© Rootsville.eu

De Braave Joenges
CD Voorstelling
The Music Village Brussel
(05-12-2022)
reporter & photo credits: Freddie


info club: The Music Village
info band: De Braave Joenges

© Rootsville 2022


Vandaag richting stad van 'Manneke Pis' voor de cd voorstelling van het nieuwe album van 'De Braave Joenges', le seul groupe de blues Bruxellois au monde.  Dit vind plaats in 'The Music Village' en tes voe buls. Vandaag de dag bestaan deze 'De Braave Joenges' uit twee meniere en een madam. Den echte 'Ket' dat is Alain'ke Van Brussel en hij wordt ondersteund door dees neu formoese  met een vrai Americain, Barry McNeese op basgitaar. Oep het mondmuziekske is er nu eens genne braave joenge maar een braaf masske, Geneviève Dartvelle. Mo uuk de Italiaanse gitarist Fabrice Manzini, die ook meespeelt op het album, een album dat luistert naar de titel 'De Braave Joenges en e Braag Masske!' en waarvoor voor we van Gevarenwinkel richting Brussel zen gekome.

Alaineke heeft zich voorzien van een akoestische, een elektrische gitaar, een resonator en ook niet te vergeten zijn aangename warme stem. Barry op de basgitaar, Fabrice op de Tele en da masske oep het mondmuziekske en een verrassing. Toch al een paar keer ze gezien deze 'Braave Joenges' waaronder twie kiere bij collega Marcel toen nog op 'Blues Oan Daa Stoazze' en vorig jaar nog gewoen oep stroete aan Café Eden in Schaerbeek. 'The Music Village' was volzet en zo waren we er klaar voor 'De Braave Joenges'. Tegen 20.00 uur had iedereen zijn plaatsje gevonden en waren we voorzien van alkoul.

'Duud Op' is de openingstrack van het album maar ook voor deze avond en ook al wordt je moe van alleen maar te luisteren toch zou het een avond worden met voldoende goei nummers en niet in het minst diene Brusselse humor. De bindteksten van Alain van Brussel betekenen zeker zoveel als de nummers ook al zijn het veelal ocoge blueskes.

Op het tweede nummer krijgen we al een verrassing van da masske me het mondmuziekske want ze ruilde dit in voor een 'zingende zaag'. De fans van een Guy Forsyth kennen het wel. Zeker is dat Geneviève het niet heeft gekocht 'Op De Vloiyemet' want daar gaat het volgende nummer over. Soms lijkt het erop dat mede door de droge humor we ons op deze moindag op een gezellige Brusselse Matineé bevinden.

'Smalle Jef' gaat dan weer over het Brusselse hondenras 'Jack Van Brussel' en op 'Meulenbeik' krijgen we het subtiele slide werk van Fabrice te horen, geweun zwetta Delta blues. Of moeten we stellen van Marollen Blues want volgens Alain'ke is het daar dat de blues is ontstaan met namen als John Moeyall (John Mayall), Beire Janssens (Robert Johnson) en Jean Louis Crochet aka John Lee Hooker. Je zou het nog gaan geloven ook met nummers als 'Rue Des Radis' en 'Al Daan Cinema ve Niks'. Met het nostalgische 'Fotokes' en 'Ik Vond Main Schaune In' nemen deze 'Braave joenges' afscheid van 'deel 1'...

In het tweede gedeelte krijgen we met 'Raaike Mense' een parodie op die hit van The Champs (als we niet fout zijn) en met 'Wad E Famile' duiken we even terug in het verleden van Alain als Police. Je heoft niet naar de 'Blues Academy' te zijn geweest om 'Djoum Djoum van Jean-Louis Crochet te herkennen als 'Boom Boom' van JLH.

Deze Joenges steken in het tweede gedeelte ook wat Latin blues in het set en ook 'Ik Drink Nemi' kan je terug vinden op hun nieuwste album, hier vanavond te koop aangeboden ;-). Van da 'Stuk Saucisse' aka T-Bone Wolker krijgen we met "Stoeme Moindag' een extraatje waarbij Geneviève een stukje fusion uit haar mondmuziekske weet te halen.

Knap is zeker ook 'k Stoen te kloppe' van Robert Zimmerman waarbij Alain zich helemaal komt weg te toveren als Bob Dylan en deze 'Knocking On Heavens Door' in een beruggetje eindigt met 'No Woman, No Cry' van Bob Marley. Afsluiten doe deze 'Braave Joengens' hier de 'Music Village' helemaal in stijl met Howlin' Wolf's 'Little Red Rooster.

Ballekes, awel merci! en we kunne dees 'Braave Joenges' van harte recommandeire.