© Rootsville.eu

Studebaker John & His European Blues Buddies (US/B)
Blues
Move2Blues
(08-12-2022)
reporter & photo credits: Freddie

info organisatie: Move2Blues
info band: Studebaker John

© Rootsville 2022


Voor hun allerlaatste concert hier in de MOD hebben Danny en zijn ploeg een levende legende kunnen strikken. Zoals iedereen nu stilaan wel weet valt het doek hier in deze concertzaal voor de blues en dit na zo wat 189 concerten en zakten we zo met een volle wagen vanuit Gevarenwinkel af richting die jeneverstad. Vanaf 12 januari 2023 beginnen die van 'Move2Blues' aan een nieuw hoofdstuk in hun 23-jarige carrière als promotor en organisator van blues concerten in Hasselt. Eerder een bedroevend feit in plaats van een feesttaart en daar kunnen ze bij 'Move2Blues' nu eens niets aan doen. Voor sommigen verrassend voor andere dan weer niet want op het gebied van 'sound & vision' kunnen die van 'Move2Blues' er enkel op vooruit gaan. Het zij zo dus vanaf 2023 draaien ze hier de bladzijde om...

Het is Studebaker John die de eer heeft om het laatste concert hier in de grote zaal af te gaan sluiten. Studebaker John Grimaldi werd geboren in een Italiaans-Amerikaanse wijk van Chicago en begon op 7-jarige leeftijd mondharmonica te spelen. In de ban van de muziek die hij hoorde in Maxwell Street, Chicago's beroemde smeltkroes van blues, begon Grimaldi op te treden als Studebaker John and the Hawks in de ' jaren 70.

De bandnaam verwees naar de Studebaker Hawk, een auto die hij nog steeds bezit, en was ook bedoeld als eerbetoon aan zijn vriend, JB Hutto and the Hawks. John begon gitaar te spelen na een levens veranderende ervaring van het zien optreden van Hound Dog Taylor en de Houserockers. Met een discography van om en bij 20 albums bracht deze 'Studebaker John' sinds 2010 albums uit bij 'Delmark Records'.

Voor deze Europese tour laat hij zich hier in Hasselt omringen door drie Belgische muzikanten met een hart voor de blues. Op gitaar krijgen we Tim Ielegems aka Shakedown Tim en de ritme sectie bestaat uit drummer Koen Van Peteghem en bassist Chris Forget en zijn we er dus klaar voor. Met de sferische opener 'Born Into This World' lijkt het concert te beginnen als één en al mysterie omhuld door smoke & darkness. Het past wel bij dit low down bluesje maar we zagen graag ook de muzikanten.

Een sfeer die zowat de ganse eerste set zou blijven hangen alsof die aan de 'PA' dachten dat er een 'Death Metal' band op het podium stond. Ook bij de boogie 'Sell My Soul' bleef het zoeken wie de drummer wel zou kunnen zijn. Feit is ook dat Studebaker John het bij nummers als 'What I Am' en Get Right To It' het hield bij 'one chord' of was er meer aan de hand. Meer dus want bij het enigszins funky 'Up and Down The Line' leek het erop of de plugs zaten nu allemaal op hun plaats. 'Als de rook om je hoofd is verdwenen' was toen nog niet van toepassing.

Het lijkt wel een eeuwigheid geleden dat we deze John Grimaldi nog eens aan het werk zagen maar zijn blues blijft onveranderd en bij momenten zeer pakkend zoals bij zijn misschien wel autobiografisch nummer 'My Life'. De samenwerking met Tim Ielegems verliep perfect en hun twee Harmony's klonken of ze voor elkaar waren gemaakt. Ook de ritme sectie kwam doordringend over bij ons, ook al hadden we drummer Koen nog niet in het gezichtsveld gekregen. Met het uitgesponnen 'Ready To Rock' uit het album 'Eternity's Descent' van 2015 nam Studebaker John afscheid van de eerste set en konden we zo aan de pinten beginnen want het was voor vele blues liefhebbers en muzikanten een blij weerzien...

Met 'Howlin' in the Moonlight' werd het op gebied van visualiteit ook een full moon en kijk daar waren ook Shakedown Tim, Chris Forget en Koen Van Peteghem. De 'Mississippi Saxofoon' werd in het tweede gedeelte van het concert meer geëtaleerd maar ook de nummers werden wat langer. Met 'Fine Cadillac' dat Studebaker John in 2010 uitbracht met aan zijn zijde de 'Maxwell Street Kings' kregen we een echt 12-bar bluesje op het menu.

Met een lange intro werd zo ook 'Son of the 7th Son' hier een duivels ritje en kregen we weerom een perfecte samenwerking tussen John en Tim. Met 'Tumblin' Down The Road' en 'Bad Gasoline' ging Studebaker Joh hier in Elmore James modus maar bereikte hij ook zo het einde van dit concert en niet in het allerminst het 'Move2Blues' tijdperk in de MOD. Studebaker John, he's a rocker!!!.

Volgende afspraak is zoals gezegd op 12 januari 2023 met niemand minder dan de ressurection van 'Move2Blues' en de 'Original' Strikes met daarbij de rauwe harmonica sound van Big Pete. Dus met z'n allen naar het 'Muze Café' in Zolder alwaar de grondvesten zullen daveren...dus geen goodbye maar tot weerziens. Wij begonnen 'aan den toog' onze kalenders op elkaar af te stemmen en die zagen er veel belovend uit. Zo 'be-Mine Blues', 'DLB on Stage', 'Oetslovenblues', 'Blues Peer', Zilst Blues' en 'Move2Blues' till we meet again onze taxi naar Gevarenwinkel staat te wachten. Nog een bedankt aan Danny en het 'Move2Blues' team voor al die mooie blues avonden, maar weet dit, het wordt alleen maar beter.