© Rootsville.eu

Kwadendamme Indoor
Festival
Dorpshuis De Burcht Kwadendamme (NL)
(17-12-2022)
reporter & photo credits: Nicolien


info organisatie: Kwadendamme Indoor

© Rootsville 2022


Ondanks de flinke vrieskou was de opkomst zeker niet slecht. Dat heeft natuurlijk ook een goede reden als je de line-up ziet wat.

Marcel Scherpenzeel akoestisch, hij opent en speelt tussen het wisselen van de bands voor in het café van het gemeenschapshuis De Burcht. Heerlijk genieten, iedereen kent Marcel wel. Hij is al op jonge leeftijd gitaar gaan spelen en luisterde naar de platen van zijn vader waaronder John Lee Hooker , The Fabulous Thunderbirds , Rory Gallagher en Jimi Hendrix..

Luisterend naar Calling Card van Rory Gallagher realiseert hij zich dat het mogelijk is om vele muziekstijlen samen te voegen, zoals rock 'n roll, blues, jazz, country en folk. Daardoor heeft hij ook een eigen muziekstijl ontwikkelt en is hij ook zelf gaan componeren. Hij is bekend met zijn band Wolfpin, Band of Friends en zijn eigen Marcel Scherpenzeel Bluesband. Hier enkele nummers waarvan we mochten genieten: I Got A Woman, Mistry Train, Voodoo Child en natuurlijk niet te vergeten Milion Miles Away en nog vele andere.

Big Ritch & The Blacksmith Company mochten in de zaal openen. Big Ritch (Richard van den Elzen) was al bekend met de band The Generators maar ging in 2013 op zoek naar muzikanten om een band van hemzelf op te richten. Als eerste klopt Big Ritch aan bij zijn oude buurjongen en contrabassist Paul Kolenberg, die zijn sporen vooral in the rock&roll heeft verdiend. Na kort overleg tussen deze twee bandleden werd besloten geluidsman en versterkerdokter Guus Hendriks uit Meijel te benaderen om het gitaarspel voor zijn rekening te nemen. Na een periode met zijn drieën gerepeteerd te hebben liepen ze begin 2014 drummer en slagwerkdocent Johan van Lanen tegen het lijf en had Big Ritch zijn gedroomde begeleidingsband compleet.

Deze begeleidingsband werd omgedoopt tot The Blacksmith Company, aangezien de band repeteert in de smederij van Kolenberg. Na 2 jaar kwam pianist Joost Janssen de band enkele keren versterken als gastmuzikant. Beide partijen vonden het een groot plezier om deze samenwerking voort te zetten dus Joost werd een vast bandlid. De band speelt vooral 50’s & 60’s style Blues en spelen nummers van onder andere Freddie King, Little Charlie & the Nightcats, James Harman en natuurlijk ook eigen werk.

De uitmuntende harpsolo’s van Big Ritch, ondersteund door de opzwepende ritmes van the Blacksmith Company  staan garant voor een stampende, dampende en dansende zaal.  Stilstaan is geen optie, “you got to move!” Het was genieten met o.a. Bad Lovin’, Homesick en She;s my baby wat eigen nummers zijn en als toegift nog Maria Statua Boogie. Dan weer naar het café voor Marcel Scherpenzeel.

Little Steve & The Big Beat zijn een energieke Rhythm & Bluesband. Vurig gitaarspel en sterke zang bovenop een stevige ritmesectie. De band werd gevormd rond Steven van der Nat op gitaar en zang, ze begonnen te spelen in januari 2013. Kort daarna kreeg de band al lovende kritieken, waarbij Little Steve & the Big Beat vaak werd omschreven als een topband en een mogelijke afsluiter van festivals. Ze hebben dan ook al op grote festivals gestaan zoals: De Zwarte Cross (NL), Blues Peer (BE), North Sea Jazz Club (NL), Breda Jazz Festival (NL), Seven Nights to Blues (FR) en nog veel meer.

In 2015 toerde de band succesvol met de Texaanse gitarist Mike Morgan. In november 2016 kwam hun langverwachte debuut-cd “Another Man” uit, die al snel lovende recensies kreeg. Eén keer luisteren en je bent verkocht! Naast Steven van der Nat op zang en gitaar bestaat de band uit Martijn van Toor op Tenorsax, Evert Hoedt op Baritonsax, Bird Stevens op bas en Paolo de Stigter op drums. Kleine greep uit de setlist: Another Man, Feel so Bad, Brand New Man en als toegift, I got Loaded. Nogmaals naar Marcel Scherpenzeel wat zeker geen straf is. Daarna nogmaals voor de laatste band naar de zaal.

The Dynamite Blues Band. Muziek is als een medicijn, dat weten we toch allemaal? Althans, dat behoren we te weten. De vier heren van The Dynamite Blues Band zijn hiervoor speciaal in de huid van de apotheker gekropen om ons dit medicijn toe te dienen. Ze beginnen dus ook met dat nummer als opening. Nog even memorerend, de band bestaat uit Wesley van Werkhoven (zang, harmonica), JJ van Duijn (gitaar), Jan Aandewiel (drums) en Renzo van Leeuwen (bas). Opgericht in 2013 deed de band al snel van zich spreken. De bekende festivals werden bezocht, zij wonnen de Dutch Blues Challenge in 2019 en werden derde op de European Blues Challenge. Ze schrijven ook veel nummers zelf, wat ik altijd erg kan waarderen. De luisteraar wordt vervolgens een veelvoud aan stijlen geboden: jump, rock ’n roll, boogie en ouderwetse blues. Vervelend wordt het in ieder geval niet en tijd om er even rustig bij te gaan staan is er ook niet. Denk daarbij aan de nummers: Medicine, My Baby Left Me For A Rich Man, Shakedown And Boogie, She’s Dynamite en als toegift Automatic.

De band gaat helaas stoppen dus als je ze nog wil zien moet je naar één van de laatste optredens gaan luisteren.