© Rootsville.eu

Black Market III (US)
Roots - Greasy Blues
Ace Café Reet
(30-09-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Ace Cafe
info band: Black Market III

© Rootsville 2022


In 1992 ontstond bij Scottie Blinn en drummer Tom Essa het idee om een band op te richten en zo verscheen 'The Mississippi Mudsharks' ten tonele. Niet zonder succes want in 1995, 1996 en 1997 wonnen ze telkens de 'San Diego Music Awards'. Dit was nog jaren voor Scottie Blinn met Brendan Kremer in 1986 zijn eerste band 'The Wholly Rollers' kwam op te richten.

In 1999 kwam de band in verval en richtte Scottie zijn 'Tiki Torchers' op en veranderde de sound van vette blues 'n roots naar surf. In 2006 kregen 'The Mudsharks' een tweede leven en werd 'Grease Punk' de rode draad doorheen hun muziek. Het was ook tijdens die periode dat ik bevriend raakte met de band en zo enkele jaren van waanzinnige en legendarische concerten kwam te beleven met een optreden op 'Gevarenwinkel'.

Tekenden toen voor de 'Mississippi Mudsharks', Scottie 'Mad Dog' Blinn, Tom 'Sleepy T' Essa, Eric 'Jailhouse' Von Herzen en de aimabele Greg 'Whiskey Willy' Willis. Later verkorte de naam gewoon naar 'Mississippi Mud' met zelfs een highlight als voorprogramma van 'Dr John' in het Rivierenhof te Deurne. Een moment ook waarop Scottie Blinn en Roxanne Coverdale (Roxy voor de vrienden) op voodoo wijze de zegen kregen van John Rebennack Jr. aka Dr. John (1941-2019).

Met 'Mississippi Mud' kwamen er ook telkens weer andere namen opduiken tijdens de Europese tours en ging uiteindelijk ook deze band in verval. In 2011 werd dan het ontstaan van 'Black Market III' bezegeld en toerden Roxy en Scottie zo doorheen Europa met wisselende drummers. In 2013 kwam dan eerst 'Songs That Shake The Cage' uit welke enkel in download versie te verkrijgen was. Dan was er hun smaakmakend album 'Black Roses' (2013). Volgden ook nog 'Vanarchy Live' (2015) en de Led Zeppelin tribute 'Black Country' (2016).

In 2018 volgde er 'Dashboard Jesus', een mix van originals en covers zoals deze van de traditionals 'House of The Rising Sun' en 'O' Mary Don't You Weep'. Een periode ook met weerom wisselende drummers zoals de excentrieke 'Rhythm Turner' en zelfs Scottie's zoon Jackson 'Naisu' Blinn. De interesse deinde hier in België wat verder weg en als klap op de vuurpijl kwam er dan ook nog eens 'Corona'.

2022 en 'Black Market III' is back en waar anders kunnen ze hun nieuwe tour beginnen dan in hun sinds enkele jaren vertrouwde nest het 'Ace Café' te Reet. In hun bagage zit hun nieuwste album 'Soul Survivor' en dus werd ik getriggerd door deze nieuwe start en het weerzien van onze vrienden om zo richting 'Ace Café' te trekken, met naast 7 concerten in België ook nog stops in Duitsland, Nederland en Oostenrijk om daarna al hier terug af te sluiten op hun vertrouwde plek, het 'Ace Café'.

'Black Market III' bestaat naast Roxanne Coverdale en Scottie Blinn ook nog uit drummer Joe Hager en zo zal dit drietal een maand doorheen Europa toeren. Zoals verwacht waren er hier in het 'Ace Café' van Chris wel enkele die-hards fan van Scottie en Roxanne komen opdagen en werd er geopend met 'I Wish Your Love as True'. Een bijzonder soulvol nummer waarbij de skills van songwriting door Roxanne in de spotlights komt te staan.

Na Otis Blackwell's 'Daddy Rollin Stone' uit 1953 konden de fans het al voelen. Hier was een verandering aan de gang en werd het pittige en de greasy sound van die we kennen sinds 'Mississippi Mud' nu toegedekt met een licht laagje ondefinieerbaar gevoel. Zo ook bij 'Down in Mexico' van 'The Coasters' uit 1956 waarbij die destijds nog wildebrassen leken. Misschien zit die Corona periode en het gemis van concerten er voor iets tussen.

Na de titeltrack 'Soul Survivor' kregen we eentje uit de 'Black Roses' era en bij het betreden van nog een fan van het eerste uur schoot ook plotseling het ritme de hoogte in. Met 'Keep On Lovin' Me Baby' van de legendarische 'The Paladins' wordt het gemis van Dave Gonzalez wel enigszins gecompenseerd.

Met 'Walk on Fire' en de Tom Waits' cover "Hoist That Rag' grepen Scottie en Roxanne even terug naar de good ol'days met Neil Young en diens onsterfellijke 'Old Man'. Ook nog even een opflakkering met "When The Sun Goes Down', een original van Scottie Blinn dat ook verscheen op het 'Black Roses' album.

Naar huis gaan werd er eentje met mixed feelings al verklapte Scottie ons dat ze al volop bezig waren met iets nieuws. Toch een blij weerzien met onze vrienden uit San Diego en ook nog met het terugkomen, na die helse Corona periode, naar dit 'Ace Café'...