© Rootsville.eu

Shanda and the Howlers (US)
Rhythm 'n Blues - Blue Eyed Soul
De PLoeg Diepenbeek (i.s.m. Hookrock)
(01-10-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: De Ploeg Diepenbeek - Hookrock
info artist: Shanda & The Howlers


© Rootsville 2022

 

Shanda & the Howlers is een rhythm & blues band uit Las Vegas, NV. In 2015 begonnen ze zelf met muziek te schrijven maar invloeden van de 50-ties en 60-ties uit de Stax, Motown en Sun era bleven op het voorplan. In 2017 brachten ze hun debuutalbum 'Trouble' uit welke in 2018 een opvolger kreeg met 'Hurt For Me'. De band bestaat uit Shanda Cisneros (vocals), Luke Metz (bass, backup vocals), Trevor Johnson (guitar) en Turbo Proctor (drums) en brachten eerder dit jaar hun nieuwste album 'It Ain't Easy' op de markt waarmee ze nu door Europa touren.

De reis van Breda richting Diepenbeek verliep enige vertraging op maar het opstellen ging dan weer in versneld tempo en zo begonnen ze eraan zonder al teveel poespas met het rockabilly getinte 'Keep Telling Me' en 'Trouble'. Beide nummers van het album 'Trouble' uit 2017. Meteen zat de schwung er hier in en ook met 'As Long As I'm Moving' primeert de rockabilly fever boven deze van de rhythm 'n blues. De klankkleur van Shanda daarmee zitten we zo midden in de 50-ties.

Anders wordt het met 'Don't Need Your Love' en de bijzondere soulvolle ballad 'Born With A Broken Heart' en zo begonnen hier de harten toch te smelten voor Shanda en haar strakke Howlers. Even verdwijn Shanda van de stage en zo nam bassist Luke Metz het van haar over. Een Luke die bijzonder veel weg had van een Dan Aykroyd van de 'Blues Brothers' maar van hem kregen we geen rhythm 'n blues maar een eerder uptempo versie van Cash' zijn 'Folsom Prison Blues'. Johnny Cash gaat er ook altijd wel in en werkt goed in op de toch al positieve ambiance.

Wie ook opviel door het strak bespelen van zijn Telecaster was de gitarist en zo kregen we een stukje surf te horen met een déjà vu naar 'Los Straitjackets' met 'Sleepwalk'. Mooi intermezzo maar terug naar de Rhyhtm 'n Blues met 'Used To Call Me Baby' uit hun recente album 'It Ain't Easy'. Ondertussen hadden de drie dames voor me zich ontpopt tot rasechte Go Go girls maar evenwel zonder 'Mini Skirts en Go Go Boots' ;-). Het enthousiaste handclappin' kregen we er zo maar bij. Ambiance ten top dan maar het het laatste nummer van de eerste set en 'She Don't Want A Man' en het werd plots terug zomer...

Ook tijdens deel 2 bewezen deze 'Shanda & The Howlers' dat ze geen eendagsvliegen zijn en konden onze 'Go Go Girls' zich ten volle uitleven op nummers als het popcorn getinte 'Won't Me Back No More', eentje dat gemakkelijk als floorfiller kan en zou moeten dienen. Mooi is zonder meer ook de soulvolle tearjerker 'Please Come Home'. Beide tracks terug te vinden op het album 'It Ain't Easy'.

Een echt retro gevoel met pure soul krijgen we ook nog met 'Crying Over Nothing' en trouble kregen we nog met 'Mind Made Up' en zo werd het ook tijd om te geen. Blij dat ik deze "Shanda & The Howlers' heb kunnen zien en horen hier in 'De Ploeg' te Diepenbeek. Op 21 oktober staan Scottie Blinn en Roxy Coverdale hier op het podium met hun 'Black Market III' en ook zij hebben met 'Soul Surviver' een nieuw album in hun bagage. CU!