© Rootsville.eu

Los Chupitos - Gregor Terror & The Calypso Gigolos
Terras concert
De Floeren Aap Mechelen
(10-08-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: De Floeren Aap

© Rootsville 2022


Augustus is het naast terrasjesweer ook het terugkomen van de jaarlijkse outdoor concerten en zo trokken we op woensdag met de flyerdienst van Gevarenwinkel richting putteke in Mechelen. Vorige woensdag begonnen hier de woensdagavond concerten met 'Gutbucket' en als echte King of the Town 'Steven Troch'. Het waren die van 'be-Mine Blues', met de vaste PR dienst Herman, Pascal en Els, die hier die dag op prospectie waren en zo staat de neus van de tourbus voor sommigen al richting Zolder gericht. Het wordt alsmaar drukker tijdens de zomer maar toch selecteerden we, net als vorig jaar, een duo concert in het cultuurcafé "De Floeren Aap' van Ad Musters te Mechelen.

Vandaag met 'Gregor Terror & The Calypso Gigolos' en het duo 'Los Chupitos' en laat het nu net die laatste zijn die me begin deze oogstmaand ons wisten te overdonderen om zo terug richting Mechelen te trekken. Van de nood een deugd makend bestelden we ons maar onmiddellijk een 'Maneblusser'. Een rustige avond zou het al niet gaan worden want aan de 'ingang' stonden die van 'De Sortie' LOL. Tim en Jejoen waren de twee van karwei vanavond. Last but not least was daar ook nog eens Danny Ducati en ook bierproever van dienst Dirk Hellemans tekende met zijn madam aanwezig.

Als eerste krijgen we 'Los Chupitos' op het menu en dit duo bracht me dus nog recent van de wijs. Al lang zo geen prachtige blues meer kunnen horen, puur en oprecht. 'Los Chupitos' bestaan uit Ruben Bertrands op mondharmonica en vocals en aan de guitarra acustica en vocals Alejandro Jerez. 

Dat de zomerse temperaturen hun werk deden hoef ik jullie niet te vertellen dus volgde er al vlug een tweede 'Maneblusser', het zou trouwens ook volle maan zijn vanavond. Positief was al dat 'Los Chupitos' niet klakkeloos dezelfde setlist hadden overgenomen als begin van de maand en zo begonnen ze met 'Grinning in your Face' van slide gitarist Son House uit 1965. Just you bear this mind, a true friend is hard to find ;-). Een nummer dat als gegoten zit bij de howlin' voice van Ruben.

Maar dadelijk verder met eentje van de godfather Robert Johnson himself en zo werd het met 'Sweet Home Chicago' alsmaar stiller hier in het putteke en voelde het aan dat het respect aanwezig was. Maar verder dan met 'de' blues en met Aaron 'Pinetop' Perkins en broer Milton hun 'Everyday I Had The Blues' uit 1935 en het zuiverste bewijs dat ook nu die ol'school blues nog actueel is. Deze 'Los Chupitos' staan erom bekend dat ze ook richting country durven overschakelen wat ze ook hier doen met de American folk en gospel song 'Wayfaring Stranger' en zo zitten we toch maar in de 19de eeuw. Ook Johnny Cash plaatste dit nummer in zijn repertoire en van hem krijgen we ook nog 'Folsom Prison Blues'. Alejandro Jerez is de getalenteerde gitarist bij deze 'Los Chupitos' en mag dan ook zijn skills laten horen op een fingerpickin' instrumentaaltje.

De heren blijven nog even in dit relaxte sfeertje met de hymne uit 1907, 'Will The Circle Be Unbroken' bij ons bekend geworden door de film 'Broken Circle Breakdown' uit 2012 met o.a. Veerle Baetens en Johan Heldenbergh. Back to the blues met 'i Got My Mojo Working', gescreven door Preston 'Red' Foster in 1956 maar de blues analen in gezongen door McKinley Morganfield AKA Muddy Waters. We zaten er op te wachten op dat eene moment. Als afsluiter kregen we nog 'Id Rather Go Blind' en ik schreef het vorige maal al, de versie van 'Los Chupitos' en de ongenaakbare stem van Ruben Bertrands laten het toe dat we Etta James eventjes vergeten vanavond, of toch niet?

Kortom een weerom vlekkeloze prestatie van deze 'Los Chupitos' die we in de hoedanigheid van 'Blues Messenger' zullen terugzien op 15 oktober tijdens de 'Belgian Blues Challenge' in 'OJ De Djoelen' te Oud-Turnhout en zo zitten we in de habitat van 'Goezoet'.

Als hoofd act staan hier 'Gregor Terror & The Calypso Gigolos' geprogrammeerd. Het is een zeskoppige Antwerpse formatie rond zanger Gregor 'Terror' Engelen (Antwerp Gipsyska Orkestra, Ambrassband). Gregor Terror & The Calypso Gigolo's nemen je mee naar de Caraïben en brengen als een van de weinigen in Europa authentieke calypsomuziek. Zwoele zomerse Zuiderse dansmuziek. De band brengt naast calypso traditionals ook eigen composities. In het najaar van 2018 verscheen hun eerste EP bij het Franse Kaiso Records. Vandaag de dag schrijven ze meer hun eigen composities.

Naast Hans Schroeven op de saxofoon en Kristiaan Bosschaerts op de contrabas laat Gregor Terror zich ook bijstaan door twee Mexicanen, bongos en gitaar. Een iemand uit Chili bespeelt de congas en zo is de bezetting meteen ook zuiders getint.

Met 'Calypso' zitten we bij een dansmuziek die ontstond in Trinidad en zich uitstrekt over de ganse Caraïben. De zwoele ritmes passen uitstekend bij een zomerse avond als vandaag en deze 'Gregor Terror & The Calypso Gigolos' stonden nog maar net op 'Reggea Geel'. In deze muziek herkennen we nog andere strekkingen als reggea en soul en staat centraal bij het Carïbische carnaval. Opener is '(Tell Me Where You Go Last Night) Carolina'. Als blues fanaat zou ik meteen antwoorden van 'In The Pines' ;-) en zo zitten we hier meteen ook in de sfeer van een Mighty Sparrow.

Met 'Loving A Woman, Is A Waste Of Time' daar sloeg de 'Duke Of Iron in 1952 misschien wel de nagel op de kop maar brengt ons hier buiten aan 'De Floeren Aap' in de juiste Caribische mood, all inclusive. Toch ook even bij vermelden dat deze 'Gregor Terror & The Calypso Gigolos' de enige echte Calypso band zijn in de Benelux en dat mag gerust vermeld worden in de 'Gazet van 't Land'.

Jeanne DeMetz die vooral optrad met het 'Johnny Alston Orchestra' bracht in 2011 het nummer 'Calypso Daddy' uit en weerspiegelde zo de echte Calypso sfeer uit de 40-ties. Gregor Terro maakte er vanavond 'Calypso Mama' van. Uit hun EP 'Le Chant de' van 2018 kregen we ook nog 'Maria' en 'Feeling Like A Fool'.

Wat zeker niet mocht ontbreken vanavond was 'The Big Mambo' en ja er mag gedanst worden. Met 'Chante de Gigolo' en 'The Sour and The Sugaree' nemen we afscheid onder de invloed van een 'Full Moon' van deze zwoele muziek en begonnen we zo aan onze dodelijke kroegentocht doorheen de nacht. Papa loves mambo, Mama loves mambo, CU tijd voor Orval....

 

Laatse weekend van augustus en 10 september. It ain't over till its over!