurt aan het 'Blue Riot Combo'. De basis van deze no-nonsens old school blues cmbo moeten we gaan zoeken in 'Hoboken' en meer bepaald bij de verdwenen 'The Zoomatics'. De stichters van dit combi waren Serge Rogiest ofte Hoboken Slim en “Alainke” ofte Alain C. Alain heeft de groep verlaten en zo bestaat dit combo nu naast Serge aka Hoboken Slim ook nog uit Bart Mulders, Bart Jult aka B.J. en harmonicaspeler Werner Braito die ook speelde bij 'The Wild Ones' en zelfs in een nog verder verleden bij 'Chilly Willy'.

Met deze 'Blue Riot Combo' verdiepen we ons in het Chess verleden van de blues. In muzikale termen uitgelegd als laid-back shuffles waarop je moeilijk kan blijven stil staan. Het werd al een ietsje donkerder op het plein en dat kwam niet enkel door de 'Blauwe Chimay', den 'Doré' had ondertussen de plaats in genomen van de 'Stella' bracht 'Bright Lights, Big City' van Jimmy Reed uit 1961 nog steeds het nodige volk op dit dansplein.

Met nummers als 'Mighty Long Time' en 'Sweet Little Woman' leren ook de niet blues liefhebbers waarom deze stijl in ontstaan. Opmerkelijk is ook dat beide guitarslingers Bart en Bart het noodzakelijke van een basgitaar naar de verdoemenis helpen. Als afsluiter krijgen we toch ook nog het toepasselijke 'Howlin' For My Baby' van Howlin' Wolf en zo blijft het Chess' tijdperk me ook nu nog beroeren ;-)

Voilà dit Summerfest zit erop, rest er nu nog enkel de after-party in het 'Perron' en kan het resultaat voor de bedjes worden geteld. Een after-party die voor mij onmiddellijk eindigde met een Stella...and the bands the play for free...

les cassières...


with a little help form two friends...

is dat nu Marcel?


old friends, new romance

Liefde is, samen naar het Summerfest gaan

terug op de eerste rij...

you make me feel like dancing...


Summerfest is here for dancing...