© Rootsville.eu

The Mavericks (US)
support act: McKinley James (US)
De Roma Antwerpen
(07-08-2022)
report & photo credits: Freddie


© Rootsville 2022


Tres veces es correcto! We hebben 'Corona' vandaag een peer gestoofd want we kunnen we eindelijk richting 'De Roma' voor de CD voorstelling van 'En Espanol' van 'The Mavericks' die in 2020 werd gereleaset. Een spijtig voorval waar geen van de beide partijen iets kon aan doen of het moesten de Chinezen zijn. Met nog steeds dat weergaloze concert van Raul Malo en de zijnen uit 2018 in m'n achterhoofd heb ik eerlijkheidshalve al jaren van kunnen genieten maar het is tijds voor iets nieuws.

En dat nieuws moet dan komen van het reeds twee jaar oude album 'En Español'. Een album dat volledig in het Spaans wordt gezongen. Raul Malo en zijn Mavericks timmeren al meer dan 30 jaar aan hun weg en deze "En Español" stond nog op de bucket list van Mr. Malo. De band bracht in hun bestaan negen studioalbums uit. Ze ontstonden in 1989 en lasten in 2003 een sabbat periode in. In 2012 begonnen ze terug met optreden en dit resulteerde tot op heden in volle zalen. Een succes verhaal dat ontstond in Miami en nog steeds verder duurt. Hun muziek is een mix van diverse stijlen waar de Latin invloed een groot deel van uitmaakt. Het resultaat, een eigen Mavericks stijl.

In de substantia grisea van mijn hersenen is niet meer te vinden wie er na al die afgelastingen toen voor het voorprogramma zou tekenen maar dat item wordt vandaag met verve ingevuld door de seizoen revelatie 'McKinley James'. Op Gevarenwinkel waren dit jaar de talrijke aanwezigen getuige van wat dit aanstormend 21-jarig talent allemaal in zijn koffer heeft zitten. Als zoon van zijn vader Jason Smay weet hij nu als geen ander wat populariteit kan betekenen. Stiekem, en dan stiekem met een capital 'S' zijn we dus ook hier voor McKinley James.

In de bagage van McKinley James zit zijn fantastische EP 'Still Standing' en voor wie hem nog niet heeft live kunnen zien, die zullen hier vanavond gewoon van hun sokken worden geblazen. Geen 'pedal train' zijn gitaar rechtstreeks in de versterker geplugd . Opener was meteen een schot in de roos met 'I Can't Live Without You' al vond ik de klank aan de zijkant een ietwat tegenvallen. Zeker met een soul gevoelig nummers als 'Blues In The Shadows' was het te hol en mistte ik de warmte in MckInley's klankkleur.

Voor de rest pure rock 'n roll die ons het verplicht wegvallen van 'The Paladins' even deden vergeten. Zeker naar het einde toe wanneer de blazers van 'The Mavericks' als special guest kwamen te fungeren en ze er hier uitgingen met "She's Fine', yep den Dave mag gerust zijn er is opvolging verzekerd.

Tijdens de change-over hadden we toch in deze uitverkochte Roma enkele bekenden van Gevarenwinkel gevonden alsook het overgelukkige koppel Tania en haar nog steeds nieuwbakken echtgenoot Erwin. Ook Ruth behoorde tot de kennissen en dus was het even samen met 'den Huibbe' zoeken of we wel genoeg dineros in onze zakken hadden steken om de jukebox vanavond draaiende te kunnen houden. Rond 09.00PM was het dan zover en kwamen Raul Malo, showbeest en toetsenist Jerry Dale McFadden, drummachine Paul Deakin en de sinds 2003 geadopteerde Maverick gitarist Eddie Perez het podium op. In hun gezelschap ook de flamboyante accordeonist Percy Cardona, die tijdens het concert ons zomaar Flaco Jiminez deed vergeten samen met de blazersectie met Lorenzo Molina op trompet en saxofonist Max Abrams. Ready or not it's Mavericks Time!

Met 'The Mavericks' en hun mix van Tex-Mex, ska, salsa en rock 'n roll  ben je verzekerd van een feestje van meer dan twee uur welk al meteen begint met de tonen van 'Back In Your Arms Again'. Op nummers als 'There Goes My Heart', 'Summertime' en 'All Night Long' met een bruggetje naar 'Let The Sunshine In' is stilstaan hier geen optie meer. The Mavericks it's Fiesta Time.

Wacht verwacht kon worden gebeurde ook en zo kregen we enkele nummers uit hun 'En Español' album. 'La Sitiera', 'Recuerdos' en 'Por Ti', het was anders maar eerlijk ook zo mooi en intens gebracht door Raul. Met het intense 'Blue Moon', 'Amsterdam Moon' en de prachtige cover van Neil Young's 'Harvest Moon' ging de akoestische gitaar op stal en maakte deze terug plaat voor de elektrische evenknie en wisten we dat het nog waanzinnig zou gaan worden. Nog vlug onze laatste dineros in de jukebox en alles geven maar.

Met 'As Long As here's Loving Tonight' en 'Dance The Night Away' kregen The Mavericks steun van alle aanwezigen hier in 'De Roma', iets minder hadden we niet verwacht, het was Borgerhout Kermis hier vanavond. Alles liep zo perfect als maar kon maar toch sprongen de solo's van accordeonist Percy Cardona, de waanzinnige klanken van trompettist Lorenzo Molina en de saxgrooves van Max Abrams er uit om even bananas van te worden.

De klok wees toen alm 22.30 aan en dus was het feestje bijna over. Even backstage om daarna onder luid gejuich die laatste 20 minuten aan te vangen, 20 minuten die voor zover het nog kon bij iedereen nog een bredere smile op het gezicht toverde. Whoa, en daar komen ze dan met 'Rolling Along' en een helaas enkel in het Engels gebrachte versie van 'Come Unto Me'. Nog eentje dan en dat werd een XXL versie van 'All You Ever Do Is Bring Me Down'. Waanzinnige avond vol sfeer en fun met als bevestiging wat we al wisten, The Mavericks rules...