© Rootsville.eu

Chilly Willy (B)
Sunday Evening Blues
Muzecafé (be-Mine Blues) Zolder
(20-11-2022)
reporter & photo credits: Freddie


info club: be-Mine Blues
info artist: Chilly Willy

© Rootsville 2022


In de drukte van het concert geweld zouden we haast gaan vergeten dat er ook de maandelijkse afspraak is met de 'Sunday Evening Blues' van de kompels van 'be-MINE Blues'. Dus ging het met de 'Silver Bullet' vanuit Gevarenwinkel op zondagavond richting Zolder. Hier in het 'Muzecafé' krijgen die van 'be-Mine Blues' vanaf januari 2023 versterking van het 'Move2Blues' team die tijdelijk een ander onderkomen moesten vinden. Brussel was geen optie want daar ligt het al vol dus werd 'Zolder' een aannemelijk alternatief en zo was de Johnny van 'Move2Blues' reeds op post...zoals altijd trouwens! Op 12 januari 2023 starten die hier met The 'Original' Strikes.

'Chilly Willy, Loony Goony & The Free American Indian Hippy Blues Streetfruits' voorstellen is als een open deur intrappen want deze 'Chilly Willy' zoals ze zich kortweg noemen staan aan de vooravond van hun 30ste levensjaar. Genne kattepis natuurlijk en om dit nog eens extra in de verf te zetten zijn ze dit jaar ook nog eens gestart met hun concerten in de originele bezetting van zoveel jaren terug te geven. Het is 08.30PM en er worden hier geen overuren betaald.

Frontman is nog steeds 'Den Huibbe' en samen met ouderdomsdeken 'Walter Cuyvers' heeft hij al vele oorlogen doorstaan. Al 82 jaar trommelt de Walter nog steeds met evenveel overgave op de snare en tomtom's en dat zal ook vanavond niet anders zijn. Neem daarbij nog de 'originals' “Dizze” Gery Alaerts  op de Mississippi Saxofoon en bassist Roel Celis. Vervolledigen de groep ook nog gitaristen Dirk ’Calvin’  Cuyvers en Dirk Piselé aka de Pizze en zo zijn ze hier in 'Het Muzecafé' er klaar voor om er een gezellige bluesavond van te gaan maken.

Ons neervlijen aan onze stammtisch koste ons geen moeite want na twee dagen in trance te hebben geleefd zat het delirium van vrijdag met de 'Brughuis Tripel' nog een beetje in ons wezen en daarboven op kwamen nog de pinten van 'Blues in Schoten', maar gelukkig zijn we van het ras van de 'Oude Belgen'. Nu dat het doek over de Belgische festivals is gevallen voor 2022 resten er enkel nog de club concerten. Er zou geen regel bestaan zonder uitzondering in die is natuurlijk de 'Christmas Blues Night' op 17 december in Sint-Lambrechts Herk.

Dus vanavond voor deze 'Chilly Willy een dubbele setlist maar ook dit mag voor deze 'Party Blues Band' geen opstakel bieden. Zolang de Walter het maar niet begeeft. Dus two hours of the best blues you ever heard hier op deze 'Sunday Evening Blues' en zo telt Walter af van ien, twee ,drei.

Autumn Leaves, dat is een jazzstandard en neeje dat gaan die van Chilly Willy niet spelen vanavond maar samen met die dode bladeren kwam ook Maaike van 't Stamineeke' uit Webbekom hier binnen gewaaid. Dit om de 'PR' te verzorgen voor haar 'eenzame hartenbureau' van maandag 21 november met 'Lady & The Lonely Hearts', en een van die 'Lonely Hearts' is niemand minder dan den Hans van 'The Catsmokes' en die gaven hier op 13 maart nog van jetje. Nu dan de blues van Chilly Willy!

Na een kleine intro beginnen ze eraan met hun welgekende opener 'New Orleans' en zo komen we al vlug uit bij één van de favorieten van deze Silly Willy's, met name Sony Boy Williamson II. 'I'm Ready' van deze SBWII mag je zo ook tot de blues standards rekenen. Met 'Little Girl' nemen de heren ons mee richting 'down south' en om Sonny Boy nog wat extra in de spotlights te zetten brengen ze van hem 'Born Blind' met als extra guest uit het zuiden 'Trombone Gery'. Zwart was zijn schuiftrompet wel.

Het is opmerkelijk om de twee gitaristen de twee Dirk'en samen te horen en iedere bluesband zal dit geoliede duo wel benijden. Met 'Hoochie Coochie Man' deinen we rustig richting einde van het eerste gedeelte dat hier vanavond wordt afgesloten met 'Mellow Down Easy' van het Chess icoon Little Walter. Tijd voor een zjat kaffe.


We zouden het haast gaan vergeten maar de eelt op bassist Roel zijn vingers is het trekken aan de dikke snaren weer gewoon geworden en kan dus verder gaan zonder er een 'Bloody Sunday' van te maken. Met '12 Hours' wordt de aanvang van deel 2 hier aangevangen. In realiteit is er maar een uurtje meer te gaan voor deze 'Chilly Willy, Loony Goony & The Free American Indian Hippy Blues Streetfruits'. 'Wish You Would' en 'Mother In Law' horen dan bij het minder obligate werk van deze band maar blijven uitstekende blues nummers.

Meteen zit de band ook terug op toerental met nummers als 'Cryin' For Help' en 'Help Me', van wie had je gedacht? Sonny Boy Williamson II. Bij deze blues hoort zonder meer ook eentje van T-Bone Walker en zo galmt hier vanavond de 'T-Bone Shuffle' uit de boxen. Met '300 Pounds' blijven we bij de iconische 'Chess' stal met deze chartbuster van Howlin' Wolf. We hebben er wat op moeten wachten maar ook Slim Harpo's 'Shake Your Hips' is en blijft een certitude bij 'Chilly Willy'.

Die van Averbode en omstreken wuiven hier dan vanavond iedereen uit met die enige echte Mojo Working'. Wij zeggen nog van slaapwel Herman, slaapwel Ilse, slaapwel Brigitte, slaapwel Pascal en...slaapwel Maaike. Ons bougie is uit. Tot merge zeker...