© Rootsville.eu

Alex Lopez (US)
tiltle: Looking For A Change
music: Blues - Bluesrock
release date: october 27, 2023
label: Maremil
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Alex Lopez

© Rootsville 2023


Sunshine state-zanger/songwriter/gitarist Alex Lopez keert terug naar zijn roots zijn zevende album Looking For A Change. De gitarist groeide op in Cleveland, Ohio, de thuisbasis van de rock-'n-roll Hall of Fame, en werd sterk beïnvloed door de Britten invasie en de gitaarhelden van eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Voor de nieuwe collectie met tien nummers bracht Lopez de productie terug tot een eenvoudig powertrio mode, opname met drummer Kana Leimbach en bassist Steve Roberts.

De negen nieuwe originele nummers en één geïnspireerde cover brengen de beste elementen van Page, Clapton, Beck, Hendrix en al die krijgers die het machtstrio hebben gecreëerd archetype. Het riff-tastische gitaarlied ‘Train’ opent met een Funk 49-explosie van ongebreidelde genegenheid en ‘More Cowbell’-liefde. Het bluesrockfeest van de jaren 70 gaat door met de door de Zeppelin geïnspireerde ‘Whiskey Covered Woman’, terwijl Lopez naar beneden gooit meer leads in Jimmy Page-stijl en ritmelijnen voor grote Bonzo-drums van Kana Leimbach. Lopez beschrijft zijn liefde voor de muziek die hij heeft opgedragen zijn leven in op het meeslepende ‘Blues They Rock’. Het titelnummer, ‘Looking For A Change”, is een ander eerbetoon aan de New Yardbirds en had gemakkelijk een spoor verloren van Zeppelin 1 tot en met 4, aangezien elke noot een perfecte herschepping van hun is baanbrekende stijl die generaties muzikanten heeft beïnvloed.

Het lieflijk swingende ‘Spanish Blues’ vertelt over een romantische ontmoeting in een exotische locatie en het idee van wat er vóór een dramatisch Latijn had kunnen zijn rots uit. Lopez verzacht de ruwe randen van het twaalf maten tellende ‘Tell Me’, maar dat is wel zo Het bijtende verhaal van liefdesverdriet blijft de kern van de lowdown blues. De frisse funk-groove in ‘Wild As The Wind’ is een overtuigend voertuig voor de autobiografische les over motivatie. Het trio wisselt ritmische figuren uit het nabootsen van de wandeling van een ronde vrouw op de slinkse funkrocker 'She', vóór Lopez graaft diep in zijn emotionele kern op de zwoele powerballad ‘Night Closing In’.

Een van de meest geliefde jams van supergroep Cream, de klassieker uit 1968 ‘Politician’, sluit de set af, waarbij het trio de ironische Jack Bruce op de korrel neemt raast met vuur en sluwheid en houdt zijn hatelijke commentaar fris en actueel ooit. Looking For A Change is groots gitaren- en drumplezier van Alex Lopez.