© Rootsville.eu

The Milkmen
Sixties Tribute Band
Stamineeke Webbekom
(07-11-2022)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke
info artist: The Milkmen

© Rootsville 2022


No milk today, my love has gone away. The bottle stands forlorn, a symbol of the dawn maar of we tot de morgenstond gaan blijven in 't Stamineeke' te Webbekom valt nog te betwijfelen. Wachten op de melkboer gaan we zeker al niet doen want dit knelpuntberoep is al een tijdje uit het straatbeeld verdwenen, en toch blijft de populatie in België alsmaar stijgen. 'A Strange Effect' zong zo Dave Berry reeds in 1965. Wat doen we hier dan vanavond? Wel even de herinneringen ophalen met een dosis nostalgie en die moet dan komen van 'The Milkmen' en hun 'Sixties Tribute'. Muziek waarmee we zijn groot geworden en dus gaan we streng zijn. Well, shake it up, baby, now Twist and Shout en zo zitten we met 'The Top Notes' in 1961 om al een assist te geven. Pas daarna kwamen 'The Isley Brothers' en 'The Beatles'. Onze vaste barvrouw Kristel zal helaas een tijdje buiten strijd zijn en zo wensen we haar van hier uit heel veel beterschap toe. Maaike voor ons twee botermelkskes a.u.b. ;-) Welle zen curieus nu...

Binnen 't Stamineeke was de soundcheck nog bezig en zaten we al onmiddellijk met het dilemma van oordopjes of niet. Gelukkig was er nog de gastvrouw om te vragen om de versterkers een streepje lager te zetten. We zijn nu wel van voor 1960 maar hardhorig zijn we nog niet. Het was net of 'Ten Years After' hun 'Hear Me Calling' uit 1969 uit de boxen galmde. Dus wij in koor van Hear me calling, Hear me calling loud :-)

Alle gekheid op een stokje en dus stellen we deze 'Melkboeren' maar aan je voor. Aan de akoestische ritme en lead gitaren hebben we Sam en Ulrich. Op de akoestische bas niemand minder dan Jochen. De andere helft van de ritme sectie bestaat uit Christophe op de 'Cajon' en rest er nog het vocaal uithangbord van deze 'The Milkmen' in de persoon van Lionel. Niet de 'Richie' van 'The Commodores' maar gewoon Lio voor de vrienden. Een 5-piece band is al niet evident om vast te leggen in dit kleine café maar we gaan ons best doen. Net als deze 'The Milkmen' die om 08.00PM hun best zouden gaan doen om 't Stamineeke leven in te blazen. Er is ook nog het officiele zesde lid van de band en dat is de technicus aan de knoppen, Yves. Vandaag zo goed als werkloos.

Het antwoord aan onze volgers op de vraag wat we hier vanavond komen doen is genieten, gewoon samen genieten en dat zouden we gaan doen zoals ze in hun eerste gedeelte ook zouden zingen van 'Happy Together' van 'The Turtles' uit 1967. Openen doen ze hier met 'Gimme Gimme Good Lovin'' uit 1969 gevolgd door 'I'm A Believer', die geweldige hit uit 1967 van 'The Monkeys'. En voor diegene die dachten dat de liefde enkel maar uit sprookjes bestaat krijgen we vervolgens 'Don't Let Me Be Misunderstood' van 'The Animals' uit 1965. De era ook dat de Britse blues revolutie kwam te ontstaan met naastde Stones ook deze 'Animals' in het voorplan.

Zelfs 'surf' zit bij deze 'The Milkmen' in hun DNA en zo krijgen we ook 'Sloop John B' van de 'Beach Boys' uit 1968, en zo blijven ze netjes binnen de lijntjes kleuren van de sixties. Na Manfred Man's hun 'Doo Wah Diddy' uit 1964 bewandelen dit vijftal het pad van de iconische van 'Van Morrison' en zijn 'Brown Eyed Girl' uit 1967. In 1963 schreven Bill Giant, Bernie Baum en Florence Kaye voor Elvis '(You're The) Devil in Disguise' en zo moest die arme man eens niet gaan 'pikken' bij de zwarte muzikanten uit die tijd. Ja, ja soms kunnen we ook rechtuit zijn.

Tijd om de stoelen aan de kant te zetten want zo komen de 'Stamineeke High School Dancers' op het voorplan bij 'The Hucklebuck'. Een hit uit 1964 voor de 'Royal Showband' maar eerlijkheidshalve is dit een Rhythm 'n Blues tune dat reeds in 1949 werd opgenomen door Paul Williams & His Hucklebuckers. Helaas vanavond waren de 'High School Dancers' er zonder 'Mini skirts en Go Go Boots'. Heijem ;-)

Met 'Help' uit 1965 van de 'Fab Four' komt het nu pas binnen dat Sam als tweede stem toch voortreffelijk zijn werk doet net als de rest van deze 'The Milkmen'. 'Needles and Pins' dan van 'The Searchers' uit 1963 al kunnen we daar even goed 'Cher' en zo vele andere aan vast kleven. Na inzage van de playlist keek ik als soul fan al uit naar die million selling hit '(Sittin' on The) Dock Of The Bay' van Otis Redding uit 1968 en zo komen ook de beelden van Steve Cropper en Booker T & The MG's' weer naar voren. Niet meteen high class maar toch voldoende om verder te gaan met deze 'Sixties Tribute'.

Een eerste duidelijke sing-a-long kregen we dan met 'Hang On Sloopy' van 'The McCoys' uit 1965 waarna deze melkboren tijdens hun ronde terug overschakelden naar pop met 'I Think We're Alone Now' dat in 1966 werd geschreven door Ritchie Cordell en pas in 1967 de charts binnen kwam door de opname van 'Tommy James & The Shondells'. Tiener idool 'Del Shannon' bestormde in 1961 de hitparade met het onstefelijke 'Runaway' en zo komen we aan bij het einde van het eerste gedeelte met nog eerst een uitstap naar de funksoul van James Brown met '(I Got You) I Feel Good' uit 1964. Een snelle blik richting mijn compagnon de route deed ons al vlug besluiten om ook nog te blijven voor deel 2 want...we felt nice, like sugar and spice.

Na een kleine pauze werd hier in 't Stamineeke' de jukebox terug in gang gezet met 'A Hard Days Night' van 'The Beatles' uit 1964 en een entertainende nacht zou het nog gaan worden met 'Somebody To Love' en Neil Diamond's 'Girl You'll Be A Woman Soon' uit 1967. Vanavond hier in dit etablissement geen meisjes te bespeuren die nog vrouw moesten worden en dat bracht ons zo bij 'Sunny', de souljazz standard van Bobby Hebb die er in 1966 mee kwam te scoren. De intro van deze 'Milkmen' leek eerder op de begin tune van een James Bond film.

Mooi was dan weer 'To Love Somebody' van de 'Bee Gees' uit 1967 en zo kon het 'Stamineeke Pop Choir' nog eens de kelen komen te smeren. Een ietsje steviger ging het er aan toe met 'Green River' (1969) en de obligate Johnny Cash met 'Ring Of Fire' uit 1963. Bij 'My Girl' van 'The Temptations' uit de Motown stal van 1965 misten we enkel de danspasjes van Otis, Melvin, Elbridge, Paul en Eddie maar voor de rest was het OK.

Tijd om hier in Webbekom het dak er te laten af gaan met 'Roy Orbison' zijn 'Oh, Pretty Woman' uit 1964 nauw aansluitend met die grote hit van 'The Equals' en hun 'Baby Come Back' brengt ons in 1968. Lionel stelde dan 'Hello Josephine' uit 1960 van Fats Domino en Dave Bartholomew dan voor als een rockabilly song en ze brachten deze hit dan ook in de versie van 'The Scorpions' uit 1965.

We deinden stilaan richting einde van deze 'High School Bop' met 'Good Lovin' uit 1966 van 'The Rascals' en speciaal voor ons Kristel van 'The Crystals' hun rhythm 'n blues hit 'Da Doo Ron Ron' uit 1962. Nog even dan 'We've Got To Get Out Of This Place' uit 1965 van 'The Animals om dan allemaal uit volle borst 'Gloria' van 'Them' mee te kelen. En zo nemen deze 'The Milkmen' van ons afscheid met eentje uit 1964. Of toch niet want 'We Want More' zou zelf de koster van Webbekom hebben geroepen en zo kregen we nog '(I Can't Get No) Satisfaction' van de 'Rolling Stones'. Maaike gaf dan de toestemming voor een bisser meer en dat werd dan Roy Orbison's 'Lana' uit 1962. Ling-a ling-a-ling-a, Ling-a ling-a-ling-a, Ling-a, ma ma ma ma ma ma ma ma ma nu is het wel gedaan.

'Get Back' is dan weer uit 1969 van de Fab Four aka The Beatles maar werd niet gebracht en zo keerden wijn in eerste instantie terug richting Gevarenwinkel om de melkboer voor te zijn. En ja, na een druk Festval weekend op Bay-Car Blues in Frankrijk was dit de gepaste manier om te ontspannen!!! Whoa we feel good...