© Rootsville.eu

Barrel Aged Moonshine
Barrel Aged Music
De Balans Eikenvliet
(16-12-2022)
reporter Marcel & photo credits: Marc Blues Photography


info band: Barrel Aged Moonshine

© Rootsville 2022


Iets meer dan een jaar geleden was ik aanwezig in De Balans voor wat werd aangekondigd als “The Birth Of A Band”. Dat was meteen het maiden-optreden van Barrel Aged Moonshine. Ondertussen had ik de band al terug gezien tijdens Tassifest, dit jaar in Hamme in een ietwat aangepaste bezetting (waar corona voor tussen zat) en vanavond kwamen ze samen voor een eerste “full concert” en daar diende ik natuurlijk wel bij te zijn. Aldus de koude trotserend trok ik richting Eikevliet voor wat een fijne muzikale avond diende te worden.

De band gaat voor een samensmelten van Blues, Jazz en Rock 'n Roll geïnspireerd door onder andere T-Bone Walker, BB King, C.W. Stoneking, Lou Rawls, Colin James of The Fabulous Thunderbirds waarbij ze hun eigenheid nooit verliezen. Stomende jump blues moet afgewisseld worden met ingetogen slow blues en jazzy instrumentals. Een full blown blues band mét brass section, dat kon alleen maar vuurwerk geven.

Even kennismaken met de band die bestaat uit "Big Ben Bullet" Pittoors en Kris "Smokestack B." van Bosstraeten , gekend van Mojo Daemons en verder Paul Verschelden aan de drums, Jos Vermeulen op double bass, Steven Prinsen aan de toetsen, Stef Spiessens op trompet en flugel, Rudi Wouters op tenor en alt saxofoon en Danny Verleyen op bariton, tenor en soprano saxofoon. Ondanks de bijtende koude hadden er toch wat die hards de weg gevonden naar Eikevliet en ze hadden gelijk want het zou een hartverwarmend optreden blijken te zijn.

‘Strollin With Bones’ van T-Bone Walker mocht het bal in gang trekken en onmiddellijk viel de aanwezigheid van de blazer sectie op, want ze eisten onmiddellijk de hoofdrol en het klonk zeer goed. Het tempo bleef strak met eenzelfde basis met ‘If Walls Could Talk’, als ik mij niet vergis van Little Milton en ‘The Hustle Is On’ waarna het even rustiger mocht met de fijne slow blues ‘Woman You Must be Crazy’ beide songs van de hand van T-Bone Walker. De band is duidelijk fan van de man. Het geheel steekt stevig in elkaar en de songs zijn gepast gekozen om de aangename stem van Ben volledig tot zijn recht te laten komen. De ritmesectie staat pal en “Bosse” schudt de ene fijne gitaarlick na de ander uit zijn mouw.

Tijd echter om terug de snelheid op te drijven en dat doet de band met het welgekende ‘Rocket 88’ een song uit 1951 van Jackie Brenston & His Delta Cats. De jongens kennen dus hun klassiekers. Met de ‘T-Bone Shuffle’ en de heel knappe trage song ‘Evening’ werd richting einde eerste set gefietst. Dat laatste nummer is trouwens eentje waar de haren op mijn armen recht kwamen te staan. Geweldig blaaswerk alweer. Er werd in stijl afgesloten met ‘Jump Jive ’n Wail’ “where Louis Prima meets Brian Setzer”… eentje om de dansschoenen aan te trekken.

Na een korte pauze trok de band de boel terug op gang en dit met twee stevige swingende nummers ‘Hardway’ en ‘Going To Chicago’ waarna het even rustiger mocht met ‘Gee Baby Ain’t I Good To You’ en dat is al een ouwe knakker uit 1929. ‘I’d Rather Drink Muddy Water’ en het knappe ‘Alimony Blues’ waren alweer twee songs die hun oorsprong vinden in de jaren 20 van de vorige eeuw, en hier in een knap en nieuw kleedje werden gestoken.

Het muzikaal niveau bleef hoog en iedereen deed zijn ding zoals het hoorde en je zag dat de mannen zich duidelijk in hun sas voelden en zich amuseerden. Fijn voor hen maar vooral ook voor ons want het was zeker genieten. ‘Poontang’ (uitgebracht in 1952 door The Treniers) en ‘Automatic’ kondigden het einde van dit fijn optreden aan, dat werd afgesloten door ‘The Love Me Or Die’ van C.W. Stoneking. Nou het was me wat . Er werd natuurlijk geroepen om “more” en we kregen er nog eentje om ons aan op te warmen met ‘The Blues Walk’ waarbij ook tijd werd gemaakt om de band voor te stellen.

Fijn optreden en de boys hebben serieuze stappen gezet sinds hun “maiden” optreden van vorig jaar. Knappe band met goede muzikanten en goed uitgekozen songs. Bij deze toch een extra pluim voor de blazer sectie die het geheel naar een serieus niveau tillen en dit zonder afbreuk te willen doen aan de talenten van de andere muzikanten. Ik zou zeggen, pik een optreden mee van deze gasten als je ziet dat ze in jouw buurt komen, je zal er zeker en vast niet bedrogen uitkomen. Volgend jaar op 29 juli staan ze trouwens op het podium van Summerfest in Hamme, ik zou zeggen kom maar af !!!

Marcel