© Rootsville.eu

Beverly Jo Scott (US)
Blue Rooster Event
Hanewijk Werchter
(06-10-2022)
reporter & photo credits :Freddie


info organisatie: Blue Rooster Event
info artist: BJ Scott

© Rootsville 2022


Het moet gezegd, die van de 'Hanewijk' te Werchter weten van aanpakken. Akkoord het heeft helemaal niets te maken met het ons vroegere bekende volksvermaak de 'Hanengevechten' en van een gokkantoor zoals die er destijds bijhoorden is ook niets van te merken. Van muziek, feesten en bier brouwen daarentegen daar weten ze hier alles van. Zo zijn er in juli de bekende 'Hanewijk feesten' waarop hun 'Hanewijk Tripel' tot één van de paradepaardjes wordt gerekend.

Zo zijn ze hier onder de supervisie van Kris en zijn Blue Chevy's sinds 2019 gestart met 'live' optredens te organiseren met al meteen een daverend succes. Gestart als kleinschalig project moeten ze stilaan toch hun statuten gaan herzien want wat hier dit jaar al op het podium stond tart reeds elke verbeelding.

Zo openden ze dit jaar hier met onze boegbeelden van de 'Americana', Bruno Deneckere en Nils De Caster, wat hier tot een grandioze avond kwam te leiden. Ongekend de ambiance die hier die avond te beleven viel. Alsof ze hun bezoekers eens wilden uitdagen schakelden ze iets later volledig over op iets totaal anders. Jazzdrummer Frans Pelgrims zou hier eens even met zijn Quintet de levieten komen lezen, en ja hoor ook hier lusten die van de 'Hanewijk' pap van net als al vele anderen die de weg naar de oevers van de Dijle begonnen te vinden, there must be something in the water en dat is geen 'Jack-Op' ;-)

Telkens een 'Full House' en ook dit heeft niets met gokken te maken maar is een welberekend initiatief van de organisatie en zo deden ze er voor vanavond nog maar eens een schepje boven op. Niemand minder dan 'Beverly Jo Scott' aka BJ Scott zou ervoor gaan zorgen dat het bordje 'Sold Out' al een tijdje hing te pronken. Van deze Amerikaanse singer-songwriter kunnen we stellen dat ze toch een beetje Belgisch is doordat haar woonplaats is gelegen in onze eigenste hoofdstad. Van Alabama over New Orleans langsheen Calfornië tot ze uiteindelijk in 1982 haar vaste stek vond in Brussel. Deze globetrotster is ook zeer geliefd bij onze Waalse landgenoten, mede ook door het aantreden als jurylid in de Waalse editie van 'The Voice'.

Vergezeld van drummer, producer en bezieler van het management van BJ Scott en bassist Thierry Rombaux vatten ze hier aan rond de klok van 09.00PM met een nummer uit BJ's laatste album. Daarvoor fungeerde Kris Bries als volleerde MC met de vermelding dat deze Beverly Jo Scott speelde met namen als Arno, The Scabs, Zap Mama en Soulsister om het zo even Belgisch te houden. Bij aanvang kregen we eigen werk zoals 'If You Don't Want Me' uit het album 'Swamp Cabaret'.

Wat ook met regelmaat terug komt bij BJ Scott zijn Franstalige nummers zoals vanavond 'Le Sud' en jaar hoor, hier ontstond spontaan een warm aanvoelende sing-a-long. Een nummer dat ze kwam te ontlenen bij Nino Ferrer die het uitbracht in 1975. Iedereen weet toch dat BJ Scott afkomstig is van 'Alabama' maar ook 'Georgia' ligt haar nauw aan het hart en in 1930 schreven Hoagy Carmichael en Stuart Gorrell voor Hoagy's zuster het mooie 'Georgia on my Mind'. Door de woelige periode in de staat kreeg het nummer in 1960 onder de invloed van Ray Charles een totaal andere betekenis en wordt het sindsdien vertolkt als de nationale hymne van de staat Georgia. Hier vanavond natuurlijk in een al even pakkende versie van BJ Scott.

Het enige dat toen storend was waren de kippetjes in het hanenhok maar daar bracht onze artieste dan meteen ook verandering in door het brengen van 'Folsom Prison Blues' van...jawel Johnny Cash. Het gevoel van een 'blues & honky tonk bar' was toen compleet en iedereen ging hier zowat uit de bol met als laatste nummer in het eerste gedeelte van dit concert 'O'Disere'.

Van een energie crisis werd hier vanavond niet gesproken want de 'stoker' van dienst bleef maar hout in de kachel deponeren en dus kreeg ook BJ Scott het warmer bij aanvang van 'deel 2', of was dit misschien de hartelijke ontvangst die het haar deed. Aanzetten voor het tweede gedeelte deed BJ Scott met het al even ontroerende 'Can't Help Fallin' in Love' van Elvis en ja hoor, de sing-a-long kwam weer spontaan op gang en dit zou zo verder gaan tot het einde van het concert. De quote 'You make beer, I make bad jokes' kwam dan ook hilarisch binnen.

Na 'Great White Ghost' uit het album 'Cut & Run' van 2005 naam deze BJ Scott ons mee op een rollercoaster van klassiekers an grote hits. All abord dan met het voltallige 'Hanen Koor' op 'City of New Orleans', en nee, dit is niet van Gerard Cox maar van Steve Goodman die het als folksong schreef in 1971. Ook soul kwam er aan te pas vanavond met Otis Redding zijn onsterfelijke 'Sittin' on the Dock of the Bay', en fluiten kunnen ze hier ook hoor. De sfeer bleef maar de hoogte ingaan met zo ook Kris Kristofferson's 'Me and Bobby McGhee' uiteraard hier in de versie van Janis Joplin dat BJ Scott uitbracht op haar 'Planet Janis' in 2010. BJ Scott, she rocks!

Na klassiekers als 'You've Got A Friend' van Carole King en de blues standard 'Rock Me Baby' dat in 1964 door B.B. King de charts werd ingezongen werd het tijd voor een 'special guest' hier vanavond. Al vanaf de intro wisten we dat het om de traditional 'The House of the Rising Sun' zou gaan, een nummer dat in 1964 door de vertolking van 'The Animals' onsterfelijk zou gaan worden hier in Europa. Vanavond met een extra toets door smoelschuiver Kris van de 'Blue Chevys', en dat diene kan blazen dat wisten we al. Het strafste is dat Kris hiervoor zelfs niet eens langs de kassa moet passeren ;-)

Helaas werd dit ook het orgelpunt van deze 'Enchanted Evening'. Uiteraard overstemde toen de kreet van 'We Want More' hier alles in de 'Hanewijk'. En more kregen we met het het intieme 'Yesterday' van de Fab Four. Als absolute einde kwam er dan ook nog 'Magalie' uit haar in 1993 verschenen album 'Mudcakes' en toen kwam er een varkentje met een lange snuit en....

Kukeleku...met dank voor het bibliothecaris geheugen van Lesley Verbeeck, de hulp bij het Frantalige 'Le Sud' door Nathalie en de Nederlandse vertaling van 'City of New Orleans' door Martine. Maar uiteraard ook voor de fijne neus van Kris Bries en het hier mogen aanwezig zijn :-)