© Rootsville.eu

El Zeb
Surf
Pallieter Café Herselt
(29-12-2022)
reporter & photo credits: Freddie


info artist: El Zeb

© Rootsville 2022


In Spanje heb je rond de kerstdagen 'El Gordo', de staatsloterij die dan met een astronomisch bedrag de spelers tot een delirium weet te drijven. In de natuur hebben we het fenomeen 'El Niño' met veelal een piek in december. De Britse 'The Colman Brothers' brachten in 2006 met 'El Niño' een sterk staaltje 'Acid Jazz' op de markt. In 1913 componeerde de Peruaan 'Daniel Alomía Robles' het nummer 'El Condor Pasa' waarmee in 1970 het duo Simon & Garfunkel een waanzinnige hit hadden. 'The Sultan of The Surf Guitar' die noemt zichzelf dan weer 'El Zeb' en die was dan weer te horen op donderdag 29 december in het 'Pallieter Café' te Herselt.

Dus met z'n allen nog net voor de Sylvester viering niet richting 'Kon-Tiki Beach' maar naar de voorstad van Varenwinkel, en dat van met 'z'n allen' kon je hier vanavond bijna letterlijk nemen naar Pallieter normen. Zelfs die van het 'Gevarenwinkel' festival waren zo in grote getalen afgezakt naar het 'Pallieter Café' al dan niet met de surfplank in de aanslag

Sommigen dachten bij het horen van de tonen van 'Dad's 65' al dat ze in de wereld van Cliff Richard's backing band waren aangekomen maar daar waren 'The Shadows' in die tijd veel te Brits voor en hadden ze te weinig 'nitro' in zich. Voor anderen ging de 'Cult' wereld van Quentin Tarantino dan weer open door zijn film 'From Dusk Till Dawn' uit 1996. Helaas had ik geen 'Doorman' zien staan bij het binnenkomen van deze 'Titty Twister', laat staan dat hij mannen kwam te lokken met een yell als 'Pussy Lovers, White Pussy, Black Pussy, Yellow Pussy...' Nee we waren gewoon in het 'Pallieter Café' in Herselt en daar zouden die van 'El Zeb' ons gaan onderdompelen in de wereld van Dick Dale, Link Wray en andere Mr. Moto's.

Deze 'El Zeb' bestaan uit Sébastien Fevry op de surfgitaar en een ritme sectie bestaande uit drummer Piet De Doncker en bassist Andy Wellens, die zich na het concert nog een andere job zag toegewezen. Met de tune uit de filmtrack 'Surf Party', 'Me Nice' en 'The Wedge' van 'El Rey' Dick Dale & His Del-Tones, waren we in de wereld van instrumentale surf-rock aangekomen.

Het zou een lange set worden van bijna 90 minuten en voor niet-adepten zoals de meesten onder ons zou het op het laatste misschien wat eentonig kunnen worden maar door enkele bekendere nummers als 'Pipeline' of 'Rumble' gaan de deuren van de jeugd dan toch weer open. Zo zou je kunnen denken dat Link Wray's 'Rumble' een surft tango had kunnen zijn.

Daar waar de meesten onder ons 'surfen' vereenzelvigen met iets uit de 'IT' wereld voerden die van 'El Zeb' hier toch een serieus staaltje jeugdsentiment op al moet je al een kenner zijn om al die nummers gedurende 90 mintuten een plaatsje te kunnen geven. Iets wat die van 'El Zeb' met hun aanhang uiteraard wel kunnen. en zo kwam er ook een einde aan deze 'Surf Beat' met dat ene nummer dat we wel allemaal kennen, 'Miserlou'. En zo zat deze 'zomerse' avond er hier in de 'Titty Twister' er bijna op.

Bijna zeg ik wel want den Hans had via smoelenboek laten weten dat de 'Sylvester Party' hier op donderdagavond zou worden ingezet. Zo had Andy Wellens zich verzekerd van een paar dozen '7 inch' vinyl schijfjes en toverde hij zo dit café om tot een nieuwe 'Studio 54'. Soul, Funk en Disco hadden hier zo het laatste woord vanavond...wah wah wah, Wipin' out!