© Rootsville.eu

3 on the Tree
Rockabilly - Rock 'n Roll
De Sigaret Diest
(07-12-2022)
reporter & photo credits: Freddie


info club: De Sigaret
info band: 3 on the Tree

© Rootsville 2022


Het lijkt wel of Pat Jones aka Melvis, Ian 'Shark' Weiss op contrabas en drummer Weston Weeber oftewel '3 on the Tree' steeds december uitkiezen om naar onze contreien af te zakken. Mijn eerste ontmoeting met deze rhythm rockers dateert nu al van 2015 en ook was het toen december, al rest in de bezetting sinds toen nor enkel Pat Jones, but live goes on and rock 'n roll never dies. Mijn keuze om dit trio te gaan zien viel op de dag na Sinterklaas en zo begaf ik me richting Diest en meer bepaald naar 'De Sigaret'.

Zo was meer dan 45 jaar geleden :-( dit voor mezelf reeds de ontmoetingsplaats om zo richting 'Warande' te trekken voor een voetbalmatch van 'FC Diest', nu staat dus rock 'n roll hier in de spotlights. De tijd van Yvonneke en van 'Louis van de Sigaret' is dus enkel nog nostalgie en ook Willem van Oranje is hier al lang passé. Dit dorpscafé bestaat al sinds 1921 en kan zo verhalen vertellen van welke we het bestaan niet eens meer weten en muzikaal ging het zo van de fanfare 'Nie Just Moa Het' naar het huidige aanbod van bandjes uit binnen- en buitenland.

Geen podium of afscherming met een doek of ander textiel zodat je de voorbijgangers steeds kan zien voorbijwandelen. Sommige twijfelaars werden dan maar met open armen verwelkomd en zo raakte 'De Sigaret' dan toch weer vol op deze koude winteravond. Op het groot TV scherm aan de muur speelde een brandend haardvuur maar de echte warmte komt na al die jaren nog steeds van dat 'duvelke' uit grootmoederstijd midden in het café.

Terwijl vrouwtje lief Shirley de merchandising uitstalt beginnen Pat 'Melvis' en zijn trio er hier aan met 'Folsom Prison Blues' van Johnny Cash. Bijna 20 jaar na zijn dood nog steeds een dankbare opener. 'That's Al Rright...Mama' zal Pat Jones misschien enkel kennen in de versie van Elvis maar alle doorwinterde blues adepten weten dat het origineel komt van Arthur Crudup uit 1946 waarbij de royalties nooit werden betaald. Nog zo een verscholen bluesje is 'You Got Me Running' aka 'Baby What You Want Me To Do' geschreven in 1959 door Jimmy Reed en ja hoor, ook hiermee ging de Schelvis mee aan de haal.

Terug even in het arsenaal duiken uit het verleden met 'Ring of Fire' van Cash en 'Blue Suede Shoes' van Carl Perkins uit 1955 en ja...u raad het al ook hier ging Elvis een jaartje later mee aan de haal. Uit hun nieuwe albulm krijgen we een bewerkte versie van 'Black Betty' en laat dit nu per toevel een bluesje zijn van 'Lead Belly' die het op zijn beurt uit de work songs van die tijd kwam op te diepen. Blues hé!

Zulke rockers kunnen niet omheen de surf muziek en ook deze '3 on the Tree' verzeilen zo in een medley'ke met als rode draad 'Wipe Out' uit van 'The Surfaris' Hadden we het al over blues? Wel Pat Jones en de zijnen brengen zo 'Sweet Home Chicago'. Voor de unbelievers, dit is een blues standard uit 1936 van de vader van de blues 'Robert Johnson'. En ja hoor, diene Presley bracht het ook uit, toch ne krak hé?

'Don't Be Cruel' bracht Elvis uit in 1956 maar toch, toch werd dit geschreven door die 'zwette' rhythm 'n blues shooter Otis Blackwell, de man die ons in de popcorn periode ook liet dansen op 'Daddy Rollin' Stone'. Evenwel dichter in de tijd beangen ze 'SOB' van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats' en helaas voor Elvis was hij er in 2015 niet meer al wordt er beweerd dat Elvis blijft bestaan. Een nummer met wel enkele onderbrekingen maar gelukkig was Katrien van de Sigaret er om Pat verder te helpen. Maar tegen wie hadt ze het toen 'Son Of A Bitch' uit haar mond rolde...Met de 'Stary Cat Strut' en 'Mystery Train' van de jonge bluesmuzikant Junior Parker uit 1953 komt er een einde hier aan het eerste gedeelte van deze jukebox revival. Voor de Elvis fans nog dit, de eerste cover van deze laatste song kwam op naam van Elvis Presley ;-).

Met 'Oh Boy' van Buddy Holly uit 1957 werd het tweede gedeelte aangevangen en door een verzoeknummer op een papiertje zaten we meteen terug in 2022. Wat een Salsa nummer, what the f*ck! Dan kan je evengoed 'Hound Dog' vragen van Elvis, questionmark! Even ging het dak er hier af met als aanzet een coutry intro overgaand in 'Keep Your Hands To Yourself' dat iedereen hier wel kent van de 'Georgia Sattelites' maar kennen we ook de versie van Hank Williams?

Hun originals leunen dichter aan bij pscychobilly dan bij rockabilly buiten dan 'Rock This Town' wat dan weer van de 'Stray Cats' is. Eentje dat vroeger ook al bij de aflsuiters zat. Even testen of het nog rauwer kan? jawel hoor want ook met de punk van de 'Ramones' gaan ze hier nogmaals uit de bol. In een mix van Cash en Memphis rock 'n roll brengt Pat Jones dan nog zijn 'Cars & Girls' en sluiten ze zo af met 'I Got A Woman' van Ray Charles uit 1954. Twee jaartjes later een hit voor....ja juist.

Na wat kunst- en vliegwerk nam iedereen hier voldaan afscheid van deze jukebox, of toch nog niet want één van de dames bezorgde nog een verzoeknummer. Folsom Prison Blues alweer. Ja maar dames in het vervolg op tijd komen want dit was de opener but girls they wanna have fun. Als ze zo gaan beginnen ben ik ribbedebie hoor. Morgen nog een beetje werk met het analyseren van het repertoire van Elvis Presley CU.