© Rootsville.eu

Travellin' Blue Kings (B)
Sunday Evening Blues
Muze Café Zolder
(23-10-2022)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: be-MINE Blues
info band: Travellin' Blues Kings

© Rootsville 2022


Zondagavond en in het 'Muzecafé' brengen die van 'be-Mine Blues' alles in gereedheid om er weer een fantastische 'Sunday Evening Blues' van te maken. Vanavond gebeurt dit in het gezelschap van één van de betere bluesbands op Belgische bodem, de 'Travellin' Blue Kings'. Nog ontstaan in 2018, net voor de Corona-era hadden ze hun naam al met vlag en wimpel vertegenwoordigd op talrijke festivals in binnen- en buitenland. Een top lijstje en uiteraard en dan heb ik het niet over de clubs al mag deze ''Sunday Evening Blues' uiteraard niet ontbreken, om maar aan te tonen dat deze 'TBK' ervaring zat hebben, maar die hadden ze uiteraard al.

Sinds hun ontstaan is er één verandering in de groep geweest en dit was allemaal de schuld van de Chinezen (lees Corona). De komst van JB Biesmans (vocals, harmonica en saxofoon) was alleen maar positief te noemen en na Jimmy Hontelé (gitaar) en "PC" Cuyvers (Hammond) hebben ze nu bij deze 'TBK' drie outstaning songwriters. De ritme sectie nog met Winne Penninckx aan de basgitaar en Marc Gijbels aan de drums en deze 'Travellin' Blue Kings' zijn compleet.

La 'Beast' is er klaar voor net als de vertegenwoordigers van 'Move2Blues' en 'Gevarenwinkel' en zo kunnen ze eraan beginnen. Mijn encyclopedische hulplijnen Lesley en David Ronaldo zitten boven in de 'VIP' area maar gelukkig ken ik deze nummers allemaal, incluis de twee obligate covers. Nog een verwelkoming door 'MC' Roeland Bierkens en met opener 'You're A Wonderful One' kan het muzikaal feestje hier vanavond beginnen. Wellicht is dit nummer ook een stiekem 'hallo' vanwege de band tegen weerom een vol 'Muzecafé'.

Meteen al een cool down met 'Never Never Land' en die heerlijke saxofoon klanken. PC stemt zijn stembanden met een mmm mmm als backing vocals. Een zekerheid bij deze 'TBK' is dat er meer dan voldoende diversiteit in hun 'blues' zit en zo belanden we bij 'Too Many People', de opener van hun laatste album 'Bending The Blues' en een bewijs van de knappe samenwerking tussen, Hontelé, Biesmans en Cuyvers.

Er mag natuurlijk gedanst worden op de nummers van deze 'TBK' maar helaas is er hier geen plaats over maar dit houdt de twee dames in de foyer niet tegen op het swingende 'Do It Baby'. Met 'Wire Up' komen we uit bij een instrumentaal nummer dat in de begindagen van deze band werd gecomponeerd door Jimmy Hontelé waarna soul toch een beetje de overhand neemt op 'What Needed Doin' Done'. Wat wij moeten doen is wat vocht bestellen. Jimmy en PC houden het op een conversatie tussen de 'Strat' en 'Hammond' met daarin een knap stukje Ronnie Earl gevoel. Fantastico!

Even Jimmy aan het woord laten en dus gaan we met 'Let's Roll' van 'The Paladins' naar één van de twee covers die ze hier ten beste geven. Neeje David, Neil Young is er niet bij. 'Hold Your Horses' is dan weer van de hand van Biesmans maar helaas ook het einde van deel 1. Het beste hieraan is dat er ook nog een tweede deel komt maar eerst de dorstige laven.

Met het prachtige 'If Only...' openen deze 'TBK' het tweede gedeelte eerder intiem waarna we met 'Gotta Get Away', het favoriete nummer van PC, terug het vuur aan de lont wordt gestoken. 'About This World kan je dan thuisbrengen in de categorie howlin' bluesjes waarna deze 'Kings' ons serveren op een buitengewoon instrumentaaltje met daarin een streepje jazz verweven. Tevens ook de titeltrack van het album 'Bending The Blues' en nogmaals het bewijs dat hier vijf klasbakken op het podium staan maar met een hollow body six string, een blinkende saxofoon en een robuuste Hammond wordt dit natuurlijk al een stukje makkelijker.

De ruggensteun van dit allemaal blijft uiteraard de sterke ritmesectie van dit geheel met Marc en Winne en na een valse start van deze 'TBK' serveren ze ons met 'Into The Night' op een onvervalst stukje rock 'n roll. Niet dat in het volgende slow bluesje geen energie steekt, verre van want ook op 'I Smell Trouble' krijgen we een sterk staaltje Hammond en Fender Stratocaster met op het einde een formidabele outswingende saxofoon als kers op de taart. Kiekebisj.

Saving the best for last...ja dat kunnen die van de 'Travellin' Blue Kings' ook wel maar helaas weten we dat bij het brengen van deze Stax gevoelige floorfiller 'A Stiffer Drink' ook het einde nadert en zo is de tijd hier weer voorbij gevlogen. Tijd ook voor de tweede cover van de avond en als ze 'The Paladins' kunnen brengen dus zo ook zeker 'The Blasters' en met hun 'So Long Baby Goodbye' is het hek dan van de dam.

Op hun debuutalbum 'Wired Up' openen ze met het swingend en footstompin' 'I Don't Wanna Stop'. Deze Kings willen nog wel doorgaan maar eerlijk, we weten niet of de mijngangen hieronder al dit geweld nog aan kunnen :-). Toch genoten van deze 'Travellin' Blue Kings' met blues, jazz, soul en voornamelijk veel fun, een trip naar Polen waardig. Ongelooflijk we zitten in de 'Limburg' en Gijbels Jr. is zenne pa niet komen helpen met een drumsolo. Man man man, genne kessemes veu den Jeffrey dit jaar!

Nu nog beginnen tickets bestellen om je zeker van een plaatsje te verzekeren voor zondag 20 november want dan staan die van 'Chilly Willy' hier op de affiche en dit in de onvervalste originele bezetting van bijna 25 jaar geleden, of zoals ze toen door het nachtleven gingen als Chilly Willy, Loony Goony & The Free American Indian Hippy Blues Streetfruits. CU en Bye Bye Baby Goodbye...

nog effe piepen in de 'green room'...niemand? ah nee want ze zitten allemaal in het 'Muzecafé'

iemand Ilse gezien? want Pascal is op den dool...