© Rootsville.eu

Aguankó (US)
tiltle: Unidad
music: Jazz
release date: 2023
info artist: Aguankó
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Alberto Nacif werd geboren in Mexico-Stad en woonde in de landengte van Oaxaca aan de westkust van Mexico, waar Cubaans afgeleide ritmes deel uitmaakten van de dagelijkse muziek. Hij begon op jonge leeftijd conga- en bongo-drums te spelen met lokale muzikanten in Mexico. Hij emigreerde als tiener naar Detroit, Michigan, en raakte betrokken bij de jazz-, disco- en latinmuziekscene van die stad, speelde op meerdere locaties, maar vond de Latin Jazz-muze door te spelen met La Combinacion van saxofonist en componist Jimmy Stefanson. Alberto verbeterde zijn percussievaardigheden aanvankelijk bij conga/bongomeester Armando Peraza (bekend van Santana). Alberto is de volmaakte student van de Afro-Cubaanse drumtradities en reist sinds 1982 naar Cuba om te studeren en op te treden. Hij heeft Cubaanse percussie gestudeerd bij Esteban Vega Baccallao “Cha-Cha”, Jesus Alfonso, Victoriano “Titi” Espinosa, Danilo Perez, van Los Munequitos De Matanzas, Tomas “Panga” Ramos van Cubanismo, en Manuel “Anga” Diaz, en anderen . Hij trad nationaal en internationaal op met Dizzy Gillespie, John Faddis, Arturo Sandoval, Jane Bunnett, Munequitos de Matanzas en Frank Emilio Flynn.

Nacif leidde begin jaren negentig de Latin Jazz-groep Cubop en was tien jaar lang mede-leider van Tumbao Bravo, totdat hij in 2012 Aguanko creëerde. De muziek van de eerste release werd lovend ontvangen door radiopresentatoren en in de gedrukte media. Zijn releases bevatten originele composities die te zien zijn op alle grote publieke jazzradiostations in de VS. Winnaar van de Detroit Music Awards 2005, 2007 en 2013 voor Best Jazz Recording en Best World Music Band.

Tumbao Bravo trad met Alberto op op alle grote jazz- en muziekfestivals in Michigan, waaronder Detroit, Michigan, Lansing, Birmingham, Great Lakes Folk, Blissfest, Wheatland Dance en Ann Arbor. Alberto componeerde de titelversie van "Un Systema Para Todo", die werd gebruikt als soundtrack voor het USA Network TV-programma Burn Notice. Alberto was een prominente spreker en performer bij het bibliotheekprogramma The Rhythms of Cuba, dat werd gepresenteerd in openbare bibliotheken in het zuidoosten van Michigan. Andere locaties voor muziekoptredens zijn Chicago, Illinois, Toledo, Ohio, Duncan, Oklahoma, Windsor, Ontario (Canada) en de rest van Michigan. Alberto was de bedenker en gastheer van het Cuban Fantasy-programma op WEMU-FM gedurende 10 jaar. De show blijft populair bij NPR-luisteraars in het zuidoosten van Michigan.

Alberto zat ook in de raad van bestuur van de University Musical Society en speelde een belangrijke rol bij het hosten van vele Cubaanse muziekshows, waaronder Tito Puente, Celia Cruz, Albita, El Canario, Arturo Sandoval, Afro Cuban All Stars, Jerry Gonzalez en Fort Apache, Buena Vista Social Club, Ibrahim Ferrer, Cubanisme! en Los Muñequitos de Matanzas.


tracks:

1.Kintsugi (Mambo) 3:59
2.Discurso (Cha Cha Cha) 4:14
3.Dualidad (6/8) 5:06
4.Dedication (Bolero) 5:19
5.Un Poco Cubop (Mambo) 3:53
6.Todo Es Todo (Rumba/Mambo) 3:45
7.Viaje Con El Viento (Afro/ChaCha6/8) 4:24
8.Un Ensueño (Bolero) 4:01
9.Interception (Mambo) 3:37
10.Adios Amigo (Danzón/Cha Cha Cha) 3:30
11.Espacio Verde(Comparsa/Mambo) 3:51