© Rootsville.eu

Boogie Beasts (B)
CD release party 'Blues From Jupiter'
Hnita Jazz Club Heist-op-den-Berg
(21-10-2022)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Hnita Jazz Club
info artist: Boogie Beasts

© Rootsville 2022


Eindelijk is het dan zo ver, onze ontmoeting met de vernieuwde 'Hnita Hoeve' die als 'Jazz Club' wortels heeft die teruggaan tot in 1955. Destijds een initiatief van  bezieler Juul Anthonissen die deze club tot aan zijn dood in 2008 onder zijn hoede nam. Na zijn dood werd dit nobel gebeuren verder gezet door zijn zoon Peter. Sinds 2018 werd deze club nieuw leven ingeblazen mede door de talrijke vrijwilligers en liefhebbers van jazz. De officiële heropening gebeurde op 24 september met als gast jazzgitarist Philipe Catherine gevolgd door een ganse week van concerten als sluitstuk na een vier jaar lange renovatie.

Breder kijken doen ze hier nu ook met een knipoog naar blues, soul en rock, en dit onder de deskundige leiding van Jan Ursi. Toen deze eind augustus me de programmatie stuurde van de niet-jazz gerelateerde concerten was het bijna om van je stoel te vallen en viel ook bij 'Rootsville' de beslissing om ons zo veel mogelijk richting deze 'Hnita Jazz Club' te begeven.

Ook de organisatie viel onmiddellijk in de kijker door zijn professionele en deskundige communicatie. Als brave volgers parkeerden we ons zo ook op de parking van de 'Sport Oase' en na een kleine wandeling kwamen aan bij deze omgebouwde langgevelhoeve, de 'Hnita Hoeve'. Pronkend in de avondschemering als een Fenix herrezen uit zijn as leek deze hoeve te zeggen van 'Proud to be Back'.

Welkom op hun eerste niet-jazz avond en dat is dan meteen ook een huzarenstukje te noemen dat onze internationale bekende 'Boogie Beasts' juist deze 'Hnita Jazz Club' hebben uitgekozen voor hun release party in Vlaanderen van het nieuwe album 'Blues From Jupiter'. Meteen een bullseye te noemen en zo verwijs ik jullie al meteen door voor het bekijken van de volledige agenda want ook daar zitten heel wat pareltjes in.

Binnen gekomen in het 'café' gedeelte zag je niets dan vrijwilligers rondlopen met een smile van Heist-op-den-Berg tot in Tokyo. We werden ook verwelkomd door spinner 'Joris' die een fijne selectie van ol'school blues door de speakers wist te sturen. Kan een avond nog fijner beginnen? Meteen vonden ook de PR teams van 'Gevarenwinkel' en 'be-Mine Blues' elkaar als vanouds en zo waren wij alvast, gewapend met Cristal, Rodenbach en Westmalle Tripel, klaar voor dit feestje.

Het concert gedeelte dan! Binnen kijk je onmiddellijk op naar de toch wel imposante hoevemuren die baden in een subtiele maar juiste belichting. Een 'wow' gevoel dringt zich meteen op. Luttele minuten voor aanvang is deze ruimte aangenaam gevuld met fans van deze 'Boogie Beasts'. De merchandise stand die werd dan weer bemand door David Dalemans. Ook heel wat fans vanuit het verre Limburgzijn aanwezig menne man zoals de papa van Jan en misschien wel de grootste fan, net als de crew van hun thuisbasis 'De Blauwe Kater' te Leuven.

Een collectief dat bestaat uit 2 Vlaamse muzikanten zijnde Jan Jaspers en Gert Servaes, dit vergezeld van hun 2 Waalse compadres Fabian Bennardo aka 'Lord Benardo' en het blues pronkstuk van onze Waalse vrienden, Patrick Louis. Deze 'Boogie Beast' luiden met hun nieuwe album 'Blues From Jupiter' hun 10-jarig bestaan in en daar kan David Bowie met zijn 'Life on Mars?' zelfs niets tegen inbrengen. Nog een kleine mededeling door 'MC' Jan Ursi en we're ready tot paaaaarty.

De setlist is haast gelijk aan de nummers op hun nieuwe album en dit gaat even tegen hun natuurlijke habbit in. Geen eigen originals maar covers van welgekende nummers door iconische namen uit onze blues legacy, deze uiteraard wel vergezeld van hun typische hypnotische beats.

Openen doen ze hier vanavond net als op het album met 'Still A Fool' van Muddy Waters aka McKinley Morganfield (1913-1983) en zo is het dansen hier al meteen ingezet. De beats van deze 'Boogie Beasts' zijn uiteraard niet toegankelijk voor zuurpruimen en nodigen dadelijk uit tot beweging. Zo ook 'Someday Baby Blues' van 'Sleepy John Estes' (1899-1977). De doordringende harp grooves van Lord Benardo zijn alom aanwezig en werken daadwekelijk in op de aanwezigen. Zo intens dat hij al dadelijk een 'noeneke' in de verdoemenis komt te blazen. Dit samen met de drums van Gert Servaes vormen ze beiden de ruggensteun van deze 'Boogie Beasts'.

De vocals worden afwisselende gebracht door Jan Jaspers en Patrick Louis en daarmee bereiken ze toch wel een zekere diversiteit in hun boogies. 'France Change' van 'Mississippi Joe Callicott' (1899-1969) is misschien wat minder bekend maar het resultaat hierop blijft het zelfde net alsook op 'Pushing My Luck' van Robert 'Wolfman' Belfour (1940-2015), eentje van meteen een 'youngster' uit de geschiedenis van de Delta blues.

'Boogie Chillun' dan maar en meteen stijgt de temperatuur hier in deze 'Hnita Jazz Club' met enkele graden en heeft niemand hier last van de winter blues op de tonen van een klassieker van 'John Lee Hooker' (1917-2001). Na 'Who'll Be Next' van Chester Burnett aka Howling Wolf (1910-1967) uit de 'Chess' stal. Bij de vermelding van Patrick Louis dat deze nummers maar éénmalig zijn heb ik toch mijn bedenkingen en vraag ik me af, waarom er niet een paar in de setlist opnemen. Zo is er toch ook steevast eentje van R.L. Burnside (1926-2005) te horen.

This party goes on forever...met zeker ook het steeds indrukwekkende 'Grinnin' In Your Face' van Son House (1902-1988) en zo zie je dat deze 'Boogie Beasts' tijdens de Corona periode diep in het blues archief zijn gedoken. Nummers als 'Long Haired Doney' en 'Work Me' van David 'Junior' Kimbrough' (1930-1998) luiden zo ook bijna het einde in van de passage van deze 'Boogie Beasts' hier in de 'Hnita Jazz Club'.

Uiteraard buiten de fans gerekend en met 'You Don't Love Me' en Ellas McDaniel oftewel Bo Diddley (1928-2008) en 'No More Lovers' van Arthur 'Big Boy' Crudup (1905-1974) hebben ze dan ook keurig hun 'Blues From Jupiter' hier voorgesteld. Voor de die-hards spelen ze op maandag in 'De Blauwe Kater' en reizen ze, net als wij van 'Rootsville' richting 'Bay-Car Blues' in Grande -Synthe in het noorden van Frankrijk. Deze 'Hnita Jazz Club' is bij deze voor de blues ook met vlag en wimpel geslaagd! Een topper over gans de lijn!