© Rootsville.eu

Mortel, Smets, Screurs & Pompier
Kleinkust
Stamineeke
(19-12-2022)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke

© Rootsville 2022


Hans Mortelmans, Jan De Smet, Jokke Schreurs en Walter Poppeliers oftewel 'Mortel, Smets, Schreurs & Pompier' zoals dit viertal zich willen noemen is geen sinecure om ze hier in het cultuurcafé 'Stamineeke' te laten optreden...maar Maaike, she did it again! Bijna Kerstmis en de silver bullet van Gevarenwinkel begint een beetje te kreunen na een toch wel intens jaar en is net als wij aan een beetje rust toe alvorens we 2023 gaan aanvatten.

We werden getriggerd door de waardin van het 'Stamineeke' al zouden deze vier klasbakken hier een tribute gaan brengen voor 'Crosby Stills, Nash & Young' en zo waren David Ronaldo en Lesley Verbeeck ook richting deze voorstad van Diest afgezakt. David Ronaldo was benieuwd hoe deze vier stemmen het er zouden vanaf brengen. Ik had dan weer m'n twijfels toen ik hun instrumentarium kwam te bekijken. Een contrabas, twee Jazz Manouche gitaren, een mondharmonica, een mondharp, een accordeon en een ukelele in een flower power jasje, was dit laatste dan misschien de missing link?

Mis poes de link was dat 'Crosby Stills, Nash & Young' ooit met drie begonnen en later werden ge-upgraded naar vier en zo ook bij deze 'Mortel, Smets, Schreurs & Pompier'. Het zou een zeer aangename avond worden in het kader van kleinkunst. Tot zover ook mijn hulp van Lesley voor het aanbrengen van de titels dus kon die dan maar aan de afwas want zonder Kristel of Silke stond Maaike er hier alleen voor.

Voor ons dus geen 'Déjà Vu' en doordat we richting 28 december deinen nemen we het Maaike dan toch maar niet kwalijk. We zijn hier tenslotte ook bijna met z'n allen van voor de 'summer of 69' en dus zit kleinkunst er bij ons ook nog wat ingebakken. Nog '1' rode draad doorheen dit optreden is de aanwezigheid van 'PA' man Kim Vandeweyer...en die verdomde 'box'.

Jan De Smet opent hier vanavond met een bluesje van de Nederlandse tekstdichter Jaap Fischer die sinds 1976 terug bekend werd onder de naam Joop Visser en zo hoefde Maaike hier niet de straat op. Warm en entertained zijn zeker ook de bindteksten die Jan, Hans en Jokke er bij wisten te halen. Zo ging Jokke Schreurs verder met eentje van Drs P. aka Dandrus P. en nee, het was niet  'Knolraap en Lof, Schorseneren en Prei' maar het moordverhaal 'De Commensaal'. Jan De Smet had zich hiervoor verdiept in de skills van de mondharp.

Voor eentje van George Brassens, het grote voorbeeld van Hans Mortelmans, verwisselde Jan dit kleinood voor zijn Ukelele in dat 'Flower Power' jasje. Als we dan toch in de smartlappenwereld gaan terecht komen waarom dan niet eentje van Guido Belcanto en dat werd dan 'Droevig is deze Wereld' welk we hier allemaal vanavond aanwezig komen te beamen. En kijk, daar was dan de Kim een eerste keer voor een onderhoud aan de linker box (althans vanuit ons perspectief).

Het woord was toen aan Hans Mortelmans en dus ook tijd voor het Antwaarps dicalect. Zijn verhaal ging dan weer over Wommelgem, je weet wel het dorp waar er ooit een 'Makro' was. Het dorp ook van kleinkunstenaar Jan Puimège, Ed Kooyman en toen ook nog van Hans Mortelmans, die later met zijn vrouw verhuisde naar Eke...voor de Makro. Een nummer van Ed Kooyman dan maar en dat is veelal kleinkunst voor 'Rooie Oortjes' zo ook het vanavond gebrachte 'Sneeuwwitje' en haar zeven dwergen. Zoeeeef, en daar was Kim want die box bleef maar dwars liggen ;-)!

Een sappig verhaaltje dan van Jan De Smet over Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud en Bobbejaan Schoepen. Een echte dijenkletser maar om dit te horen kan je best eens gaan kijken wanneer 'Mortel, Smets, Schreurs & Pompier' in je buurt optreden. Het bijbehorende nummer was uiteraard 'Café zonder Bier' incluis het 'Stamineeke Volkskoor'. Van de Kempen naar Limburg dan maar weer met Jokke en omdat op zulke kleinkunstavond zeker ook niet Wannes Van De Velde mag ontbreken kregen we het mooie 'Bokrijk' te horen, helaas is daar geen Makro.

Tijd om er eentje van de vaders van de folk er bij te halen en daarvoor haalden deze gabbers er het verhaal van de vakbond bij met Woodie's 'Union Maid'. In het Antwaarps kan het evengoed het strijdlied geweest zijn van 'AMADA'. Vervolgens kregen we met Jan in pole positie 'The Shores Of Dublin Bay' aka 'Botany Bay' een aloude Ierse traditional. Ook een jazzy tune mag hier vanavond niet ontbreken en zo kregen we het verhaal van Bulee 'Slim' Gaillard Een nummer waar Jan De Smet een nummer over schreef voor 'De Nieuwe Snaar'

Ambiance dan weer met eentje van onze 'Nestor van de Kleinskunst' zoals Miel Cools tijdens zijn leven werd genoemd. Van Cools zijn onbetwiste nummer één, Boer Bavel en ja de keet hier veerde recht op het bevel van Maaike. Helaas ook einde van het eerste gedeelte van de avond.

Openen doen ze in het tweede gedeelte met eentje van Wannes Van De Velde en meteen werd de focus terug gelegd op 'Mortel, Smets, Schreurs & Pompier'. Met 'Revolutie' van Hans Mortelmans krijgen we een ode aan de sterke vrouwen van deze wereld waarna Jokke zich terug in de wereld van Drs P. kwam te transformeren en met diens 'Dodenlied' oftewel 'Trojka Hier, Trojka Daar' en het hier aanwezige Oeral Kozakkenkoor. Maaike waar is de vodka?

Jokke nam ons dan in onze verbeelding mee van hoe het zou zijn geweest moesten Raymond van het Groenewoud en Django Reinhardt elkaar zouden hebben gekend. Het resultaat was een Jazz Manouche'ke op de tonen van 'Gelukkig Zijn'. De ganse avond werd zo een ode aan de kleinkunst en nog was het niet over. Zo keren we ook terug naar de tijd van 'The Ramblers' en weer zaten we fout bij het gissen. Dus geen 'Wie is Loesje' maar wel het iconische 'Hij Wel' uit 1947. Wie was er ook? jawel de Kim in de box :-)

Onder aanvoering van 'Mortel' transformeerde dit kwartet toen in vier minstrelen met een Iepers volkslied uit enkel eeuwen geleden over Antwerpen. in 1998 schreef Jan De Smet de 'Dynastie Rap' en ook dit kregen we geserveerd hier in 't Stamineeke' Van Joop Visser kreeg Jokke een 'njet' over het brengen van het corruptie epos 'Onze Jan is Manager Geworden' dus hebben we het niet gehoord vanavond, echt niet! Het zal dan wel de fout zijn geweest van Kim's box.

Onder een daverend applaus wisten 'Mortel, Smets, Schreurs & Pompier', hier mogen we niet buiten zonder een bisnummer. Ergens hoopte ik op 'Café' van Ed Kooyman en Herman Van Haeren maar omdat Webbekom zowat op de grens ligt met Limburg brengen de heren hier samen met Jan De Smet hulde aan deze provincie. 'De Limburglimbo' verscheen bij de Nieuwe Snaar in 1996 en toen ging hier het licht uit. Zeker niet te versmaden als dit viertal bij u in de buurtvzijn. Kim en de box dat was dan weer een geval apart.