© Rootsville.eu

The Betty Cash Storytellers (B)
Blue Monday Concert
De Blauwe Kater Leuven
(03-10-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater
info artist: The Betty Cash Storytellers


© Rootsville 2022


Of het verhaal van 'Betty Cash' ons vanavond verheldering zal brengen over die mysterieuze avond op 29 december 1980 denken we niet, maar het werd stilaan tijd om samen met mijn compagnon de route terug onze maandagavonden in 'De Blauwe Kater' te gaan invullen. Vanavond op de affiche 'The Betty Cash Storytellers' en dan hebben we het vandaag de dag over Filip Casteels, Steve Ceulemans en Piert Vandergrooten. Hun muziek, misschien wel even geheimzinnig als een UFO, is een veelzijdige belevenis in een mix van roots , blues en rock.

Met deze muzikanten, die alle drie al een serieuze rugzak aan ervaring meedragen, zal het niet zo moeilijk kunnen zijn om de vaste en nieuwe katertjes hier te boeien in aanvang van het nieuwe academische jaar. Zo was Filip Catseels (vocals, guitar) in ons blues verleden bij de legendarische Belgische band 'El Fish'. Een blues band die er destijds makkelijk de kantjes kwam af te lopen. Steve Ceulemans (Bariton) en Pieter Vandergrooten (drums) zijn dan weer de kleurijke brothers bij de al even vernieuwende band 'RedRed' waar in het verleden ook 'El Fish' kwam voor te staan. Dus vanavond zeker en vast geen zwart-wit maar de veelzijdige 'blues' van deze drie kleurrijke en bij wijlen integrerende klasbakken.

Eén zeldzaamheid alvast vanavond en dat is dat deze 'The Betty Cash Storytellers' zich relatief goed aan het aanvangsuur hielden. Zoals vanouds tijdens aanvang van het 'nieuwe jaar' ook veel nieuwe gezichten die al meteen de weg naar deze iconische kroeg hebben gevonden. Alvast een vette 'plus' op hun evaluatie voor 2023. Ook vertrouwde gezichten uiteraard en dan stellen we ons de vraag bij één iemand of die van Leuven is of gewoon zijn laatste jaar over en over komt te beleven. Ook Jan Jaspers is aanwezig en die hoeft al lang geen motivatie meer om op donderdag 20 oktober in de vernieuwde 'Hnita' club in Heist-Op-Den-Berg met de 'Boogie Beasts' hun nieuwe album voor te stellen. Bij onze Waalse vrienden gebeurt dit op 14 oktober bij 'Deux Ours' in Modave. Helaas is er daar reeds een melding van 'Sold Out'.

Terug naar de 'storytellers' van vanavond en die openen hier gezwind met het alles verhullende 'Party' en dit is wat Fillip, Steve en Pieter hier in gedachten hebben. Met nummers als 'Hanging Over' en 'Look At The Children Run' uit het album 'Rewinder' weten we dat het hier vanavond niet voor doetjes zal worden en de 'Spirit of El Fish' de Blauwe kater zal inpalmen. De misschien wel terugkerende legerdienst, dat laten we over aan onze gezagdragers die vandaag de dag al even geheimzinnig over komen als Betty Cash in de 80-ties.

Het moet voor Steve en Pieter niet altijd evident zijn geweest om de gedachten gang van duizendpoot Filip Casteels muzikaal te volgen maar gelukkig zijn ook zij professioneel genoeg om dit alles vlekkeloos op te vangen. Zo ook de plosteling opduikende solo van Piet Vandergrooten aan de drums. Met 'Catfish Blues' krijgen we een lichte ondertoon van funk te horen en ja hoor, de nieuwe katjes, ook bij hen slaat het aan.

Om een volledige vergelijking te maken met het vroegere 'El Fish' is altijd wel moeilijk omdat vanavond hier de harmonica grooves van Steven De bruyn niet aanwezig zijn. Maar die soms psychedelische sfeer die was er wel zoals te horen op 'One Kind of Favor' een nummer dat je ook doet terugdenken aan 'Canned Heat'. Ambiance verzekerd nu. Met 'Rollin' & Tumblin' en 'Gimme Back My Wig' brengen deze 'The Betty Cash Storytellers' dan ook weer ode aan voorbije gloriën zoals Hound Dog Taylor en kunnen we bevestigen dat deze 'Blauwe Kater' nog altijd met voorsprong de juke joint bij uitstek is in het Leuvense. De hedendaagse blues liefhebbers die kennen nu ook zo 'El Fish', een band waarbij bij het onstaan de meesten hier aanwezig nog niet geboren waren en wij zo terug richting Gevarenwinkel.