© Rootsville.eu

Özgür Hazar's Blues Syndicate
Soundcheck Dinner
Don Petrol Tielt-Winge
(16-11-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Don Petrol
info artist: Özgür Hazar's Blues Syndicate

© Rootsville 2022


Vorige maand stonden die van 'Özgür Hazar's Blues Syndicate' nog in vol ornaat te blinken op het podium van 'De Djoelen' als winnaars van de 'Belgian Blues Challege'. Dit toen in een organisatie van 'Goezot'. Vanavond staan ze op het podium van 'Don Petrol'. Dus tijd om ons maandelijks en obligaat bezoek aan dit 'Retro Resto' van Bart en Hans. Özgür's album 'Sad and Blue' dateert reeds van een paar jaar geleden en dus moeten ze dringend aan de bak om de 'rules' voor de 'European Blues Challenge' te kunnen respecteren.

Deze 'Özgür Hazar's Blues Syndicate' hun roots liggen in het Leuvense met als frontman Özgür Hazar die zich liet inspireren door onder meer Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix en Matt Schofield. Zijn syndicate bestaat verder nog uit Arianna Yaya als singer. Op de keys hebben we Pieter Akkermans en de ritme sectie bestaat uit drummer Vincent Caers en bassist Geert Zonderman die met regelmaat op bezoek komt in de 'Don Petrol'. Ook al zijn we geen lid van dit blues syndicate toch tekenen we met 'Gevarenwinkel' en 'Arts & Roots in the Woods' present want moesten we er niet zijn rest er nog de vraag...is' tan boel? :-) Den 'Don Petrol' die zat weer vol!

Dat Özgür Hazar vol loopt van Stevie Ray Vaughan iseen statement te noemen en opent hij zo met 'Texas Flood', de shuffle 'Baby Blues' en 'Tightrope'. Zangeres Arianne Yaya mag zo nog rustig aan hare vin blanc blijven nippen. Niet de groepsleden houden een change-over maar wel Özgür en zijn gitaar en zo switcht dit syndicate van Texas over naar Chicago met Robert Johnson's 'Sweet Home Chicago'. Ondaks dat hij geketend is aan een na-operatieve boot kan je dit bijna niet zien aan de uitbundige Hans Petrol en is het juke-joint gehalte hier in de keet bijzonder hoog te noemen.

Met 'Black Cat Boner' schakelen die van het 'Özgür Hazar's Blues Syndicate' over op Funk met daarbij een hoofdrol weggelegd voor Pieter Akkermans op keys, Geert Zonderman op bass en Vincent Caers aan de drums. Daarna wordt het tijd voor Arianne Yaya op het podium te roepen om met 'Can't Stop Missing You' een slowbluesje uit de mouw te schudden. Terug richting Windy City dan met 'Mama, He Treaths Your Daughter Mean', een rhythm 'n bluesje dat Ruth Brown reeds in 1952 kwam op te nemen. Met 'Let Me Be Your Man' zitten we aan het einde van de eerste set en krijgen we de twerking skills van YaYa nog te bewonderen. Volgens Arianne werd het nu tijd om richting toog te lopen.

Begin deel 2 en het is terug Özgür's time met 'Could'nt Stand The Weather' en BB King's 'I Woke Up This Morgning'. Of we klaar zijn voor een verrassing? Altijd! Bassist Greet Zonderman doet een stap naar voren en brengt loud & clear 'Hoochi Coochie Man' in de versie van de Allman Brothers. Diene mogen ze nog een nummer laten zingen was de algemene respons hierop. Zelfs Alain Louie was daardoor van zijn melk. Go Go Geert on the 5-string bass!

Terug naar hat agendapunt van de dag dan weer met het volledige 'Özgür Hazar's Blues Syndicate' en de Texas shuffle 'Sweet Little Angel'. Een hele omwenteling dan met het brengen van 'That Ain't Me' uit 2012 van bluesrocker Josh Smith. Nog specialer wordt het als dit 'syndicate' een haast onherkenbare en up tempo versie brengt van Freddie King's 'Hide Away'. Je moet maar durven hé!

Een toch wat mindere versie dan van Jimi Hendrix' 'Little Wing' al zal bij dit arrangement ook wel een SRV tussen zitten. Tijd ook om Arianne Yaya terug haar deel van de show te laten doen met het wel zeer expressieve 'I'm On Fire'. Want dan volgde was als die-hard fan van Etta James niet voor mij weggelegd op hun versie van 'I'd Rather Go Blind', gewoon ik voelde het verdriet niet in deze versie. Ieder zijn meug hé! Springend op elke vierkante cm bracht YaYA dan vervolgens 'My Babe' en ik geloof nooit dat Little Walter ooit zo uitbundig zijn nummer ooit heeft gebracht.

Op de intro van Pieter Akkerman's black & white keys kon iedereen hier opmaken dat het om Stevie Wonder's 'Superstition' ging Alvorens hier iedere Petroller uit de bol ging op 'Mary Had A Little Lamb', dit ondersteund door de 'Blues Syndicate Dancers'. Een bisser hadden ze zo dan wel verdient en tegen het einde van de encores had de pastoor hierover ook al het licht uitgedaan. Ook in Rome staan ze voor besparingen. Hans, Bart tot de noeisjte kier met op 18 januari de counrty en rockabilly van Emrir Treré & The Sugar Daddies.