© Rootsville.eu

Nathan D James (US)
Blue Monday Concert
De Blauwe Kater Leuven
(31-10-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater
info artist: Nathan D. James


© Rootsville 2022


Halloween Night en hopelijk dus lekker griezelen in 'De Blauwe Kater' te Leuven. Op de affiche voor dit 'Blue Monday Concert' staat er 'Nathan D. James'. Nathan James is een echte originele Amerikaanse blues 'n rootsmuziekartiest die veel geluid maakt en krabt op zijn handgemaakte uitvinding van wasbordgitaar. Tijd uit stampen op een doos gemaakt van oude hekplanken terwijl hij zingt en mondharmonica blaast op zijn eigen originele muziek. Maar afgezien van al deze tools van het vak, ligt zijn belangrijkste focus op goed gemaakte songwriting en is zijn kunstenaarschap verre van alleen een liveshow-gimmick.

In 2007 won hij samen met Ben Hernandez de 1ste plaats op de International Blues Challes te Memphis. Nathan D. James is afkomstig van Southern California en maar bepaald de San Diego area. Op 19-jarige leeftijd speelde hij in de band van James Harman. Nathan speelde gedurende zijn carrière ook aan de zijde van namen als Kim Wilson, Pinetop Perkins, Billy Boy Arnold, Lazy Lester, Johnny Dyer, Rick Holmstrom en Mark Hummel. Dit kan dus al tellen als introductie. Vandaag gewoon hier samen met zijn 6 string washboard op een 'Blue Monday' in de 'Blauwe Kater'.

Wie zich verwachtte aan een noise makende OMB was er meteen aan voor de moeite. Nathan D. James betreft hier een zanger met een mooie klankkleur en zijn washboard-gitaar is best leuk om naar de luisteren. Het cymbaal onderaan op de footbox geeft net genoeg ritme aan om dit alles te waarderen en dit doen ook Tim 'Sortie Blues', Doghouse Sam, Karal 'Gutttlin' Phlix en Nico Vanhove van 'Rusty' Roots.

'Is It Too Late' is de opener vanavond en die is naar 'Kater' normen just on time te noemen. De 'Music' van deze Nathan D. James is een mix van ragtime, blues en aangename rootsmuziek en zo krijgen we met 'Three Days' zelfs eentje van Willie Nelson voor de kiezen. Het blijft verrassen hoe aangenaam zijn nummers en muziek bij je binnen komen en het duurt dan ook niet zo lang of de 'Blauwe Kater Girls' in aktie treden, zonder mini skirts en Go Go Boots wel te verstaan. Go Go Steffie!

Zelfs te toevoeging van een kazoo doet ons niet van mening veranderen en zo blijft dit bijzonder aanstekelijk. Door nummers als 'Before Curtain Closes' en 'Weary Traveller' uit zijn nieuwste album 'What I Believe' stijgt bij mezelf het schaamrood op de wangen dat niet nog maar de eerste keer is dat ik deze Nathan D. James kom te aanschouwen.

Zijn handcrafted washboard gitaar klinkt zo fijn dat het door deze muzikant een belevenis is waarbij we van onze sokken worden geblazen. Het ratelen op het mini washboard werkt zo subtiel dat het andere gitaarbouwers op gedachten moet brengen. De rust die uitstraalt van deze Nathan D. James is voor een 'OMB' ongekend en zelfs wanneer hij overschakeld naar slide en blues blijft dit gewoon top. De 'Go Go Girls', die blijven gewoon uit de bol gaan.

Het mag dan wel herfstvakantie zijn toch loopt de 'Blauwe Kater' langzaam vol als vanouds en gaan Nathan's songs als 'Please Me Baby' en 'Look Before I Leap', uit het solo album 'Hear Me Calling' uit 2014, er hier in als zoete koek. Nummers als 'Still I Wanna Know' is dan weer het beste wat er in ragtime is te vinden en met de rock 'n roll op 'Doing The Same' doen de danseressen hier vanavond nog een tandje bijsteken.

Het jazzy getinte 'Down The Road' kan je ook beluisteren op zijn nieuwste album net als de mooie en soulvolle ballad 'Tryin' To Get Along With Myself'. Helaas vetrekt deze Nathan D James richting Denemarken en ben je gewaarschuwd. Wanneer deze uitstekende entertainer terug in het land is ga hem zeker zien want als OMB is hij zonder meer een openbaring en een meerwaarde voor de muziek. He gives you a Silent Treatment that you'll remember for the rest of your days. Grote klasse en zo gaan wij nog een beetje griezelen in Gevarenwinkel, CU. Nog stiekem Doghouse Sam aan Tim 'Sortie Blues' gekoppeld, you'll never know...van Big Bill aldaar zijn we quasi zeker, de rest is nog staatsgeheim ;-)