© Rootsville.eu

Madeleine Peyroux (US)
Jazz - Careless Love Forever World Tour
Het Depot Leuven
(04-10-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Het Depot
info artist: Madeleine Peyroux

© Rootsville 2022


Het moet stresserend geweest zijn voor zowel 'Madeleine Peyroux' als 'Het Depot' om met de Corona periode te hebben omgegaan. Uiteindelijk is dan toch alles goed gekomen en met enige vertraging staat deze uit Georgia afkomstige jazzsinger hier in Leuven met haar 'Careless Love Forever World Tour'. Een album dat zijn release reeds kende in 2004 maar in een 'Deluxe Edition' werd her gelanceerd.

Madeleine Peyroux is altijd een beetje schuw geweest wanneer het publiciteit betreft maar haar talenten als songwriter en jazzsinger staat buiten kijf. Dat ze vergeleken wordt met een Edith Piaf is niet zo verwonderlijk omdat ook Madeleine Peyroux haar tienerjaren heeft doorgebracht in de Franse lichtstad waardoor haar eerste podium er eentje was met Parijse straatmuzikanten in het 'Quartier Latin'.

Haar officiële debuut kende ze met het album 'Dreamland' uit 1996 met nummers als 'Walking After Midnight' en jawel met ook een zeer prachtige versie van 'La Vie en Rose'. Na 'Careless Love' (2004) bracht ze in 2006 'Half The Perfect World' uit waarna nog enkele albums volgden met in 2018 haar 'Anthem'. We zijn er zo klaar voor tegen de klok van 09.00PM met wat zo iets wat hopelijk een 'Best Of' zou kunnen worden.

Bij het opkomen oogde Madeleine Peyroux toch een beetje verward en liep het stemmen van haar akoestische gitaar niet altijd perfect. Ons opwarmen konden we al meteen met Bessie Smith's 'Don't Cry Baby'. Madeleine Peyroux laat zich begeleiden door een four-piece band mat daarbij een keyboardspeler, een drummer, bassist en een gitarist die luister naar de naam Jon Herrington.

Met nog enkele nummers uit het 'Careless Love' album kwam ook de humor op het voorplan zoals met een nummer dat ze schreef tijdens de periode van president Bush. Een nummer dat ook werd opgedragen aan de vrouwen in Pakinstan. Met 'Between Two Bars' kregen we zo ook een drinkin' song uit haar repertoire. Dat Madeleine Peyroux zich ook verstaanbaar kan maken in het Frans bewees ze met "J'ai Deux Amours'. Eentje uit het repertoire van Jospehine Baker en zo moeten we al terug tot 1930.

Bij één van haar grootste successen hoort zonder meer 'Dance Me To The End Of Love' van Leonard Cohen welk ze hier vanavond in verschillende toonaarden kwam te brengen. Wanneer er wat sfeer mag inkomen wordt er nogal eens teruggevallen op Latin Jazz. Ook Madeleine Peyroux gebruikt dit met 'Agua de Berber' aka 'Water to drink' eentje dat werd gecomponeerd door Carlos Jobim en waarbij de credits voor de lyrics worden toegewezen aan Vinicius de Moraes.

Ook bassist Bill wordt er tussendoor even doorgenomen waarna de focus wordt gelegd richting western swing met 'There'll Wil Be Changes Made' maar sinds 1921 toch uitgroeide tot een jazzstandard. We kregen ook een nieuw nummer waarvan de titel me is ontglipt maar waarvan we weten dat het nog moet worden opgenomen. Een try-out dus voor het publiek hier in 'Het Depot'. Even terug naar de jazz van Billie Holiday met vooreerst 'God Bless The Child', dat deze diva in 1939 samen schreef met Arthur Herzog Jr. en met het daaropvolgende 'I Hear Music' bleven we bij het oeuvre van deze invloedrijke jazzzangeres.

Of we een verzoeknummer willen? Ergens deed het er niet toe want ze zou en moest haar setlist afwerken voor vanavond en zo kregen we dan als laatste uiteindelijk 'Careless Love'. Helaas werd deze blues traditional helemaal uitgemolken en was de magie van het nummer volledig verdwenen. Zo kregen we nog als extra hierbij een jazzscat van gitarist Jon Herrington maar toch...

Een respectvol applaus behoorde ook tot een deel van de avond waarbij zeker haar begeleiders een groot deel tot zich mochten toe-eigenen. Na een blijvend handgeklap kwam Madeleine Peyroux dan toch ook nog terug voor de encore van de avond. Tot zover de passage hier in 'Het Depot' van Leuven.