© Rootsville.eu

Allan Harris (US)
tiltle: Live at The Blue LLama
music: Jazz
release date: july 28, 2023
label: Blue LLmama Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Allan Harris

© Rootsville 2023


De bekende zanger en gitarist Allan Harris kondigt met trots de release aan van zijn nieuwe album, Live at Blue LLama. Live opgenomen in de ultramoderne jazzclub in januari van dit jaar, toont Harris' eerste live-album in meer dan dertien jaar zijn huidige werkende band op hun artistieke hoogtepunt en toont hun diepe muzikale band en verbondenheid, allemaal voor de ogen van een aandachtig live publiek. De soulvolle crooner wordt vergezeld door pianist en toetsenist Arcoiris Sandoval, bassist Marty Kenney, drummer Norman Edwards en saxofonist-fluitist Irwin Hall.

Allan Harris, ook wel de "Jazz Vocal King of New York" genoemd, heeft het publiek al bijna vier decennia versteld doen staan. Bekend om zijn "formidabele bariton met ... schorre randen en diep resonerende lage tonen" (Stephen Holden, de New York Times), heeft Harris veertien albums uitgebracht, waaronder de liefdesbrief uit 2021 aan Harlem Kate's Soulfood, die hem ertoe bracht te worden genoemd als een van de 8 Artiesten

Harris zou in januari 2023 twee avonden spelen in de Blue LLama en besloot dat het tijd was om het geluid en de sfeer van deze bijzonder solide band vast te leggen, en vond dat de locatie in Ann Arbor, Michigan, de perfecte plek zou zijn om het te doen. Blue LLama, een jazzclub van topniveau met een bijzonder goede akoestiek en een gewiekste ingenieur, is een van Harris' favoriete plekken om te spelen. Allan Harris Live at the Blue LLama legt de vocale maestro in topvorm vast en toont de innemende warmte en knetterende magie die alleen livemuziek kan brengen.

Deze samengestelde verzameling van tien selecties is samengesteld uit Harris' diverse en genreoverstijgende repertoire, afkomstig uit meer dan veertig jaar muzikaal kunstenaarschap. De set trapt af met “Sunny”, de Bobby Hebb-klassieker die een speciaal plekje in Harris’ hart heeft. "Toen ik zag hoe Bobby Hebb en Ron Carter dit als jong kind uitvoerden, raakte me diep", vertelt Harris. "Ik was zo ontroerd door hun verhalen... Ik wilde dat doen!" Sandoval schittert hier op de eerste van vele opvallende solo's en brengt het publiek hoorbaar op de been. Harris vertraagt het tempo op het door Duke Person/Oscar Brown Jr geschreven "Jeannine", voordat hij begint aan het feelgood "New Day", een hoogtepunt van zijn nieuwste studioalbum, Kate's Soulfood.

Harris begint dan met een ontroerende vertolking van de ballad "The Very Thought of You". De opname hier is een aangrijpende terugblik op zijn eerste live-album, Long Live the King, een set met Nat King Cole-thema, live opgenomen in het Kennedy Center en uitgebracht in 2010. Harris lanceert vervolgens het Miles Davis-trouwe "So What" met de beroemde vocalese van Eddie Jefferson die vertelt over het beruchte moment in de jaren vijftig waarop Miles en Coltrane niet blij waren met hun optreden en het podium verlieten om te oefenen voordat ze terugkeerden naar het optreden. Deze bevat weer een brandende solo van Sandoval. Harris gaat verder met een paar originelen, waaronder het met blues doordrenkte "Black Coffee Blues" en een nieuwe compositie getiteld

"Shimmering Deep Blue Sea", die is geïnspireerd op oude zwart-wit noir-films.
Harris 'versie van Chick Corea en Al Jarreu's "Spanje" komt hierna aan de orde. Een nummer doordrenkt met geschiedenis, Harris speelt "Spain" sinds de jaren 70, en het is al lang een hoofdbestanddeel van zijn liveshows. Hij nadert het einde van de set met een ander vrolijk origineel waarop Irwin Hall een bijzonder lyrische solo levert, "There She Goes", die voor het eerst verscheen op zijn release Open Up Your Mind uit 2001, en tenslotte sluit hij af op deze sonische reis die is "Nature Boy" van Eden Ahbez met een nieuw arrangement van Sandoval.

tracks:

  1.     Sunny (Bobby Hebb)  4:33
  2.     Jeannine (Duke Pearson and Oscar Brown Jr.) 6:15
  3.     New Day (Allan Harris). 6:43
  4.     The Very Thought of You (Ray Noble). 6:25
  5.     So What? (Miles Davis, Eddie Jefferson). 4:49
  6.     Black Coffee Blues (Allan Harris). 7:16
  7.     Shimmering Deep Blue Sea (Allan Harris)) 6:08
  8.     Spain (Chick Corea, Al Jarreau) 8:46
  9.     There She Goes (Allan Harris) 7:30
  10.     Nature Boy (Eden Ahbez) 11:28