© Rootsville.eu

Winter Rumble (De winter van Aarschot)
David Ronaldo - Yonder Boys
Stadspark Aarschot
(16-12-2022)
reporter & photo credits: Freddie


info bands: David Ronaldo - Yonder Boys

© Rootsville 2022


Voor de muzikale interventie op de 'Winter van Aarschot' moeten we dit jaar richting stadspark alwaar op vrijdagavond de 'Winter Rumble' zal plaats vinden in een tent zonder evenwel een tapje. Op de affiche prijken twee bands, het is te zeggen een solo artiest en een band. Als eerste treed aan David Ronaldo, een muzikant die vandaag de dag alom aanwezig is van solo artiest over trio naar volledige band als 'David Ronaldo & The Dice'. Voeg daarbij nog 'Circus Ronaldo' en je weet dat de agenda van David Ronaldo wel goed gevuld zal zijn. Trouwens als 'David Ronaldo & The Dice' stellen ze op 27 januari in GC De Mena in Rotselaar reeds hun derde album voor 'Tunes for a Dime' voor. Be there! tis verniet.

Als tweede act voor vanavond krijgen we de in Duitsland gevestigde Americana/Bluegrass band 'Yonder Boys'. Met roots in Berlijn zijn ze toch al aardig gekend in ons kleine landje. De band bestaat uit een internationaal trio met Jason Serious (zang, gitaar) en David Stewart Ingleton (zang, banjo en multi-instrumentalist Tomás Peralta (zang, mandoline, lapsteel, banjo, bas).

We beginnen er aan om 07.00PM in een totaal ander plaatje dan we deze southern rocker gewoon zijn. Gewapend met enkele akoestische gitaren waaronder een 12-string, een mandoline en een neck rack met harp wil David Ronaldo hier vanavond een eerbetoon brengen aan drie grote 'Poets', en dan wil hij ons geen 'poets' bakken maar brengt hij werk van drie grote Amerikaanse songsmids als er zijn Bob Dylan, Neil Young en Bruce Springsteen. Achter hem kreeg hij trouwens het gezelschap van 3 nog anologe afbeeldingen van deze meesters. History rewind...

Openen doet David Ronaldo hier vanavond met 'Tangled Up in Blue' een nummer dat de Robert in 1975 uitbracht op zijn 15de studio album 'Blood on the Tracks'. Opmerkelijk dat de aanwezigen bijna zo goed als allemaal fan zijn van David en dat maakt het al een stukje makkelijker in dit toch wel ijzig aanvoelend theater. De warmte moesten we dus uit de selectie halen die David Ronaldo hier vanavond tussen de 'après ski beats' door ons kwam te serveren.

Met het volgende 'After The Goldrush' hoeven we zelfs voor de 'non adepten' een naam bij te vermelden want iedereen kent wel het iconische album met diezelfde titel. Met 'The Goast of Tom Joad' ligt dit misschien een beetje anders en zo dus de titeltrack van Bruce Springsteen's tweede akoestische studio album.

We deinen zo verder met bekende en minder bekendere nummers van deze drie groten tot we aanbelanden bij dat ene nummer dat zowel jong als oud uit volle borst kunnen meezingen en dat gebeurt hier dus ook op de tonen van 'Old Man' en plots, plots werd het wat warmer. Een nummer dat al dateert van de 'summer of 69' en Neil Young's 'Crazy Horse' era. Een sing-a-long kwam er ook bij Young's 'Down By The River' en ja, hoor bij dit repertoire voelt Ronaldo zich als een vis in het water.

Tijd om die 'pequeña gitarra' ter hand te nemen aka de mandoline. Bij het stemmen ervan dachten sommigen blues liefhebbers dat David Ronaldo van zijn pad zou gaan afdwalen maar neeje, geen Rory Gallagher maar 'Cadillac Ranch' van Bruce Springsteen uit alweer een iconisch album uit 1980, 'The River'.

Nog even de tent opwarmen moet David Ronaldo gedacht hebben en bracht zo zijn 'Ronaldo Choir Singers' weer in beweging met Bob Dylan's 'Like A Rolling Stone'. 'The End' is er eentje van de legendarische Jim Morrison enn 'The Doors' hier vanavond betekende het einde van de 'Poet Night' van David Ronaldo. Vlug nog een bisser om organisator Kurt De Bont van deze 'Winter Rumble' te plezieren dat al rockend in a free world gingen we toen op zoek naar een zjtaske café.

Onze Bluegrass Boys stonden toen al verkleumd te wachten tot het hun beurt was en die kwam er zo aan. Met een internationale blend van muzikanten krijgen we zo een Amerikaan, een Australiër een een Chileen, en nee dit is geen begin van een slechte grap zoals 'MC' Kurt ons kwam te verduidelijken maar een trio van zeer getalenteerde muzikanten, met name Tomás Peralta, Jason Serious en David Steward Ingleton.

Ook zij waren vergeten handschoenen mee te brengen uit Berlijn dus spelen maar! Deze 'Yonder Boys' hun debuutalbum 'Acid Folk' werd in 2019 in Berlijn opgenomen en 2020 op analoge 8 track bij 'Blue Whale Recordings' door Yonder Boy's eigen multi-instrumentalist Tomás Peralta! De onbewerkte banden werden vervolgens verzonden naar Portland, Oregon en gemixt per wereld gerenommeerde producer Martine Tucker.

Hun opener is volledig 'a capella' gezongen en geïnspireerd op Siciliaanse gezangen. Vervolgens komen we hier vanavond volledig in bluegrass-modus met nummers als 'Eagle Song', 'Rabbit Song' en 'Mumma’s Boy'. Hun mooie samenzang vormt de rode draad van hun nummers en helaas mocht die ook een beetje meer versterkt worden in deze tent al staan ze met hun drieën achter hun 'bluegrass mike'.

Het hoeft gezegd dat dit de gepaste muziek keuze was voor een 'Winter Rumble' en moesten deze 'Yonder Boys' het hebben aangedurfd tijdens het spelen van 'New Bohemians' doorheen het wel prachtig versierde park te wandelen de menigte als Hamelse ratten mee naar dit 'Winterpaleis' hebben gelokt. Helaas voor hen deden ze het niet en konden wij dan verder genieten van hun heerlijke sound.

Tot zover de bijdrage aan 'De Winter van Aarschot' door deze 'Winter Rumble' van Kurt De Bont. Toch nog een kleine kanttekening, het is wel de Kerstmis periode en de versiering kreeg een 10 op 10 maar binnen mocht toch een klein beetje warmte aanwezig zijn geweest. Het hoeft geen 'Kerstmis in Augustus' te zijn maar voor een ijzig gevoel kunnen we ook naar het land van Santa Claus, twas kaat...en een tent zonder drank, heu???