© Rootsville.eu

Johnny Trash
Music & Comedy
Don Petrol Tielt-Winge
(21-09-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Don Petrol
info artist: Johnny Trash

© Rootsville 2022


Boven oep den berg in Tielt-Winge gaan de 'Dons' Bart en Hans zoals vanouds terug van start met hun 'Soundcheck Dinner'. Na een weekje van kommer en kwel met een hosting programma was ik best wel toe aan een avondje humor, en kijk het is alsof de goden ermee gemoeid zijn want aan de aftrap van het nieuwe seizoen staat niemand minder dan Johnny Trash op de affiche in hun 'American Dinner Resto'. Dus in alle zeven haasten richting 'Don Petrol' voor een zorgeloze avond met muziek en zeker en vast ook met een portie goede humor of zoals ze het zelf verwoorden, Yipiyahoo, yipiyahee… Don Petrol on the way…

Na zijn passage op 'Belgium's Got Talent' kent nu ook gans Vlaanderen Koen Verbeeck aka Johnny Trash. De die hards uit het roots milieu kennen hem uiteraard ook al veel langer. Johnny speelde in al zoveel bands als 'Crystal & Runnin' Wild', de knotsgekke formatie 'Los Fabulous Frankies' en zeker ook van de vroegere cowpunk band 'Hètten Dès'. Uiteraard is zijn biografie ellenlang en houden we het maar bij deze voorbeelden.

Mijn ijdele hoop al zou er een setlist zijn werd bevestigd door een korte babbel met 'Johnny Trash'. Iets totaal nieuw zou het gaan worden en ook al was de screenplay netjes uitgeschreven toch konden we on verwachten aan een grote dosis improvisatie à la Trash. De 'Don Petrol' die was vol gelopen en zo draaide de keuken ook op volle toeren. De twee locale 'Dons' aanwezig en onder de impuls van de al even knotsgekke disco lights tijd om van start te gaan.

'Trash does Cash' was de titel van de nieuwe show die Johnny Trash in elkaar had gestoken voor deze try-out. Op zijn 'katheder', een outprint, een tijdsklok via smartphone en een 'Estaminet' en met zijn voorstelling van 'Hello, I'm Johnny Trash' op de tonen van 'Folsom Prison Blues' waren we met z'n allen al meteen mee.

Het ging vooreerst over 'Sun Records' met de daarbij de gekende versprekingen van de comedian zoals we ze kennen. Zo werd een geniale rat vervolgens een genetalische wrat om maar te zeggen dat deze show niet voor -12 jarige zou gaan worden. Zo leerden we ook dat met 'Folsom Prison Blues', 'House of the Blues' en 'Cocaine Blues' heel wat blues zit in de country van Cash. Een grote hit als 'Kraai Kraai Kraai' kregen we niet maar wel 'I Walk The Line'

Met 'Cocaine Blues' kregen we ook het verhaal over het ontlenen van enkele LP's van een maatje en het door invloed van een zomerzon het terugbrengen als golfplaatsjes. Vol humor was wel Johnny's vrije vertaling van de Cash nummers en de opsomming van de vele liefjes, en blij dat hij er zo vanaf was. Een leidraad in heel het verhaal was ook die van de 'wokers' in onze maatschappij.

Zo volgde er al op voorhand excuses aan onze wokers in onze genderdiversiteit gemeenschap voor het brengen van Cash's zijn 'A Boy Named Sue'. Na een nummer over een Boa constrictor kregen we een flashback naar onze jeugd. De tijd hoe we speelkaarten onze wielspaken op onze fiets plats deden veranderen in een brommertje, of hoe Cash hetzelfde systeem bedacht door het inbrengen van een 'One Dollar' biljet tussen de snaren. Johnny Cash werd zo ook Johan Contant en wat er zou gebeurd zijn als de cowboys van de US in Antwerpen zouden hebben geleefd met als resultaat een zeemanslied, want dan waren het matrozen geweest. Einde van de eerste set. Uiteraard kan je dit enkel snappen door een show van Johnny (C)Trash live te gaan beleven.

De tweede set begon met een liedje over Tielt-Winge maar voelden we ook dat deze Trash de Cash ging verliezen. Johnny Trash viel zo terug op de show die we al van hem kennen met de aardrijkskundige opsomming van steden en dorpjes in België. Uiterst humoristisch maar moeilijk te onthouden. Zo werd het geen reisje langs de Rijn maar eentje van Barcelona naar Leuven.

De intro die wel nog een paar keer terugkwam was deze van 'I Walk The Line' maar voor de rest was Cash zoek in de tweede set. Als outswinger kregen we nog Johnny Trash zijn grote, nog uit te brengen hit, en het verhaal over een strandjanet met nummers als de 'Marie Louise' en 'Zeil Je Voor Het Eerst'. De liefjes van Johnny Trash, die kennen we nu allemaal en blij dat we daar nu vanaf zijn (can you dig it :-)). Een andere komiek zou nu zingen van; Het is gedaan, ge moogt naar huis gaan...

Het volgende 'Soundcheck Dinner' valt plaats op woensdag 19 oktober met 'David Ronaldo & The Dice'...almost unplugged. Be There Or Be Square!