© Rootsville.eu

Johnny Mastro & Mama's Boys (US)
support act Chilly Willy
Den Hemel Zichem
(10-11-2022)
reporter & photo credits: Nicolien


info club: Den Hemel
info artist: Johnny Mastro & Mama's Boys - Chilly Willy


© Rootsville 2022


Sinds den Huibbe in februari van dit jaar de zaal 'De Kapel' aan het Begijnhof te Diest wist vol te spelen voor een concert met de Italiaanse harmonica virtuoos Egidio 'Juke' Ingala zat de smaak er in. Sinds toen gaat 'Hobbie' geen probleem meer uit de weg en zo kwam het verzoek van zijn amigo 'Johnny Mastro' er om voor 'Blaublues' in Haringe ook nog een extra concert in te lassen. Weigering staat niet in het woordenboek van den Huibbe en het voorprogramma stond dan ook meteen vast. 'Chilly Willy, Loony Goony & The Free American Indian Hippy Blues Streetfruits' zijn sinds het samenbrengen van de originele bezetting aan een zeer opmerkbare remonte bezig en zo werd als lokatie voor het concert van die smoelschuiver uit New Orleans het bekende café 'Den Hemel' uitgekozen als lokatie. Ondanks een zeer drukke agenda wisten de organisators Huibbe van krantenwinkel 'De Noene' en Roel van 'Living 29' toch het euvel van de kaartenverkoop te overwinnen en dus prijkte zo 'Johnny Mastro & Mama's Boys' op de affiche.

'Chilly Willy' dat zijn naast frontman 'Huibbe' ook nog de 82-jarige blues shuffler Walter Cuyvers, “Dizze” Gery Alaerts  op de Mississippi Saxofoon en bassist Roel Celis. Vervolledigen de groep ook nog de gitaristen Dirk ’Calvin’  Cuyvers en Dirk Piselé aka de Pizze. Volgend jaar blaast deze formatie liefst '30' kaarsjes uit en zo moet de bakker van dienst aan de bak om een gepaste taart te creëren want deze bonte bende zijn hot as ever.

Met als opener 'New Orleans' zal ook Johnny Mastro wel tevreden zijn en zo krijgen we ook bijna een onvervalste set te horen zoals deze 'Chilly Willy' ooit zijn begonnen. 'Wish You Would' en 'Crying For Help' zijn dan weer bluesjes waarop harper Gery Alaerts zich volledig kan op uitleven en zo hoor je samen met een volle 'Den Hemel' dat deze band nog voor een derde leven staan.

In tegenstelling tot hun eerste optredens als 'originals' vergaat het bassist Roel nu al zonder bloedvergieten. Nummers als 'Help Me' en 'Devil in My Clouset' zorgen hier voor een onvervalst party gevoel. De fans van deze 'Chilly Willy' zorgen voor een terug weerkeren van opperste beweging op de dansvloer. Eindigen met 'Don't Start Me Talking' en 'Hip Shake Baby' betekent voor de fans ook dat het einde in zicht is van het aantreden van deze 'Chilly Willy'. De die-hards die kunnen op zondag 20 november terecht in de gezellige juke joint 'Muzecafé' te Zolder waar 'be-Mine Blues' hun 'Sunday Evening Blues' concerten geven. Ook daar zal 'Mojo Working' zonder fout door de speakers klinken.

'Johnny Mastro & Mama's Boys', velen onder de bluesliefhebbers, en niet het minst de bluesharp fanaten zijn wat blij dat we deze in New Orleans gevestigde band terug op onze podia te zien krijgen. Zaterdag staan ze op 'Blaublues' maar vanavond hier gewoon in 'Den Hemel' te Zichem. De echte bluesfanaten die het nieuws een beetje volgen weten ook dat de vader van de Mama's Boy's door een ongeluk er helaas niet bij kan zijn en dus wensen we 'Smoke' maar veel beterschap toe vanuit het dorp van 'De Witte'.

Geen Smokehouse Brown, wie dan wel? Uiteraard is er 'batteur' Christophe Gaillot die al sinds jaren de Europese concerten van Johnny Mastro verzorgt achter de drums. Smoke wordt vervangen door Brent Johnson en de andere helft van de ritme sectie wordt hier vanavond ingevuld door bassist Bill Blok die ook al ruime tijd als residentie New Orleans verkiest en die ooit ook aan de zijde stond van Eric Lindell. Voor een reporter is het bij de les blijven bij Johnny Mastro wetende dat hij altijd zonder setlist speelt.

Nummers als 'Bottle Won't Save You' en 'Coming Home Baby' die herkennen we dan wel weer. Se sound van Johnny Mastro daarvan weten we dat het bijzonder heavy kan zijn, misschien soms wat te heavy, en toch weet Brent Johnson het tempo strak bij te houden. 'Rampart Street' en het vertrouwde 'Whiskey' zijn ook songs die bij Johnny Mastro zijn ingebakken. Tijdens het tweede gedeelte van de Johnny Mastro Show worden uiteraard enkele leden van Chilly Willy erbij geroepen. Zo worden vanavond de Mamas Boys hier uitgebreid met uiteraard Den Huibbe en Chilly Willy harper Gery. 'Can't Get Even' en 'Mother In Law Blues' zijn dan het resultaat en zo is dit project dan ook weer geslaagd te noemen.