© Rootsville.eu

Black Label (B)
The Robert Johnson Songbook
Pallieter Café Herselt
(30-10-2022)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Pallieter Café
info artist: Black label

© Rootsville 2022


Op een zondag vooravond richting 'Pallieter Café' te Herselt om ons nog eens te laten onderdompelen in het verhaal van Robert Johnson en de 'Delta Blues'. Als één iemand dit kan dan is het Remko Van Damme aka Black Label wel. Helaas is Herselt niet meteen het dorp waar blues fanaten bijeen troepen dus moest Remko het doen met Gevarenwinkel en enkele verdwaalde zielen aan de vooravond van Halloween.

Het optreden gaat door in 'De Schuur' een ruimte die werd gecreëerd voor zulke kleinschalige concerten om zo het lawaai van het café te ontlopen. Prachtig initiatief alleen...je zit zo goed als op straat en met de deuren open hoor je het razen van de auto's op de snelweg Herselt - Varenwinkel soms harder dan de muzikant. Een minpuntje waar toch aan gewerkt moet worden.

Naast zijn band 'Gutbucket' is Remko aka 'Black Label' dus voornamelijk bekend om zijn vertellingskes over de blues, iets waar hij zeer gedreven in is. Ook zijn hommage aan Wannes Vandevelde is er trouwens eentje dat niet te versmaden is. 'De Blues', je zou haast kunnen stellen dat zonder de ontmoeting van Robert Johnson (1911-1938) met de duivel er misschien wel geen moderne blues zou zijn geweest de dag van vandaag. Zo krijg je met deze 'Black Label' niet enkel het repertoire van Robert Johnson maar dwaalt hij ook af naar andere bepalende muzikanten die in die era blues onder de mensen trachtten te brengen.

Robert Leroy Johnson was tevens het eerste lid van de tragische 'club of 27' en toch liet hij ons al een schat aan nummers achter. Zo opent 'Black label' hier vanavond met 'Walking Blues' en kunnen we samen met Remko ons reisje doorheen de Mississippi Delta aanvatten. Dit enkel met een resonator, een akoestische gitaar, een neck rack en meer dan voldoende informatie om een avondje met te vullen.

Met het recent overlijden van rocker Jerry Lee Lewis (28 oktober 2022) weet 'Black label' ons ook te vertellen dat diezelfde JRL zijn inspiratie vroeger ging halen bij de zwarte muzikanten wiens soms erbarmelijke levens toen in nummers werden vertelt als zijnde de blues. Een mijlpaal in de geschiedenis en zo ook het volgende 'Breakdown Blues'. De metalen klanken weerspiegel zo perfect het ontstaan van zulke nummers.

Charly Patton (1891-1934) is ook zo een iconische naam uit die tijd. Patton had zowel zwart, blank als indiaans bloed in de aderen en wan hem krijgen we misschien wel zijn bekendste nummer 'Pony Blues'. Robert Johnson wist 'Sweet Home Chicago' reeds in 1936 op te nemen waarbij 'Black Label' hier op het einde een zeer intens uptempo slot aan gaf. Tijd voor een love song als 'Kind Hearted Blues' of een ballad al is een ballad niet meteen ook een love song te noemen.

Met een familienaam als Johnson kan je in het Delta gamma wel een beetje uitwijden. Zo was er naast blues 'n Jazz muzikant Lonnie Johnson (1899-1970) ook een Tommy Johnson (1896-1956) en van hem brengt Remko het nummer 'Big Road Blues' uit 1928. De bijhorende bindteksten zijn bijzonder leerrijk voor iemand die de blues nog aan het ontdekken is. Alleen...die waren er niet.

'Blind Willie Johnson' (1897-1945) had zich in zijn periode meer toegelegd op holly blues aka gospel, hij was trouwens ook een evangelist. 'John The Revelator' is zo een gospel traditional die door 'Blind Willie Johnson' in 1920 op plaat werd gezet. Na Son House (1902-1988) zijn 'Death Letter Blues' leek het wel of Howlin' Wolf het genoeg kwam te vinden en alsof hij met 'I Put A Spell On You' wilde duidelijk maken dat er ook nog andere blues iconen waren begon op het terras een howlin' wolf in het echt te huilen.

Krijgen we ook nog het verhaal van de ontmoeting van Robert Johnson op de crossroads met de duivel en uiteraard ook 'Crossroad Blues'. Robert Johnson kwam aan zijn einde door het drinken van vergiftigde whisky ook al had Sony Boy Williamson hem ooit verteld van...never drink whiskey from an open bottle. Als afsluiter brengt 'Black Label' nog 'Ramblin' On My Mind' en zo konden wij terug richting Delta van Gevarenwinkel. Voor Rekmo met zijn 'Gutbucket' kan je op maandag 7 november richting 'De Blauwe Kater' in Leuven. Oewek Goe!