© Rootsville.eu

Jazz at Home
A Nice One
Mechelen
(11-09-2022)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: Jazz at Home

© Rootsville 2022


De jaarlijkse monumentendag is er weer maar zo ook de jaarlijkse terugkeer van 'Jazz at Home' in Mechelen dat dit jaar al aan zijn 17de editie toe is. Een event waarbij de jazz liefhebbers meteen ook een inkijk krijgen in de privé vertrekken van de 'Maneblussers' die hun woning en/of bedrijf openstellen voor jazzmuziek. De legende van de 'Manublussers' dateert reeds vanuit de 17de eeuw toen door een weerkundig fenomeen samen met het licht van de maan de bewoners van Mechelen dachten dat hun Sint Roboutstoren in brand stond en zo iedereen met emmers water aan het blussen sloegen.

Op het programma staan 12 groepen of solo muzikanten die verspreidt over de stad telkens 3 sets van een drie kwartuur hun talenten komen te etaleren. 'Bas Bulteel' moest helaas afzeggen door ziekte maar op de andere 11 locaties kon het feestje doorgaan. Zo konden de bezoekers genieten van 'Junn', 'Eve Beuvens Trio', 'O! Boy Vocal Quartet', 'Walter Lampe & Chris Joris', 'Albert Villa', 'Serendip Quartet', 'No Pareto', 'Dré Pallemaerts', 'Undercurrent Trio', 'Frank Vaganée Trio ft. Dieter Vagnanée' en 'Blue Sands'. De fotografen die zich belangeloos ten dienste stelden van 'Jazz At Home' waren Erwin Van Rillaer aka Winus, Johan Vanonckelen, Eddy en Ella Westveer, Hugo Lefevre en ondergetekende.

Voor de portrettentrekkers werden telkens op 3 locaties gelokaliseerd en zo begaf ik met tegen 14.15 richting B&B 'The Patio Houses' voor een ontmoeting met 'No Pareto'. Dit band is gelegen aan de Hendrik Speeckvest 54 gelegen op de ring van Mechelen. Als welkom drink wordt er aan de bezoekers telkens een 'Maneblusser' van de plaatselijke brouwerij 'Het Anker' of een wijntje van 'Pin'Art Wines & Spirits' uit Zemst aangeboden. Voor de 'BOB' is er uiteraard ook water ;-)

Het pand is door de eigenaars samengevoegd uit twee woningen waarbij het oude magazijn van een parfumeriegroothandel uit de jaren veertig, nu omgedoopt is tot "het atelier". Deze ruimte biedt faciliteiten voor werkvergaderingen, demonstraties, workshops, business-incentives tot sfeervolle thema-avonden. 'The Patio Houses' beschikt ook over 2 gastensuites en een wellness ruimte.

De muzikale omlijsting van de dag gebeurt hier door 'No Pareto'. Met hun muziek bevinden we ons in New Orleans. Het ensemble bestaat uit Jan D’Haene (cornet), Gert Malfliet (drums), Xavier Saget (saxen/clarinet) en Gregory Van Seghbroeck (sousaphone). Normaliter speelt ook Loes Minnebo (Tombone) mee maar is dit Quintet vandaag gereduceerd tot een Quartet. Loes en Gregory waren hier al eens te gast in 2017 met 'The Blue Heathens".

Met de jazzstandard en onvoorwaardelijke love song 'Comes Love' dat we kennen van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong, de Dixieland klassieker 'Bourbon Street Parade' uit 1949 van Paul Barbarin, eveneens uit 1949 krijgen we ook Professor Longhair's 'Mardi Grass in New Orleans', Het swingende 'Hot Club Stomp' van Mezz Mezzrow worden we meegezogen naar die onbedoezelde sfeer van Bourbon Street in 'The Big Easy'.

Tijdens de eerste set kreeg ik nummers te horen als 'New Orleans Parade' maar ook 'Egyptian Ella' van Ted Lewis uit 1931 en 'Milneburg Joys' van de onvergetelijke Jelly Roll Morton. Ja, het epicentrum van NOLA lag vandaag in Mechelen op de Hendrik Speeckvest.

Gelukkig was het een aangenaam zonnetje om zo richting locatie 2 te wandelen. Daarvoor begaf ik me richting Tessestraat 7 alwaar het 'Somerhuys' zich bevindt. Voor de geschiedenis van dit pand moeten we terug naar het einde van de 17de eeuw toen dit nog een buitenverblijf was voor de meer begoede burgers in die tijd. Met een late zomerse zondag kon het concert plaatsvinden in de tuin van dit pand.

Een pand dat later werd ingenomen en verbouwd door de 'Congregatie van de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis' oftewel de 'Apostelinnen'. Hun inkomsten bestonden toen uit kantklossen waarmee ze met de opbrengst 'armenscholen' kwamen op te richten, waaronder ook dit gebouw. In 1797 werd deze orde afgeschaft onder het Frans bewind.

Later werd de bestemming van het gebouw een 'orgelfabriek'. In 1926 werd het totaal uitgeleefde woonhuis verkocht aan Antoon Devis en Regina De Leus die er een matrassenfabriek in onderbrachten en zo in het bezit kwam van de huidige eigenaars. Vandaag staat jazzmuziek hier centraal met het 'Undercurrent Trio' uit Amsterdam.

Dit 'Undercurrent Trio' bestaat uit Iman Spaargaren op sax en klarinet, de in Buenos Aires geboren gitarist Guillermo Celano en de eveneens uit Argentinië komende drummer Marcos Baggiani. Een internationale bezetting hier in het 'Somerhuys' die ons vrije en intense jazz brengen. Soms als een soundscape dan weer bijzonder filmisch met dromerige maar ook donkere grooves als resultaat. Hun composities zijn ook niet zelden beladen met enig politiek commentaar.

Hun album 'High Tide Low Tide' werd in 2019 uitgegeven bij 'Flea Boy Records' en hier uit krijgen we het nogal donker beginnende 'Man Bear Pig' maar het ook meer herkenbare 'Dream A Little Dream of Me' uiteraard in een eigen arrangement. Zelfs hun 'House By The Lake' wordt hier in een tuin in Mechelen best gesmaakt met een glas 'Maneblusser' in de hand. Dit trio kan je ook boeken alms 'Undercurrent Orchestra' en daarvan zal hun versie van 'Smoke Get In Your Eyes' vast en zeker in de smaak vallen.

Soms moet het bestuur van deze 'Jazz at Home' ook al eens de handen uit de mouwen steken en dus maak ik dan maar gebruik om op een zomers tempo naar de laatste locatie te kuieren.

Die laatste bestemming van deze dag vind ik in de Lange Schipstraat 30 bij de familie 'Alain en Chris De Keukeleire-Van Belleghem'. Dansschool Devos was tot enkele jaren geleden een begrip in Mechelen. Na de stopzetting van de dansschool werd het pand op indrukwekkende wijze verbouwd tot twee stijlvolle stadswoningen. Je geniet er van een overvloed aan licht en een bevoorrecht zicht op de Dijle en de Hoogbrug in dit strak gerenoveerd gebouw met een indrukwekkende en authentieke balkenpartij.

Voor het concert moeten we naar de bovenste verdieping en ook al kan je gebruik maken van een lift toch blijf ik koppig en trek met op eigen tempo naar boven. In deze mooie en overzichtelijke ruimte kan je heel wat jazz liefhebbers ontvangen. Muziek liefhebbers die gekomen zijn voor het Indie-Jazz duo 'Blue Sands'

'Blue Sands' bestaat uit de Belgische zangeres Esther Van Hees en Nederlandse basgitarist Reindert Kragt. Deze twee beste vrienden leerden elkaar leerden kennen tijdens hun jazz master studies aan het conservatorium van Amsterdam in 2013. In 2020, te midden van de pandemie, begonnen ze hun tweekoppige band Blue Sands, met als bezetting enkel zang, basgitaar en een uitgebreide selectie aan effectpedalen. Datzelfde jaar brachten ze hun debuut EP ‘Flowers Made of Clay’ uit en nu presenteren ze hun eerste album ‘No Longer Blue’.

Hun jazz pop is uiterst intiem te noemen zoals je kan horen met nummers als 'These Girl' en 'Promise To Herself'. Nummers waarbij je hier een speld kon horen vallen. Op hun album vindt je ook 'Black Hole Sun', eentje van de in 2017 op 53 jaar overleden rockmusicus Chris Cornell. Na deze drie concertjes zat het werk er in Mechelen op en rest ons nog een hapje en een tapje in 'Het Predikheren', de thuisbasis van de 'Jazzzolder'.