© Rootsville.eu

Gevarenwinkel #24
Festival - Dag 1
Varenwinkel (Herselt)
(25-08-2022)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: Gevarenwinkel

© Rootsville 2022Laatste weekend van augustus, de oogst is binnen en het feesten kan beginnen. Na een toch wel zware maand augustus voor de blues liefhebbers wordt het nog éénmaal opladen geblazen voor dat ene festival, Gevarenwinkel número veinticuatro of moeten we zeggen vierundzwanzig. “24” is ook het aantal dat “Gevarenwinkel” telkens weer een schenking doet voor een goed doel. Dit jaar is het de beurt aan “CAS” het centrum voor aangepaste sporten en dit reeds voor de derde keer. Meteen ook een herinnering aan Koen Delen (1968-2012), medeorganisator van het eerste uur en door zijn handicap geassocieerd met 'CAS'.

Gevarenwinkel al een sprookje van 24 jaar.

De interieur bouwers van dienst hadden weer niets aan de verbeelding overgelaten en net zoals deze organisatie al 24 jaar in een sprookje leeft werd anno 2022 'Sneeuwwitje' in de spotlights gezet. De backstage is zoals altijd wel onberispelijk te noemen al blijft voor deze 'buurdag' de sleutel ervan nog veilig opgeborgen. Verwacht wordt dat er een vrouwelijke muzikanten zich laat verleiden om in haar droom als prinses zich te wegdromen, en het hoeft echt geen grumpy kabouter te zijn. Het post-it nootje geven we u er graag bij.

Na enkele jaren van intens werken aan onze prospectie kregen m'n compagnon de route in ikzelf het voor mekaar dat onze Nederlandse blues vrienden de navelstreng met 'hun' Culembourg eindelijk gingen doorknippen om zo het Nederlands galioen hier op Gevarenwinkel nog extra komen te versterken. In ons achterhoofd hadden Vic en mezelf de vraag gesteld van als dit maar goed komt?

Rond 06.30PM gaan de poorten open en daar staan ze dan! De muzikanten van 'The Die Hards' die ook al sinds enkele jaren de bezoekers weten te verwelkomen met hun inbreng. Toen ik verontschuldigend stelde van een fanfare, het is als een iets ontstaat om iedereen welkom te heten stelde Teun en Anke ons al meteen gerust want Anka speelt tenor-sax in een blaaskapel, die van 'KTBA' Vlierden moesten het eens weten ;-).

Onze 'Die Hards' bestaan uit een alliantie van fanfares en andere academische samenzweringen zoals de  "Koninklijke Fanfare St. Cecilia van Herselt". en blijken volledig in de lift te zitten daar hun aantal al was aangedikt tot '21'. Moet lukken om volgende editie naar het getal '25' te streven, misschien wel met special guest uit het Noord-Brabanste Handel ;-). Met "The Die Hards" hen maken we een reisje doorheen de muzikale geschiedenis en brengen ons zo met "When The Saints Go Marching In" richting de 'Big Easy'.

Ook van African-American spirituals zijn deze 'The Die Hards' niet vies zoals we kunnen horen bij 'Down By The Riverside'. Hun muzikale interventie gaat ook van "Rosamunde" over de "Cherry Pink Blossom" langsheen "Downtown" tot en met de sfeer brengende "Sweet Caroline". Opener vandaag is de 'Hamborger Veermaster', Blow, boys, blow for Californio...en voor Anka en Teun.

Sinds 2017 werd bij “Gevarenwinkel” op donderdag een extra dag ingelast. Een dag speciaal ten behoeft van de buurt dat vanaf het begin reeds een enorm succes kende. Een dag dat de meer populaire tak in de muziek op de affiche komt. Dit jaar dus aan de 5de editie toe want Corona is voor zo wat alles in ons leven een verloren jaar  geweest. Gewoonte getrouw staan er die dag 2 bands op de affiche en dit jaar is dat de locale coverband “RitA” en één van de hotste acts dit jaar in België, "Cooking With Knopfler". Afgesloten wordt er met DJ Jimmy Hendrickx, geen familie van...

Violà se, de kop is er af. Samen met 'de' buurt komen ook de eerste camping gasten reeds afgezakt naar de heilige grond van 'Gevarenwinkel' en kunnen we met “RitA” er dan aan beginnen. Deze band bestaat uit Kristine Noels (zang), Davy Diels (zang, gitaar), Danny Meulemans (gitaar) en een ritme sectie die bestaat uit Hans Frederickx (drums) en Geert Verhulst (bas). Wat ze brengen? covers à volenté.

Met deze lokale coverband duiken we uiteraard in het verleden van diverse era en openen de dame en heren met eentje van de Big Four hun 'Abbey Road' album uit 1969 en waarschijnlijk een algemene oproep om de tent te bevolken ook al is het broeierig warm. Een beetje new wave dan maar met 'Psycho Killer' van 'Talking Heads' waarbij de eerste danspasje schuchter werden aangevat.


Van Tante Tina kunnen we veel hebben maar met enkele Van Morrison adepten in huis kan je maar beter opletten. Dus 'Gloria' nog een beetje oefenen. Het punk gehalte met daarbij de meer lossere danspasjes namen nu het voorplan met de Spyder Murphy Gang' hun 'Scandal Um Rosie'. Wij dachten ons al te laten gaan op de tonen van In München steht ein Hofbräuhaus...ein zwei zaufen. Oei verkeerd nummer dan maar verder met Brusselse punk en 'Ca Plane Pour Moi' van plastieke Bertrand. Deze 'RiTa' schakelden toen over naar de rock era met nummers als 'Bad Case Of Lovin' You', Highway To Hell en zoals frontman Davy het kwam te verwoorden; voor de boeren op deweide nog Neil Young's 'Rocking In The Free World'. Wij rockten ons zo naar buiten voor een tweede interventie van de 'The Die Hards' en een verfrissende Rodenbach...

De geplogenheden in acht nemend is het moment voor de afsluitende act dat moment om het goed doel in de spotlights te zetten, en dat is CAS vzw, het centrum voor aangepaste sporten. CAS is laagdrempelig zodat iedereen eenvoudig toegang kan vinden. Iedereen met een handicap kan op die manier sporten op zijn of haar niveau, en dit voor alle leeftijden.

Gevarenwinkel zou Gevarenwinkel niet zijn wanneer ze meteen ook de wens van Femke (CAS) niet in vervulling zou laten gaan. Haar droom was een aan crowdsurfen te doen en hopla meteen stond er een haag van stoere bonken klaar om Femke haar beleving van de dag te bezorgen.

Tijdens het winterseizoen werd ik getriggerd door "Cooking With Knopfler", een tribute over Mark Knopfler en zijn 'Dire Straits'. Akkoord de twee frontmannen Bart Buls en David Piedfort staan bekend als klasbakken maar Mark Knopfler? Plots kwam ik ook te weten dat ze ook als zodanig stonden geprogrammeerd op 'Gevarenwinkel' en besloot ik toch eens de sfeer te gaan opsnuiven in 'CC Muze' te Zolder. Die avond werd ik van m'n sokken geblazen en dus was ik er ook gerust in dat dit ook zo zou gebeuren hier op 'Gevarenwinkel'. Toch nog een kleine aarzeling want een zot festival is nog geen respect volle CC. Maar met klasbakken als Bart Buls en een David Piedfort kan het toch moeilijk fout lopen. De toeloop naar het podium was enorm en zo manifesteerden de Bart Buls fans en de bezoekers van dit festival zich samen vooraan voor wat een ongelooflijke memorabele avond zou gaan worden, getekend 'Cooking With Knopfler'.

Naast Bart en David staan ook drummer Steven Dielkens, meester op de black & white keys Steven Jacobs en een lid van het Brussels Philharmonic, bassist Thomas Fiorini. Naast ons het PR duo van 'be-Mine Blues', de spring in 't veld van Oetsloven, Nicolien van Zilst Blues net als zo vele Dire Straist fans of zijn die hier voor Bart Buls en David Piedfort. En oh ja ook Anka en Teun ;-). De tent afgeladen vol en zo waren we klaar voor deze hitmachine van Mark Knopfler en zijn Dire Straits.

Het wordt dus een grasduinen in de songs van Mark Knopfler zijn solo carrière en de legacy van "Dire Straits" klassiekers. Deze "tribute" ontstond na een concertje van David Piedfort en Bart Buls en op de vraag van David of Bart het wel eens zou zien zitten om een volledige show samen te gaan stellen met deze muziek was Bart's antwoord simpel en antwoorde hij in zijn sappig ontwapenend Hern'tals accent, sebiet, en de rest is al geschiedenis.

We voelden het in onze kleinste teen hier kon vanavond niets meer fout lopen en dus begonnen Bart en David eraan met het intieme  "Darling Pretty" uit Knopfler eerste solo album "Golden Heart" en zo schrijven we 1996. Meteen ook een schot in de roos hier in de tent waar nog net geen Knopfler-mania ontstond. Moeilijk ook om de superlatieven van destijds nog te overklassen maar dat was dan weer iest waar de geweldige sfeer aan meehielp en zo ook deze muzikanten lieten meedrijven op een roes van intense beleving.

Er hoefden maar de eerste noten te worden gespeeld van 'Heavy Fuel' en we werden op de eerste rij bijna platgedrukt. Madness door Dire Straits, het kan allemaal. Uiteraard mochten nummers als 'Walk of Life' en het magistraal mooie 'Why Worry' ook niet ontbreken. Hier kregen deze 'Cooking With Knopfler' de volledige medewerking van het 'Gevarenwinkel Rock Choir' en ja het hielp.

Nog maar een versnelling hoger dachten Bart en David en zo belanden we bij het waanzinnige 'Sultans Of Swing' eentje dat zonder meer als ultieme legacy kan worden bestempeld, net als 'So Far Away' met het algemene antwoord hier van You're so far away from me. De chemistry tussen Bart, David en het Cooking for Knopfler Orchestra Choir is ongezien en wekt bij velen onder ons rillingen op. Rillingen die het magistrale werk van Mark Knopfler komen te bevestigen.

De subtiele aanrakingen van de snaren door David Piedfort en de warme klankkleur van Bart Buls wekken hier een vriendensfeer op zoals je dit enkel op deze weide kan verwachten, een samenhorigheid tussen diverse muziekliefhebbers die hier vanavond tot een algemene en anonieme besluitvorming kwam dit was groots en daar kunnen die van Brussel nog een puntje aan zuigen. Helaas duren mooie liedjes niet lang...genoeg. MC Dr. Blues moest nu zelfs niet eens moeite doen om een 'we want more' uit de kelen te laten ontstaan, nee die kwam er nog voor den Doc het podium betrad.

Tijd zo ook om voor Bart en David de rest van de band nog even in de spotlights te zetten, incluis die van de sound & vision en niet te vergeten gitaarstemmer Gert Claes. Wanneer Steven zijn toetsen subtiel kwam te prikkelen ontstond in de ganse tent al de samenzang van 'I Want My MTV'. Wanneer de donderende drums en cimbalen dan nog eens alle kwamen te geven barste hier alles los en bulderde de tent mee van Money for nothin' and your chicks for free... De rest was nu aan DJ Jimmy Hendrix die voor een onoverkomelijke taak stond dit proberen te verbeteren. CU Morgen voor het uiteindelijke Gevarenwinkel Blues & Roots Festival...Nog dit wie Dire Straits nooit live heeft kennen bewonderen, die hebben het hier op Gevarenwinkel wel gehoord. Met dank aan Bart, David, Steven, Steven (drums) en Thomas. You were all amazing!!! Ja ja, Anka ge moogt nu stoppen met zingen ;-)

Ladies and Gentz we give you Bart Buls...

and David Piedfort

It's not time to make a change, Just relax, take it easy You're still young, that's your fault. There's so much you have to know

fathers and sons...

souvenir pour Marcel aka Marc

be-Mine Blues, pas op voor de Vic

Goorblues...

Hé Vic, pas op voor die van 'be-Mine Blues'

die van de blaaskapel en Nicolien


zouden zo maar moeder en dochter kunnen zijn...