© Rootsville.eu

Little Kim (B)
Album voorstelling 'Moederland'
Leietheater Deinze
(10-11-2022)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Leietheater
info artist: Little Kim


© Rootsville 2022


Moest het nu een ander tijdperk zijn dan zouden de kaaien aan het 'Leietheater' in Deinze vol liggen met boten. Gelukkig schrijven we 2022 en komen ze met auto, fiets, openbaar vervoer en te voet toestromen aan dit theater en dit alles voor de lokale nachtegaal 'Little Kim'. Ook de minstrelen en troubadours van onze 21ste eeuw waren aanwezig net als vele muzikale en professionele collega's van Kimberly Claeys aka Little Kim. De reden was de voorstelling van het aangekondigde album 'Moederland'. Een album in Nederlandstalige uitvoering en dit in een mix van Country, Americana en het betere Vlaamse lied. Het resultaat stond al een tijdje op de website van het 'Leietheater' te lezen: UITVERKOCHT!

Little Kim kennen wij uiteraard van de Western Swing formatie 'Little Kim & The Alley Apple 3' maar sinds 2019 mag deze voortreffelijke zangeres zich ook het vocaal uithangbord noemen van de folkgroep 'Kadril' met wie ze dit jaar ook het album 'Joie Flamande' op de markt bracht. Haar metgezellen voor wat een 'betoverende avond' zou gaan worden waren Bruno Deneckere (gitaar), Andries Boone (viool, mandoline en accordeon), Bart Vervaeck (Telecaster en pedal steel), Wouter Berlaen (contrabas), Bert Huysentruyt (drums & percussie) en ook een meer dan uitgebreide medewerking van 'de Koning van het Vlaamse levenslied', Guido Belcanto.

Opener van de avond werd het swingende 'Laura', een nummer waarbij de credits gaan naar die andere meester songsmid Bruno Deneckere, en naast de opener ook het eerste album op dat fantastische album 'Moederland'. Meteen er 'boenk op' zouden we zo zeggen en dus kon de avond al niet meer stuk. 'In April' werd dan een vertaling van een mummer van de Amerikaanse singer-songwritster Gillian Welch, een vertaling waar dan weer Lieven Tavernier voor tekende.

Meteen ook wat country-fever zal Kimberly gedacht hebben en brachten zo 'Een Jongen Die Ik Heb Gekend'. Dit nummer werd door Guido Belcanto vertaald van 'A Girl I Used To Know' dat wordt toegeschreven aan Jack Clement (1931-2013) die ook voor Johnny Cash en Elvis in de pen kroop. De titeltrack van het album 'Moederland' is een vertaling van Nathalie Merchant haar derde album 'Motherland' en zo wordt het werk van deze Alt-rockster hier meteen zeer intiem. Ook melancholisch is 'The Longest Mile' uit 2016 dat destijds werd geschreven door Tom de Poorter voor 'Little Kim & The Alley Apple 3'.

We weten allemaal dat Kimberly een hart heeft voor de zorgsector en nu deze uit de oorlogszone overeind proberen te komen schreef Andries Boone een nummer hiervoor en ondanks dit een moeilijke periode was klinkt het toch eerder vrolijk. Tijd dan ook om 'die koning' op het podium te roepen, Guido Belcanto. Een Belcanto die in ware Tom Petty stijl het podium op kwam wat meteen een golf van applaus deed losbarsten.

In 2015 Guido Belcanto voor Little Kim er eentje van Bob Dylan wat hier resulteerde met 'Spaanse Laarzen' in een zeer intiem duet van beiden. Het mooie 'Zo Heb Ik Op Jou Gewacht' is van origine eentje van de Zweedse songwriter Daniël Norgren maar klinkt in het Nederlands nog zo veel mooier. Op de vraag van Kimberly of we reeds dorst hadden antwoorde de zaal dan weer volmondig bevestigend maar voor de koffie moest er dan nog eerst een sing-a-long komen op 'Ik Denk Dat De Dingen Zo Gaan', eentje dat Jack Clement schreef als 'I Guess Things Happen That Way'.

Na een ruime pauze kwamen de vertolkers hier onder applaus terug het podium op. Net als Tom Mank was ook Lieven Tavernier aanwezig en van hem viel hier meteen de eerste sneeuw. Op 'La Première Neige' liet 'Little Kim' dan weer meteen horen dat ze ook in het Frans de aanwezige zielen kan beroeren.

Op 'Moederland' vinden we ook een tweede nummer van de hand van 'Bruno Deneckere' en met deze 'De Tweede Kus' is de temperatuur hier weer wat warmer wat dan weer resulteerde in een meer dan leuke sfeer in het 'Leietheater'. Toen onlangs Bob Dylan ons kleine landje aandeed waren ook Little Kim en Guido Belcanto daar getuige van. Geïnspireerd door het harmonica spel van de Robert nam ook Guido Belcanto dit kleine instrument ter hand voor de vertolking van 'Wees Niet Boos'.

Even de akoestische gitaar stemmen en zo krijgen we de vertaling van Bob Dylan's 'Don't Think Twice'. Wie ook aanwezig is vanavond was de vorige stem van Kadril, Eva De Roovere die door Kimberly figuurlijk in de bloemetjes wordt gezet. Wat volgt is het pakkende 'Weeskind' aka 'Orphan Girl' van Gilian Welsch welk op 'Moederland' in een duet van Little Kim en Eva De Roovere wordt gebracht.

Nog even een duet met Guido Belcanto op 'Als Je Hem Ziet' in de vertaling op 'Say Hello' van Bob Dylan en zo voelen we dat deze wonderlijke avond er helaas bijna op zit. Niet alvorens Belcanto zijn 'Toverdrank' te voorschijn komt te halen. Daarna worden we door Little Kim en haar muzikanten nog even koudweg gepakt met 'Oorlogsgeleerden' oftewel 'Oorlogshelden' een nummer dat door Bob Dylan werd uitgebracht als 'Masters of War' en door onze eigenste Wannes Van de Velde (1937-2008) van een Nederlandse tekst werd voorzien. Vanavond brengen zowel Wouter Berlaer, alsook Little Kim, Guido Belcanto en Bruno Deneckere hier een strofe uit.

Moest het hierna gedaan zijn zou er een klein volksprotest zijn losgebarsten in Deinze maar gelukkig kwamen Little Kim, Guido Belcanto, Bruno Deneckere, Andries Boone, Bart Vervaeck, Wouter Berlaen en Bert Huysentruyt toch nog terug om een klein feestje te bouwen. Dat gebeurde met 'Koninging van een Avond' in een vertaling van de dichter Sheldon Siverstein's 'Queen Of The Silver Dollar'. Iedereen werd nog eens uitvoerig bedankt door Kimberly en zo konden wij dan verder de nacht van Deinze in.