© Rootsville.eu

Blues Messenger (B)
Blues
Stamineeke Webbekom
(07-10-2022)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke

© Rootsville 2022


Alhoewel er links en rechts nog festivals plaats vinden draait het clubseizoen reeds op volle toeren en dit brengt me op deze vrijdagavond richting cultuurcafé 'Stamineeke', gelegen aan de poorten van het natuurgebied 'Webbekom's Broek'. Ook de finale van de 'Belgian Blues Challenge' nadert met rasse schreden want deze vindt plaats op 15 oktober bij onze vrienden van 'Goezot' in hun thuisbasis 'De Djoelen' in Oud-Turnhout en da's èegteg en tèegteg zouden ze ginds in de Kempen zeggen.

Wie zich ook komt te mengen in die finale, met als hoofdprijs de deelname op de 'European Blues Challenge' tijdens het weekend van 2 en 3 juni 2023, is deze avond aantredende Ruben Bertrands aka 'Blues Messenger'. Dit concert hier in 't Stamineeke' dient zo als try-out voor die finale en hoopt hij zo volgend jaar richting het Poolse Chorzów te trekken. Złamać nogę of zoals ze het in het Amerika stellen; break a leg.

Ruben Bertrands draait al lang mee in onze Belgische blues wereld en stampte ook zo ooit 'Leuven Blues' uit de grond. In augustus stond hij hier nog op het buitenplein met zijn partner in crime Alejandro Jerez als 'Los Chupitos'. Ruben blies ons toen van onze sokken door het brengen van een on-versterkte versie van Etta James' million selling hit 'I'd Rather Go Blind'. Zodanig verrast dat ik hem de week nadien nog eens ben gaan zien en ja hoor, dit was geen toevalstreffer.

In de hoedanigheid van 'Blues Messenger' bracht hij eerder dit jaar ook het gelijknamige album uit en zo brengt hij met zijn nummers ons op een roadtrip van Mississippi naar Chicago. De nummers op dit album zijn een weerzien met iconische namen als Son House, Muddy Waters en Robert Johnson en zo willen we Ruben nog meegeven van don't you mind people grinnin' in your face...

Een het was ook met deze Son House dat de avond werd ingeleid. Een avond waarop ik versterking kreeg van de harde kern van 'be-Mine Blues' die Ruben samen met Alejandro Jerez als 'Los Chupitas' hebben vastgelegd voor hun 'Sunday Evening Blues' van 16 april 2023. Vanavond krijgen deze 'Los Chupitos' bro's versterking van master on the black & white keys, Tom Eylenbosch. Den Tom die mocht nog even chillen in de 'green room' daar waar Ruben en Alejandro er aan begonnen met 'Sweet Home Chicago' en de mooie folk gospel 'Wayfairing Stranger' en een stukje uit de 'Broken Circle Breakdown'.

Een samenzang kwam er vervolgens met 'Everyday I Have The Blues' van BB King en uiteraard gaat 'Folsom Prison Blues' van Cash er ook altijd in als sugar pie. Tijd voor Tom Eylenbosch om te laten horen wat hij kan en dat doet hij ook met Tennessee Ernie Ford's '16 Tons'. Ambiance dan weer met 'White Man Boogie' en zo wordt het tijd om een beetje Ray Charles ten gehore te brengen. 'The Mess Around' werd geschreven door de mede oprichter van 'Atlantic Records' maar werd één van Ray Charles zijn eerste grote hits.

Na een prachtige vertolking van 'Unchain My Heart', alweer een hit van brother Ray welke in 1961 werd geschreven door Bobby Sharp was dat eene moment dan aangebroken. It's Etta's time! met 'Id Rather Go Blind'. Verrassend voor de vele aanwezigen maar helaas minder voor mij. Nu met de pianotoetsen van Tom verdween ergens de magie van het A Capella brengen van dit nummer en het was juist dat magische dat het hem deed. Sorry Tom.

Tom kon dan wel zijn skills als boogie woogie pianist laten horen op een solo gebracht nummer en zo hoort het ook bij deze vingerbewegingen. Ruben kreeg dan maar niet genoeg van Ray Charles en zo volgde er 'I Got A Woman' en 'Hallelujah I Live Her So'. Met Muddy Water's 'Mojo Working', dat in feite van Preston 'Red' Foster is kwamen we zo aan het einde van dit concert(tje). Allee toch een bisser nog met 'Whole Lotta Shakin' Going On' maar het ziet er naar uit dat tegen 16 april er nog wel wat extra nummers bij moeten want zo vroeg kunnen de kompels dan niet de nacht in gestuurd worden. Oep a Bakkes!

Nu maandag 10 oktober kunnen de romantische zielen onder ons zich laten onderdompelen in het Franse chanson met het 'French Kiss Trio' met Laïla Amezian (zang) en Dirk Naessens (gitaar) en Jan Ieven (contrabas)...en met ons Kristel aan den tap ;-)